SPECIAL GSP Diego și Leo, zeii purtați pe umeri » Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei: „M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”

Două imagini pentru eternitatea Argentinei
Două imagini pentru eternitatea Argentinei

Articol de - Publicat marti, 20 decembrie 2022 07:59 / Actualizat marti, 20 decembrie 2022 08:23

Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei. Pe 29 iunie 1986, un fan albicelest, Roberto Cejas, îl ridica în mijlocul mulțimii pe Maradona campion mondial. Pe 18 decembrie 2022, Kun Agüero a repetat gestul pentru Messi. Prietenul său cucerise și el cel mai dorit trofeu al fotbalului. 

Are 35 de ani și jumătate, și-a împlinit marele vis, a cucerit titlul mondial, la doar un an după ce câștigase și Copa América (Maradona nu a avut trofeul continental), însă nu se oprește, nu poate părăsi Argentina, e prea legat de naționala albiceleste. 

Leo Messi continuă. "Iubesc fotbalul și vreau să trăiesc meciurile ca un campion al lumii", a spus "La Pulga".

Lionel Messi, cel mai mare din toate timpurile » Gazeta a realizat o analiză a celor mai importanți 6 fotbaliști din istorie, iar concluzia e una singură: „Puricele” e GOAT
ARGENTINA, CAMPIOANA LUMII
Lionel Messi, cel mai mare din toate timpurile » Gazeta a realizat o analiză a celor mai importanți 6 fotbaliști din istorie, iar concluzia e una singură: „Puricele” e GOAT

Ronaldo: „Căpitanul unei ere”

Celălalt Lionel, selecționerul Scaloni, e vrăjit de căpitan și afirmă că "ar trebui să-i rezervăm un loc pentru viitorul Mondial. 2026... Putem să-i păstrăm numărul 10 dacă dorește să mai joace. Și-a câștigat dreptul de a alege". 

Antrenorul se bucură "de fiecare clipă alături de el. Nu am văzut pe nimeni care să le ofere coechipierilor atât de mult. Nu am văzut pe nimeni atât de influent în vestiar". 

Chiar și un brazilian, Ronaldo, alt fotbalist pentru eternitate, reliefează ce a reușit Messi: "Jocul său face ca orice rivalitate să dispară. Un geniu, nu doar starul unei Cupe Mondiale, ci căpitanul unei întregi ere". Mesajul lui Leo, pe Instagram, e mișcător

"Campionii lumii. Am visat de atâtea ori aceste clipe, nu-mi vine să cred. Am demonstrat încă o dată că noi, argentinienii, când suntem uniți, când luptăm împreună, putem realiza orice. E o victorie meritată a unei echipe care transcende individualitatea. E puterea celor care luptă pentru un vis. Visul Argentinei". 

„Camera noastră”. Și Kun parte din echipă

După 36 de ani, s-a repetat o fotografie istorică, una dintre cele mai frumoase imagini argentiniene. După Diego, în 1986, și Leo a fost purtat pe umeri în mijlocul mulțimii. 

Pe 18 decembrie 2022, Sergio Agüero a fost cel care l-a ridicat la lumină pe Messi. 

Unul dintre marii atacanți, cel mai bun prieten, colegul de cameră la națională întreaga carieră, încă de la juniori, a fost obligat să se retragă în decembrie 2021, la 33 de ani, din cauza unei afecțiuni cardiace. O cicatrice de un milimetru pe inimă ce a declanșat aritmia pe teren, la Barcelona, și care i-ar fi pus viața în pericol dacă nu s-ar fi oprit. Fără Kun, Leo a stat singur la începutul cantonamentului. 

Într-un dialog cu Agüero pe Twitch, căpitanul albiceleste i-a răspuns acestuia, când l-a întrebat unde se află: "În camera noastră". Și, după faza grupelor, Sergio i s-a alăturat prietenului în Qatar, ocupând locul rămas liber în "camera noastră". 

A venit la toate antrenamentele, la toate meciurile, inclusiv în vestiar, ca un jucător activ, parte din lot. Iar la sfârșit, a îmbrăcat tricoul cu numărul 19 și a ridicat și el trofeul. 

Toți coechipierii, mai ales Messi, i-au dedicat și lui triumful de la Lusail. Iar Kun l-a purtat pe umeri pe Messi, arătându-l lumii pe jucătorul Mondialului. Un jucător pentru istorie.

Diego și Leo, zeii purtați pe umeri » Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei: „M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”
18 decembrie 2022. Leo Messi, pe Lusail Iconic, din Qatar. Arătat lumii de Kun Agüero / FOTO Imago

„Am strecurat niște dolari și am intrat”

Pe 29 iunie 1986, la Ciudad de Mexico, pe Azteca, un fan argentinian l-a ridicat pe Maradona ca pe un zeu, după 3-2 în finala Mondialului, în fața Germaniei. Numele lui este Roberto Cejas. 

Și el a redat întreaga poveste pentru La Nación, acum, 36 de ani mai târziu. "În ziua ce a precedat semifinala cu Belgia, m-am dus la serviciu ca un nebun și le-am zis colegilor că, dacă învinge Argentina, plec în Mexic pentru finală

Toți au început să râdă. Nu era ușor să găsești un zbor, să cumperi un bilet la meci și să pleci. Și a fost o adevărată odisee", și-a amintit Roberto. Era funcționar, și-a luat concediu două săptămâni și a ajuns la Ciudad de Mexico cu o zi înaintea finalei. 

"Un prieten găsise o persoană dispusă să-mi vândă tichetul, dar, când am sosit, acea femeie m-a anunțat că îl vânduse deja, pentru că nu credea că voi veni. Am căzut de acord cu prietenii să mergem pur și simplu la stadion și să dăm bani la intrare. 

Eram șapte cu cinci bilete, am strecurat niște dolari printre ele și ne-a lăsat pe toți înăuntru. Am stat chiar în spatele porții în care Argentina a înscris primul gol. Incredibil loc".

„M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”

După o finală pasionantă, 2-0 albiceleste, 2-2 Germania și, în minutul 83, Burruchaga a înscris golul de trofeu. 3-2. "Odată încheiat jocul, oamenii au pătruns pe iarbă. Deloc ușor, pentru că trebuia să treci un șanț și un gard cu sârmă ghimpată.

Unii s-au rănit. Ne-am dus la colțul terenului, erau doi polițiști acolo, dar ne-au permis să trecem. Dintr-odată parcă, m-am trezit sărind, dansând, sărbătorind", a adăugat Cejas.

"I-am văzut pe jucători, care făceau turul de onoare, și am alergat după ei. La un moment dat, total neașteptat, în plină mulțime, m-am trezit față în față cu Maradona. 

A fost o conexiune instantanee, ca atunci când vrei să inviți o femeie la dans și nu mai e nevoie de cuvinte. Mi-a făcut semn să-l ridic și l-am ridicat în clipa următoare. Așa l-am dus printre sute, mii de oameni".

Diego și Leo, zeii purtați pe umeri » Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei: „M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”
29 iunie 1986. Diego Maradona, pe Azteca, la Ciudad de Mexico. Roberto Cejas l-a ridicat spre cer / FOTO Imago

Roberto n-a uitat nici că, la Mondialul din 2014, în Brazilia, Diego a fost invitat la o emisiune și spunea că nici atunci nu știa cine l-a purtat pe umeri, nici dacă era argentinian sau mexican. 

"A doua zi, am fost invitat și eu, și Maradona. A fost o mare surpriză pentru el. I-am zis cât l-am căutat în acei ani, m-am dus și în locul în care el obișnuia să meargă la pescuit".

"Dacă îl ridic și pe «Purice», pot muri liniștit!"

Peste alți opt ani, în 2022, un prieten l-a anunțat că are bilete pentru Qatar. "Vin, sigur că vin", i-a răspuns. Avea o mare dorință: "Dacă îl ridic și pe «Purice», pot muri liniștit!". 

A fost la Lusail la finală, dar nu a mai putut pătrunde pe gazon. Era rândul lui Kun Agüero să poarte zeul pe umeri. După Diego Maradona, Leo Messi, la distanță de 36 de ani. Fotografii pentru legendă. Argentina, campioana lumii.

21 de goluria influențat Leo Messi la Cupa Mondială (13 reușite, opt assisturi), record

26 de goluria marcat Messi la CM și Copa América, record. L-a depășit pe Ronaldo (25)

Diego și Leo, zeii purtați pe umeri » Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei: „M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”

Glorie lui Dumnezeu, Glorie lui Messi! Destinul, care părea necruțător cu el, i-a pregătit cea mai frumoasă revanșă, ziua visată, Cupa Mondială visată, consacrarea eternă. Astăzi, Messi a trecut în eternitate. Astăzi, Messi a devenit cel mai bun jucător din istorie. Ne pare rău, Diego!

- Olé, cotidian argentinian

DEZBATEREA ZILEI, 19 decembrie » A meritat Argentina să câștige Cupa Mondială?

Citește și alte știri despre naționala Argentinei: 

SPECIAL GSP Lionel Messi, cel mai mare din toate timpurile » Gazeta a realizat o analiză a celor mai importanți 6 fotbaliști din istorie, iar concluzia e una singură: „Puricele” e GOAT

REPORTAJ Pasiune, nu diplomație » Gazeta a mers la Ambasada Argentinei din București, a doua zi după ce Messi a luat Cupa Mondială: „L-am avut pe Maradona, acum avem alt zeu. Anxietatea a fost dramatică”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
mattteo
mattteo  •  20 Decembrie 2022, 20:00

Am scris si eu un comentariu la acest articol,de dimineata. Nu conteaza cat de lung, dar nu scriseaem nimic ce ar fi putut fi interpretat ca jignitor. Rusine celor care nu mi l-au aprobat, desi ma chinuisem. E jignitor

tudor.m
tudor.m  •  20 Decembrie 2022, 12:56

Meanwhile în Argentina suficienți oameni au aceleași vieți mizerabile în 2022 ca și în 1986 dar e mișcător că ZEII lor tocmai au câștigat un turneu de fotbal, transmițând obscenități adversarilor cam la fiecare meci

stefanr
stefanr  •  20 Decembrie 2022, 12:56

Pff...finalul ala cu citarea comentariului din Ole contrazice tot ce spun maradonistii, ca in Argentina Maradona e un zeu si Messi vina abia al doilea dupa el. Sigur, ei vor contrazice si acum evidenta, vor veni sa ne spuna ca stiu ei mai bine cum sta treaba chiar si in societatea argentiniana.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează