INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea Zilei, 15 octombrie » Cine va câștiga Campionatul Mondial din Qatar? Țepelin, Udrea și Răureanu au 3 favorite diferite

Brazilia și Argentina se numără printre marile favorite ale Mondialului din Qatar / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Brazilia și Argentina se numără printre marile favorite ale Mondialului din Qatar / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat marti, 15 noiembrie 2022 15:13 / Actualizat sambata, 10 decembrie 2022 10:30

Ediția de astăzi a proiectului GSP „Dezbaterea Zilei” are ca subiect principal lupta pentru supremație la Campionatul Mondial din Qatar, competiție care pornește la drum la finalul săptămânii. Cine e favorită la câștigarea celui mai râvnit trofeu din fotbal? 

„S-au tras obloanele în toate competițiile interne pentru că începe Campionatul Mondial, o nebunie de Mondial în buza iernii, ceva ce doar banii din Qatar puteau să cumpere. Un turneu final înconjurat, așadar, de multe controverse, dar sigur ele vor trece în plan secund imediat ce vor începe meciurile, pentru că oamenii se vor bucura de fotbal.

Și cum să ne bucurăm pe de-a-ntregul de fotbal dacă nu avem și echipe favorite, preferințe și așteptări? Sigur, am fi vrut să ținem cu România la Mondialul ăsta, dar cum nu se poate, haideți să analizăm șansele celor care au ajuns acolo și să discutăm despre cine e favorită să câștige Mondialul din Qatar!”, este introducerea făcută de moderatorul dezbaterii, redactorul-șef al Gazetei, Cătălin Țepelin.

La dezbaterea din studioul Gazetei Sporturilor au participat redactorul-șef adjunct Dan Udrea și reporterul special Remus Răureanu, care au fost susținuți cu argumente de Marius Niculae și Ionel Dănciulescu, doi foști atacanți importanți ai României, ambii „consumatori” de fotbal internațional.

Dan Udrea: „Mi-ar plăcea să câștige Brazilia, ar mai echilibra balanța”

  • „Eu cred că Brazilia e favorită, eu așa o văd. A avut un parcurs absolut senzațional în preliminariile sud-americane, a arătat foarte bine și arată de multă vreme bine. Ăsta ar fi principalul argument, dincolo de faptul că are un lot ofertant, pentru că Brazilia are mereu un lot ofertant”.
  • „Dacă Brazilia ar putea face trei loturi diferite, eu cred că toate cele trei echipe ar trece de faza grupelor. Munca de selecție de acolo e realmente principala calitate pe care trebuie s-o aibă un selecționer. Nu e ca-n România, să fie 20 de jucători cu toții și «hai la lot cu ei». Acolo sunt 200 de jucători și trebuie să faci selecție din ei”.
  • „Când ai în atac Neymar, Vinicius, Raphinha, Gabriel Jesus, când îți permiți să-l lași în afara lotului pe Robert Firmino, n-ai cum să nu te numești favorită! N-ai cum! Evident, nu întotdeauna câștigă echipa cu cel mai bun lot sau cel mai bun valoros, intervin multe lucruri la un Mondial. Orice se poate întâmpla într-un meci eliminatoriu, asta e frumusețea unui Mondial”.
  • „Brazilia are lot bun, arată bine și nu are absențe, nu cred că are vreun jucător accidentat, cum se întâmplă la alte echipe. Franța, de exemplu, nu-i poate avea în echipă pe doi dintre cei mai buni jucători cu care a câștigat Mondialul, Pogba și Kante”.
  • „Îl auzeam pe Hagi că și-ar dori să câștige o echipă din America de Sud. Și mie mi-ar plăcea! În primul rând, ar mai echilibra un pic balanța asta de câștigătoare de Mondial, fiindcă în precedentele turnee finale trofeul a ajuns doar în Europa, ceea ce nu prea s-a întâmplat în trecut. Mi-ar plăcea să se mai echilibreze balanța, fiindcă, totuși, fotbalul sud-american oferă calitate și spectacol”.
  • „Văd puține dezavantaje la Brazilia. Poate doar faptul că vine cu Dani Alves, care are aproape 40 de ani și, foarte probabil, el va juca. Totuși, când o ai vârstă de genul ăsta mi se pare greu să faci față la un turneu final. Dezavantajul lor ar putea fi că nu vor avea foarte mulți suporteri acolo”.
  • „Brazilia mi se pare principala favorită, am văzut și că e favorită la pariuri, urmată de Argentina. Mi-ar plăcea ca una dintre cele două să câștige. Un capitol important la un Mondial e cât de repede joci cu echipe foarte bune după faza grupelor. Olanda, de exemplu, câștigă grupa și întâlnește fie SUA, fie Țara Galilor, fie Iran în optimi. Brazilia întâlnește fie Portugalia, fie Uruguay. E o diferență! Spania întâlnește fie Belgia, fie Croația în optimi”.
  • „Mă gândesc ce echipe de rang trei ar putea fi surprize și mă opresc la Danemarca. Dacă nu ajung în sferturi sau semifinale, pentru mine va fi o surpriză! Este formidabilă echipa! Eu n-aș fi sigur că Danemarca va termina pe locul 2 în grupa cu Franța, în Nations League i-au îngenuncheat danezii. Statele Unite are în lot aproape doar jucători din top 5 campionate ale Europei. Este uluitor cum a reușit SUA să ajungă la acest nivel. Și atenție la Coreea de Sud și Japonia, două echipe care au arătat bine și care cred că vor fi importante. În schimb, nu văd echipele din Africa să facă ceva deosebit”.

Aș spune că Portugalia e prima mea favorită, dar cred că, din punctul meu de vedere, șansele cele mai mari le are o altă țară vorbitoare de limba portugheză, Brazilia. Văd că Brazilia are o echipă ajunsă la maturitate și cred că Neymar are nevoie de acest trofeu pentru a confirma, ar fi un cadou extraordinar pentru el.

- Marius Niculae, fost internațional

Echipă de Mondiale! » Gazeta Sporturilor este singura redacție din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar, în afara deținătorului de drepturi TVR
MEDIA
Echipă de Mondiale! » Gazeta Sporturilor este singura redacție din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar, în afara deținătorului de drepturi TVR

Remus Răureanu: „Dacă nu-și aruncă în aer atmosfera din lot, pe Franța o văd favorită”

  • „Eu aș prefera Argentina, dar cred că tot Franța e favorită. Sunt două absențe importante la francezi (n.r. - Pogba și Kante), dar nu erau chiar jucători esențiali. Jucătorii esențiali ai Franței rămân și sunt într-o formă foarte bună, mă refer la Benzema, Mbappe, Giroud. Griezmann e într-o scădere, dar rămâne și el foarte important”
  • „Lipsesc Pogba și Kante, dar vor fi înlocuiți cu doi jucători de la Real Madrid, Camavinga și Tchouaméni. Nu te poți gândi că vin niște fotbaliști de la Lens sau de la Metz care nu sunt obișnuiți cu o echipă importantă și că prezența lor acolo va constitui un handicap pentru echipă. Nu sunt certitudini în comparație cu Pogba și Kante, dar sunt fotbaliști foarte buni în comparație cu mijlocașii centrali ai altor naționale”.
  • „Tot am senzația, poate datorită tradiției, că europenii sunt mai serioși și mai pricepuți să speculeze și să profite de astfel de momente decisive, cum sunt turneele finale. Aș putea și să mă contrazic singur. La ultimele turnee finale, francezii au avut un talent rar de a-și crea conflicte între ei și a arunca în aer atmosfera. Dar dacă nu se va mai întâmpla așa ceva, pe Franța o văd favorită”.
  • „Apoi, mi-ar plăcea să facă Argentina ceva ce n-a făcut de zeci de ani și pentru Messi, dar și pentru toate generațiile argentiniene care s-au irosit la atâtea turnee finale. Mai mereu am zis că Argentina e favorită sau printre favorite. Chiar s-au strâns la argentinieni zeci de fotbaliști de istorie care n-au câștiat un Campionat Mondial. Și acum sunt niște jucători foarte importanți în afară de Messi. E Lautaro, care e într-o formă excelentă, e un portar foarte bun de la Aston Villa, Martinez, are și Argentina argumente”.
  • „Dar înclin către Franța datorită seriozității și constanței europenilor. Mă tot aștept la sud-americani și la africani... acum, nu e vorba de xenofobie, dar mă gândesc la situațiile din fotbal. Mă aștept să apară niște conflicte, să mai ceară niște bani, să ceară suplimentarea primelor prin sferturi. Cum s-a întâmplat la Ghana, când zburau elicopterele cu bani, că jucătorii nu mai voiau să intre pe teren. Sigur, brazilienii sunt niște profesioniști verificați prin campionatele de top, dar și pe îi văd capabili să-și dinamiteze singuri parcursul”
  • „Dan Udrea a pomenit Danemarca, și eu o văd pe Danemarca o surpriză. Mie mi s-ar părea o surpriză dacă Spania ar reuși ceva important. Sigur că are anvergură, e fostă campioană europeană și mondială, dar generația de acum a Spaniei n-o mai plasează printre favorite. Spania e o echipă cu mulți jucători tineri, prea tineri, pe care abia ce-i obișnuiește cu asemenea competiții. Ar fi grozav să ajungă în semifinale cu Gavi, cu Pedri. Louis van Gaal nu mai are o generație fantastică, la Olanda”.

Eu am mizat mai demult pe Spania, dar mi-e greu să cred că va reuși să câștige Mondialul. Marile favorite sunt în continuare Brazilia, Argentina, Franța, sunt niște echipe senzaționale. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla. Nu întotdeauna favoritele câștigă, plus că e un campionat mondial un pic atipic, jucându-se în această perioadă. Să sperăm că vom avea un Mondial frumos, cu multe goluri și spectacol

- Ionel Dănciulescu, fost atacant Dinamo & Steaua

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Argentina are mai multe atuuri decât de obicei, sper că Messi va ieși din scenă cu un trofeu pe măsură”

„Am fost îndrăgostit de Maradona, de Cannigia, de Redondo și acum de Messi, așa că eu sunt cu Argentina.

Mi se pare că de data asta are mai multe atuuri decât de obicei, când era mult tam-tam, dar pe dinăuntru echipa era găunoasă, cu multe probleme de vestiar. 

Scaloni este un antrenor tânăr, dar foarte respectat și plăcut de jucători. El a repus naționala pe picioare după dezastrul de la Mondialul, când Argentina a fost eliminată încă din optimi. De Paul parcă a zis la un moment dat că «dacă e 10 dimineața și Scaloni ne spune că e noapte, atunci pentru noi e noapte». A disciplinat o echipă cu orgolii imense.

Argentina a adunat 35 de meciuri fără înfrângere și are un lot echilibrat, sigur, fără o apărare sclipitoare, dar cu fotbaliști foarte maturi. Si cu o ambiție suplimentară pentru Messi sau Di Maria, la ultimul lor Mondial. Messi a făcut Mondiale slabe, nu a marcat niciodată dincolo de grupe, deci sper că Messi va ieși din scenă cu un trofeu pe măsura carierei lui”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și: 

Echipă de Mondiale! » Gazeta Sporturilor este singura redacție din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar, în afara deținătorului de drepturi TVR

GALERIE FOTO Cum arată cele 8 stadioane ale Cupei Mondiale Qatar 2022

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
gazistu
gazistu  •  23 Noiembrie 2022, 10:05

Merg si eu pe "mana" lui Remus .... daca prinde o zi buna, Franta rupe orice echipa de la mondial, inclusiv pe Brazilia ... pacat ca nu e Benzema si mai ales,.. Kante, "killerul" de la mijlocul terenului!

ortega
ortega  •  22 Noiembrie 2022, 00:10

Mare lucru ca Udrea si Raureanu vad pe altcineva in afara de zcsb castigand campionatul mondial . Pentru ei nu exista decat echipa lui Ciobandante ...

sictir
sictir  •  20 Noiembrie 2022, 13:31

Voi nu realizati, dar trofeul campionatul mondial din Qatar a fost luat deja. Echipa castigatoare se numeste: CORUPTIA!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează