INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UEFAGATE

Vine la tragere și pierde Euro? Michel Platini riscă să fie exclus pe viață din fotbal pentru corupție

Michel Platini, ieri, la Lausanne // Foto: Reuters
Michel Platini, ieri, la Lausanne // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2015 00:00

Președintele UEFA, ”eliminat” 90 de zile de Comisia de Etică, a fost ieri audiat la Lausanne. Dacă pledoaria sa a avut efect, francezul va fi sîmbătă la Paris pentru tragerea la sorți. Însă poate rata ce e mai important: turneul final din 2016.

Zîmbea Michel Platini ieri, cînd vorbea cu ziariștii înainte să intre în sediul TAS. Și are șanse la acest apel. Potrivit L'Equipe, președintele UEFA poate fi salvat la Lausanne: "Ori pe viciu de procedură, ori pe nerespectarea principiului prezumției de nevinovăție, care nu justifica pedepsirea imediată".

Pentru că, nereușind să explice de ce a primit 1,8 milioane euro de la Sepp Blatter în 2011 în contul un job la FIFA încheiat în 2002, a fost suspendat 90 de zile de Comisia de Etică a forului mondial. Pentru corupție!

"Întrebați-i pe judecători!"

Dacă vineri i se ridică sancțiunea temporară (ce ar expira în mod normal pe 5 ianuarie), Platoche va fi prezent a doua zi la tragerea la sorți a turneului final. Obținut de Franța datorită lui. "Voi fi sîmbătă seară la Paris? Puneți această întrebare celor de la TAS", a spus Michel, după aproape trei ori de audieri. "E un dosar excepțional, unic pentru TAS. Niciodată n-a mai fost vorba de un oficial atît de înalt", a declarat Matthieu Reeb, secretarul general al Tribunalului de arbitraj sportiv.

Simplu spectator?

Totuși, bucuria sa poate dura foarte puțin. Între 16 și 18 decembrie, Camera de Judecată a Comisiei de Etică ia hotărîrea finală, pe fond, în cazul "Platini - Blatter". Și, se speculează, ambii vor fi radiați pe viață din fotbal. Ceea ce înseamnă că, dacă va pierde un ultim recurs la TAS, francezul în vîrstă de 60 nu va fi la Euro 2016 nici ca președinte UEFA, nici ca președinte FIFA. Va fi doar simplu spectator.

"Inchiziția catolică"

Sepp Blatter, președintele FIFA, și el suspendat 90 de zile ca Platini în scandalul de corupție care a scuturat violent forul mondial, a declarat pentru ARD: "Eu sînt liderul, nu contabilul FIFA. S-a abuzat de încrederea mea".

Sugerînd că multe lucruri s-au petrecut fără ca el să știe. Și i-a acuzat el pe anchetatori în interviul acordat canalului TV german: "Am fost hărțuit de parcă m-ar fi controlat vechea inchiziție catolică. Unicul meu regret e că nu m-am retras după Mondialul din 2014".

"Voi repeta tot ce am spus în ultima vreme: numai adevărul, tot adevărul, nimic altceva decît adevărul. Jur"
Michel Platini, ieri, înaintea audierii la TAS

"Nu-mi place nedreptatea. Sper că am fost bine înțeles la această audiere. Avocații mei au fost excelenți"
Michel Platini, ieri, după audierea la TAS

"Platini s-a implicat în tot ce înseamnă pregătirea acestui Euro. Nu-mi imaginez turneul final fără el. Ar fi ca o săgeată în inimă"
Jacques Lambert, directorul Comitetului de Organizare CE 2016

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
plischi
plischi  •  09 Decembrie 2015, 10:30

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează