SPECIAL GSP Povestea unicului fotbalist care nu își amintește că a jucat o finală de Campionat Mondial, deși are doar 31 de ani: „După lovitură, credeam că glumește"

Germanul Christoph Kramer, 31 de ani astăzi, încă mijlocaș la Borussia Mönchengladbach, foto: Guliver/gettyimages
Germanul Christoph Kramer, 31 de ani astăzi, încă mijlocaș la Borussia Mönchengladbach, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 18 decembrie 2022 09:13 / Actualizat duminica, 18 decembrie 2022 09:13

Germanul Christoph Kramer, 31 de ani astăzi, încă mijlocaș la Borussia Mönchengladbach, a suferit un traumatism cranian în ultimul act al Mondialului din 2014, Germania - Argentina 1-0, și a mai rămas pe teren un sfert de oră după lovitură. S-a prăbușit în iarbă, confuz, și a fost înlocuit. Nici acum nu mai știe cum a jucat în acea finală.

În vara lui 2013, Christoph Kramer se aștepta la orice, dar nu că va juca la Campionatul Mondial peste numai un an și că va cuceri cel mai dorit trofeu din fotbal. Nici nu știa ce înseamnă Bundesliga, cum să-și imagineze că va purta tricoul alb-negru al naționalei și că va reprezenta Germania la turneul final din Brazilia?

Ion Crăciunescu, după ce FIFA l-a lăsat pe Kovacs fără meci arbitrat la Mondial: „E cu 3 clase peste cei delegați! Dar cine îi trage pe Collina și Infantino la răspundere?”
ARBITRI
Ion Crăciunescu, după ce FIFA l-a lăsat pe Kovacs fără meci arbitrat la Mondial: „E cu 3 clase peste cei delegați! Dar cine îi trage pe Collina și Infantino la răspundere?”

Christoph Kramer, din liga a doua la Mondial într-un singur an

Tânărul longilin, 1,91 m, tocmai se întorsese la Leverkusen, după doi ani de împrumut la Bochum, în liga secundă. Făcea bine faza defensivă, era considerat printre cei mai buni „închizători" din Zweite Bundesliga, cu cele mai multe tacklinguri în sezonul 2012-2013.

 Câte? 852! Agresiv în dueluri, însă nu violent. A primit numai opt cartonașe galbene în acea stagiune.

Acest amănunt i-a atras pe cei de la Gladbach, care l-au luat și ei împrumut. Atunci, în vara lui 2013, a debutat Christoph în elita fotbalului german, cu Borussia. Peste numai un an, pe 8 mai, selecționerul Joachim Löw l-a convocat pentru un meci-test cu Polonia, amical la care nu participau cei mai mulți internaționali, încă prinși la echipele de club. 

90 de minute în acel meci (0-0), încă o repriză la 2-2 contra Camerunului și, surprinzător, Löw l-a inclus în lotul pentru Mondial. Avea numărul 23, la fel ca vârsta lui. Ultimul număr admis.

A auzit înaintea finalei: „Kramer, titular!"

Kramer nu-și făcea iluzii că va prinde prea multe minute pe teren. Linia mediană a Mannschaftului era clară: Khedira - Schweinsteiger - Kroos. Așa a fost. În faza grupelor, selecționerul nu l-a folosit deloc. 

De-abia în „optimi" și-a amintit Löw de el, cerându-i să intre în prelungiri (109), în locul lui Schweinsteiger, la 2-1 cu Algeria. În „sferturi", la 1-0 împotriva Franței, încă o mică șansă: l-a schimbat pe Kroos în 90Ă2. În semifinale, nimic.

Și a venit ziua finalei la Rio de Janeiro. La încălzire, pe Maracanã, veste-șoc pentru Löw. Khedira s-a plâns de dureri musculare, nu mai putea evolua. Tehnicianul a luat rapid decizia: „Kramer, titular!". Și Christoph a jucat primul meci oficial pentru Germania chiar în finala Mondialului, aflând cu un sfert de oră înaintea startului contra Argentinei.

Lovitură dură cu umărul în figură: „Este aceasta finala?"

În minutul 15, la un duel banal în colțul careului mare, aproape de linia de fund, Ezequiel Garay a văzut doar mingea în fața ochilor și, în sprint, l-a izbit cu umărul în figură pe Kramer. Germanul s-a prăbușit în iarbă, ca după un croșeu recepționat în plin. Pe margine, Khedira, cel pe care îl înlocuise, s-a ridicat de pe bancă, privind îngrijorat. La fel, Löw.

Medicul nemților, Müller-Wohlfahrt, a ajuns imediat lângă el. L-a găsit chircit pe gazon, ținându-se cu mâinile de cap. După câteva minute, s-a ridicat cu greu. Mergea, dar era confuz. Și totuși, a reintrat în joc.

Povestea unicului fotbalist care nu își amintește că a jucat o finală de Campionat Mondial, deși are doar 31 de ani: „După lovitură, credeam că glumește
Christoph Kramer, îngrijit de medicul Germaniei, foto: Guliver/gettyimages

La câteva zile de la acel meci, din 13 iulie 2014, arbitrul italian Nicola Rizzoli avea să povestească în Gazzetta dello Sport un amănunt incredibil. 

„La puțin timp după lovitură, Kramer a venit la mine, întrebându-mă: «Este aceasta finala?». Am crezut că glumește și i-am cerut să repete. Mi-a zis: «Trebuie să știu dacă, într-adevăr, este finala». I-am răspuns scurt: «Da». Reacția lui: «Mulțumesc, era important să știu acest lucru»".

Christoph Kramer: „N-am nicio idee cum am ajuns în vestiar"

Rizzoli l-a anunțat pe Schweinsteiger despre acea discuție. Totuși, nu s-a întâmplat nimic. Și CK a jucat încă un sfert de oră. Ar fi continuat, dacă ar mai fi putut. În minutul 32, s-a așezat pe gazon, epuizat, parcă fără să știe unde se află. De-abia atunci a fost schimbat. Suferise o comoție cerebrală și fusese lăsat să joace.

Ulterior, Kramer a făcut o declarație tulburătoare pentru Die Welt: 

„Nu prea îmi amintesc multe despre finală. Habar nu am ce s-a petrecut în prima repriză. Mai târziu, am crezut că am părăsit terenul imediat după lovitură. N-am nicio idee cum am ajuns în vestiar. În mintea mea, partida a început în repriza a doua". 

A fost înlocuit cu André Schürrle, cel care i-a oferit pasa de gol lui Mario Götze, în prelungiri. Germania cucerise Cupa Mondială, 1-0 cu Argentina, Christoph ridicase și el trofeul. Însă prima repriză, în care jucase, dispăruse din memorie.

Amnezie congrade. „Ca un basm, de neatins”

Într-un interviu din 2018, pentru presa germană, avea să spună: „Acele clipe nu se vor mai întoarce. Și de la sărbătoarea triumfului am spații goale în minte". Și a adăugat: "Doctorii m-au avertizat că amintirile mele de atunci nu vor mai reveni". 

Comoția a declanșat o amnezie congrade, cunoscută și ca amnezie psihogenă. Pierderea memoriei limitată la un singur eveniment traumatizant.

Pentru el, povestea și-a păstrat o anume savoare. "Chiar și așa, aș descrie vara lui 2014, Mondialul ca întreg, drept cel mai frumos moment al vieții mele. A fost ca un vis, ca un basm, aproape de neatins. Imaginați-vă, cu 13 luni înainte eu eram la Bochum, care reușea să rămână în liga a doua după un meci cu Sandhausen!".

Christoph Kramer are 31 de ani și încă e la Borussia Mönchengladbach

Acum, Christoph Kramer are 31 de ani și încă e la Borussia Mönchengladbach. În timpul liber, analist pentru postul de televiziune ZDF, inclusiv la turneul din Qatar. În septembrie, a dialogat cu jurnalistul Markus Feldenkirchen în cadrul unui podcast. S-a întors iar în timp, pe 13 iulie 2014.

 „Toți mă asociază cu finala Cupei Mondiale. Dintr-un punct de vedere, ce s-a întâmplat a fost extraordinar pentru mine. O poveste cool. Aș putea spune chiar asta: fără acel moment, n-aș fi astăzi expert ZDF, de exemplu. A fost o lovitură de noroc pentru mine".

A încheiat zâmbind: "Sigur, mi-ar fi plăcut să fi rămas mai mult pe teren, pentru că nu voi mai juca niciodată o finală de Mondial. Dar oricum a fost, mă bucur că a fost".

Acel turneu a fost unicul pentru Christoph. De atunci, a mai prins doar trei meciuri pentru Mannschaft. Ultimul, în 2016. Atât. Rămâne însă o amintire uimitoare. Chiar dacă totul e învăluit în ceață.

12 meciuria jucat în total Christoph Kramer la naționala Germaniei. Nu a marcat niciun gol

400 de partideare "închizătorul" în vârstă de 31 de ani în carieră la echipele de club (15 goluri)

Alte patru șocuri suferite pe teren de Kramer

Ani mai târziu, după acea finală, Christoph Kramer a declarat pentru revista FIFA Living Football: 

„Nu e de glumit cu accidentările la cap, nu ar trebui să continui să joci în asemenea cazuri". Dar el a mai trăit asemenea clipe de-a lungul carierei. 

Numai în sezonul 2017-2018, a suferit trei traumatisme craniene. A fost lovit cu piciorul în cap, a avut o tăietură apoi de la crampoane și, după un alt șoc, cap în cap cu un coechipier, s-a ales cu fractură de piramidă nazală. În februarie 2020, alte clipe de durere și spaimă. Timo Werner l-a izbit cu genunchiul în cap. Din nou, Kramer a părăsit terenul clătinându-se, ca un boxer. A doua zi, la spital, râdea. Scăpase încă o dată.

Citește și alte știri de Campionatul Mondial de fotbal: 

GALERIE FOTO N-a mai avut răbdare! Imaginea interzisă publicată de Ivana pe plajele din Qatar ar putea fi prea mult

Tremură Hexagonul » Alți doi titulari ai Franței au ratat antrenamentul de vineri

La „cuțite” » Motivul pueril pentru care s-ar fi rupt relația Deschamps - Benzema. E gata să boicoteze finala!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
sictir
sictir  •  18 Decembrie 2022, 16:09

Ce prostie de titlu si de fituica.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează