CORESPONDENȚĂ DIN QATAR CM 2022. În Doha nu bea alcool doar cine nu vrea sau n-are bani! Locațiile în care fanii găsesc bere, vin și șampanie și cât costă fiecare

foto: Imago +15   FOTO
foto: Imago

Articol de , - Publicat sambata, 26 noiembrie 2022 11:27 / Actualizat sambata, 26 noiembrie 2022 13:37

Prejudecata că pe timpul Campionatului Mondial nu se va putea consuma alcool în Doha a fost spulberată de realitatea din capitala Qatarului: în Fan Festivalurile din oraș e bere cât cuprinde, în aproape toate hotelurile cu străini, dar și la restaurantele importante și până și la Lounge-ul din Centrul Media, unde sunt disponibile bere, vinuri, dar și șampanie.

Mondialul lucrurilor inedite » Zece lucruri de la turneul final din Qatar: de la cabinete medicale SF la camere de rugăciune și televizoare la tribuna 1
CM QATAR
Mondialul lucrurilor inedite » Zece lucruri de la turneul final din Qatar: de la cabinete medicale SF la camere de rugăciune și televizoare la tribuna 1

„Qatar e o țară musulmană și nu se va găsi deloc alcool în perioada Campionatului Mondial”. Cam acesta a fost mesajul obsedant repetat de mai toate țările în informarea lor preventivă la adresa celor care urmau să plece spre Doha, pentru a fi prezenți la meciurile acestui turneu final. 

Match Quiz Germany vs Spain
Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Germany vs Spain și poți câștiga 1.200 de lei cash! Premii totale de 4.000 de lei.

În plus, FIFA a anunțat cu doar două zile înainte de debutul Mondialului că statul qatarez a revenit asupra deciziei de a permite alcoolul, interzicând comercializarea la meciuri. Inițial, acceptase vânzarea de bere Budweiser pe stadioane, la jocuri.

Așadar, o lună fără alcool în Qatar. Cam așa se anticipa, însă realitatea din Doha e cu totul alta. Și, de fapt, e aproape contrarie. În afară de arenele de fotbal, unde spectatorii au posibilitatea doar de a simula că savurează o bere, există doar fără alcool, în rest, se găsește mai peste tot alcool. Sunt multe variante prin care străinii veniși aici, dar chiar și localnicii, dacă ar dori, ar putea să intre în posesia măcar a unor sticle cu bere.

Locațiile unde se găsește alcool în Doha

1. Fan Festivalurile FIFA. Sunt organizate în mai multe locații din Doha și ele pot primi chiar și mii de persoane. Sunt nu mai puțin de 5 astfel de Fan Festivaluri, iar aici, berea este la liber. E drept, se găsește doar Budweiser, pentru că fiind un eveniment organizat de FIFA, acceptă dar berea care sponsor oficial al Mondialului. O cutie de bere costă mult, 50 de riali qatarezi, ceea ce înseamnă în jur de 65 de lei. O bere!!!

foto: Imago
foto: Imago
+11 FOTO

2. Hotelurile în care stau străinii. E suficient să soliciți la recepție alcool și cererea și se rezolvă. Spre deosebire de Fan Festivalurile din oraș, nu ești condiționat de o anumită marcă de bere și poți consuma chiar și alt tip de alcool: vin, gin, chiar și băuturi mai tari.

3. În Restaurantele de lux. Aici, aproape că nu există masă la care să fie invitați persoane importante și să nu aibă deschisă o sticlă de vin, de șampanie sau de prosecco. Frapiera nu stă însă exact ca într-un restaurant normal, dintr-o țară care n-are interzis consumul de alcool, ci e ferită de ochii majorității. Dar cert e că se consumă în cantități mari alcool în acest locații, unde o sticlă de vin are un preț mediu de 180-200 de dolari.

4. Zona Lounge din Centrul Media. Chiar FIFA, în colaborare cu organizatorii locali, au realizat o zonă de vizionat meciuri, mai ales cele în nocturnă, pe terasă, unde sunt amplasate mai multe mese și fotolii Puf, în fața unui ecran gigant. Comentariul meciurilor e în limba engleză, iar frigiderele sunt pline cu cutii de bere Budweiser. Surprinzător, nu există doar această marcă de bere, ci și alte firme, gen Stella Artois, Corona, Leffe, dar și vinuri italiene și franțuzești, chiliene, dar și șampanie de peste 260 de euro sticla.

Prețurile la alcool în Lounge-ul din Centrul Media

BĂUTURĂPREȚ ECHIVALENT ÎN LEI
BERE
Budweiser 500ml 
Stella Artois 330ml  
Corona 335ml
Leffe Blonde 330ml

52
60
60
60
VIN ALB
Chardonnay, Two Ocean (Africa de Sud) 
Pinot Grigio, Canaletto (Italia) 

60 un pahar
78
VIN ROȘU
Merlot, Table Mountain (Africa de Sud)
Reserva Cabernet, casa Silva (Chile)

60
91
VIN ROZE
Rose d'Anjou, Sauvion (Franța)

72
ȘAMPANIE
Taittinger Brut Reserve (Franța) 

1.300 o sticlă

Concluzia e una singură pentru această lună la Doha: alcool se găsește. E drept nu și în supermarketuri sau la orice terasă, însă cine vrea să bea măcar bere o poate face fără un efort prea mare. În schimb, prețurile sunt dintre cele mai mari. Practic, cea mai ieftină bere într-un loc accesibil publicului larg costă mai bine de 13 euro. Un calcul e simplu: o medie de 3 beri pe zi, timp de o lună la Doha, înseamnă un cost total exclusiv pe bere de peste 1.000 de euro!

Suporterii pot supraviețui timp de 3 ore fără să bea o bere, apoi pot merge în Fan festival, unde au bere la dispoziție. Sunt 4 meciuri pe zi, ceea ce presupune un flux uluitor de spectatori într-un singur oraș, trebuie înțeleasă și decizia organizatorilor de a interzice berea pe stadioane, mai ales atunci când e vorba despre siguranța oamenilor.

Cum a primit Budweiser vestea că nu se va vinde bere cu alcool pe stadioane? Un partener e un partener de nădejne și la bine și la greu, nu se pune problema să se decidă întreruperea colaborării între Budweiser și FIFA, mai ales că în 2026 turneul va fi și în Statele Unite ale Americii.

- Gianno Infantino, președinte FIFA

Bere de 75 de milioane de euro pentru cine va câștiga CM!

Budweiser trimisese la Doha cantități uriașe de bere, în vederea deschiderii a sute de puncte de desfacere în oraș. După ce Qatar a anunțat că nu va permite comercializarea de alcool decât în Fan Festivaluri și deloc în stadioane și în alte locuri, Budweiser s-a repliat și a făcut un anunț de marketing spectaculos: pune la bătaie întreg depozitul pregătit, în valoare de 75 de milioane de euro, pentru țara care va cuceri titlul Mondial din acest an.

La terase și în marketuri e exclus alcoolul

Indiferent de strada pe care te afli, la terasele simple, dar și în marketuri sau supermarketuri, rafturile cu băuturi nu conține absolut nimic cu alcool. Deși sunt standuri întregi doar pentru băuturi, aici se regăsesc doar apă, sucuri, naturale sau acidulate, dar și o gamă largă de ceaiuri. Alcool, deloc.

Pe stadioane, doar zero alcool și doar celor +21 ani

Pe cele 8 arene, la meciuri, berea cu alcool nu e permisă, însă spectatorii pot încerca un simulacru de bere: Budweiser fără alcool. Chiar și aceasta nu poate fi achiziționată de oricine, ci vânzătorii au primit instrucțiuni clare să le ofere acest produs celor care au sub 21 de ani. O cutie costă în jur de 40 de lei. În schimb, o sticlă de apă plată e 13 lei, în vreme ce una de Coca-Cola e 20 de lei.

În Doha sunt cele mai bune fresh-uri

Pentru cine nu e un împătimit al alcoolului, dar chiar și pentru cine dorește să se răcorească de canicula din Doha pe parcursul zilei, când se sare chiar și de 32-33 de grade, există multe terase unde se prepară fresh-uri senzaționale. Sunt considerate unele dintre cele mai bune din lume, iar prețurile sunt extrem de accesibile. Pentru un pahar mare, de jumătate de litru de fresh, se plătește doar 20 de lei, dar gustul e unul deosebit. Practic nu există fruct care să nu se regăsească în meniu. În schimb, sunt preparate și multe milkshake-uri, dar și combinații de fresh cu înghețată și bucăți de fructe.

Citește și alte corespondențe din Qatar:

Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”
reportaj
Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”
Capitolul la care Qatarul n-are rival » Condiții de top pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile trimișilor GSP: tratament cum n-a mai fost în istorie
ORGANIZARE
Capitolul la care Qatarul n-are rival » Condiții de top pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile trimișilor GSP: tratament cum n-a mai fost în istorie

Playtech: ȘOC! Zelenski schimbă SOARTA războiului din Ucraina! Putin va înnebuni de nervi, e HALUCINANT!


Comentarii (9)
Viggobella
Viggobella  •  26 Noiembrie 2022, 20:15

Știre inventată. Nu s-a vorbit deloc că nu se va putea bea alcool în Qatar. Toată lumea știe că se poate bea în hoteluri, în cluburi și acolo unde sunt turiști. S-a vorbit despre faptul că nu se poate bea bere pe stadion. Nu inventați.

adriann_
adriann_  •  26 Noiembrie 2022, 14:40

Realitatea e ca pana si in Arabia Saudita vei putea in curand sa bei linistit, tocmai a dat bin Salman legile care vor permite construirea unei zone turistice de litoral in care Sharia sa nu se aplice etc. Isi da si ala seama ca petrolul se va termina la un moment dat si Arabia Saudita are o coasta imensa la Marea Rosie, iar niste hoteluri de lux bine plasate acolo sunt practic tiparnite pentru euro si dolari.

flick2020
flick2020  •  26 Noiembrie 2022, 14:36
Postat de elgabri pe 26 Noiembrie 2022, 12:35

Bere la pret de vin sau sampanie, muncitorul care castiga 0.5 $ pe ora cate beri bea pe luna ??

Bai prostane, vezi ca ai sarit gardul. Obiectul tau de activitate e FCSB, asa ca...grija mare, sa nu ramai fara covrigi.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează