INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  ANGLIA - SENEGAL

„Bob Marley”, tacticianul cu șuvițe! Performanţă incredibilă reuşită de selecționerului Senegalului

Aliou Cisse, Foto: Imago Images
Aliou Cisse, Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 04 decembrie 2022 12:37 / Actualizat duminica, 04 decembrie 2022 12:37

Aliou Cisse (46 de ani) e doar al doilea selecționer african ce califică o națională în „optimi”, după ce a ajuns în această fază ca jucător în 2002. Primul a fost în 1994 Stephen Keshi, cu Nigeria.

  • Anglia și Senegal se întâlnesc astăzi, de la ora 21:00, în „optimile” Campionatului Mondial de fotbal. Partida va putea fi urmărită liveTEXT pe GSP.ro și va fi televizată pe TVR 1. 
  • Câștigătoarea meciului Anglia - Senegal va juca în „sferturi” împotriva învingătoarei dintre Franța și Polonia

Senegal a suferit până în ultima secundă a partidei cu Ecuador, dar a reușit calificarea în „optimi”. Aliou Cisse este abia al doilea antrenor african care conduce o națională dincolo de faza grupelor. Primul înaintea lui fusese Stephen Keshi. 

Anamaria Prodan l-ar fi pierdut definitiv pe Ianis Stoica! Ce susțin apropiații jucătorului
FCSB
Anamaria Prodan l-ar fi pierdut definitiv pe Ianis Stoica! Ce susțin apropiații jucătorului

„Bob Marley”, tacticianul cu șuvițe

Nigerianul, la fel precum cel comparat cu Snoop Dogg și cu Bob Marley, pentru șuvițele în care își poartă părul sub nelipsita-i șapcă, reușise întâia oară performanța ca jucător în 1994. Aliou, 8 ani mai târziu, pășea dincolo de grupe, tot ca jucător la turneul din Japonia și Coreea de Sud și căpitan al echipei. 

Acum Nigeria nu s-a calificat în Qatar, dar au făcut-o „Leii din Taranga” în dauna Ecuadorului, pe care au învins-o cu 2-1, în jocul decisiv pentru locul al doilea calificant din grupa A, după ce pierduseră greu, pe final, cu favorita Țările de Jos.

Aliou Cisse, în „sferturi” la Campionatul Mondial 2002

Tacticianul cu „dreadlock” (n.r.- tip de coafură creată în Africa) n-a fost însă un ocrotit al soartei, ba dimpotrivă. Fostul fundaș, născut în sud-vestul Senegalului, la Ziguinchor, a fost protagonistul negativ al Cupei Africii în 2002, înaintea Cupei Mondiale. A ratat în finala cu Camerun lovitura de departajare decisivă și trofeul i-a scăpat din mâini trupei lui Bruno Metsu. 

S-a revanșat la competiția din Coreea de Sud și Japonia, unde a depășit și „optimile”, o performanță care rezistă, fiind reușită doar de Camerun și Ghana dintre statele de pe Continentul Negru. Apărătorul care a evoluat în Premier League (Birmingham City și Portsmouth) și Ligue 1 (PSG, Sedan, Lille și Montpellier) s-a retras în 2009 cu convingerea că va rămâne în fotbal. 

„Am o misiune de îndeplinit”, a promis Cisse. Care pe 26 septembrie 2002 și-a pierdut 11 rude, după ce feribotul, cu care veneau în Europa, a fost prins de o mare furtună și au murit peste o mie de persoane!

Drama din familia selecționerului Senegalului » Și-a pierdut 11 rude într-un dezastru maritim istoric
SENEGAL
Drama din familia selecționerului Senegalului » Și-a pierdut 11 rude într-un dezastru maritim istoric

Aliou Cisse, campion la penaltyuri cu Senegal la Cupa Africii pe Națiuni

În 2012, după 38 de selecții, s-a apucat de antrenorat, devenind secundul lui Karim Sega Diouf, iar peste numai trei ani ajungea selecționer cu drepturi depline. Și primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă să-l convingă pe Kalidou Koulibaly să aleagă Senegalul, promițându-i că „vom câștiga împreună”. 

Și au fost atât de aproape să iasă din grupe și în 2018, dar au ratat în favoarea Japoniei calificarea la penultimul criteriu, fair-play, numărul mai mare de cartonașe galbene primite! În anul următor, au jucat finala Cupei Africii și au pierdut din nou, în ceea ce părea a fi un blestem. 

Unul care a rezistat până la ediția din 2022, când s-a impus la loteria loviturilor de departajare, împotriva Egiptului lui Mo Salah.

Aliou Cisse: „Bob Marley este sursa mea de inspirație la antrenamente”

„Îl ascult de mult pe Bob Marley, de când eram copil, este sursa mea de inspirație la antrenamente și îi datorez mult”, a mărturisit Cisse. Felicitat pe Instagram de Sadio Mane cu un mesaj frumos, după triumful din CAN, „Bob Marley al nostru. Tacticianul”, acompaniat de multe inimioare și de steagul național senegalez. 

„În Qatar poate fi Mondialul Africii!”, l-a susținut și Samuel Eto'o, președintele federației cameruneze.

Acest turneu reprezintă visul unui întreg continent. Există o mare ambiție de a merge cât mai departe posibil, de a nu-ți stabili nicio limită. Abia aștept Anglia, parcă am venit ieri în Qatar. Suntem nerăbdători să înceapă meciul.

- Aliou Cissé, selecționer Senegal

VIDEO. Corespondență GSP din Qatar / Suporterii senegalezi au făcut spectacol în meciul cu Eduador

Citește și alte știri despre Campionatul Mondial de fotbal:

Infantino propune o schimbare REVOLUȚIONARĂ la Campionatul Mondial de fotbal

Pele, mesaj de pe patul de spital: „Prieteni, sunt puternic!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează