INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  ARGENTINA - FRANȚA 3-3 (4-2 LA PEN.)

FOTO EL NUEVO D10S! Argentina e noua campioană a lumii, zeul Messi își completează moștenirea! Genialul Mbappe nu a fost suficient pentru Franța

Messi, 2022, și Maradona, 1986 / FOTO: Twitter @Bleacher Report +43   FOTO
Messi, 2022, și Maradona, 1986 / FOTO: Twitter @Bleacher Report

Articol de - Publicat duminica, 18 decembrie 2022 22:14 / Actualizat luni, 19 decembrie 2022 01:35

Argentina a învins-o pe Franța și a cucerit al treilea titlu mondial din istorie! A fost 2-2 la finalul timpului regulamentar, 3-3 după reprizele de prelungire și 4-2 pentru „pume” la loviturile de departajare. 

  • După o pauză de 36 de ani, Argentina aduce al treilea titlu mondial în vitrină!
  • Pentru Lionel Messi este încununarea unei cariere fabuloase. Trofeul mondial era singurul care îi lipsea din palmares!
  • Distincțiile Campionatului Mondial: Lionel Messi (fotbalistul turneului), Enzo Fernandez (cel mai bun tânăr jucător), Emiliano Martinez (portarul turneului) și Kylian Mbappe (golgeterul turneului).

Maratonul celor 4 săptămâni de fotbal la foc automat, cu 64 de meciuri, a ajuns la final. La marea finală! La duelul așteptat de toată lumea pentru cel mai prețios trofeu din lume și gloria învigătorilor. Confruntarea pentru al treilea titlu suprem din palmares. Argentina versus Franța conectează întreg globul la evenimentul major ce a acaparat finalul de an.

Audio fabulos! Strigătele de la balcoanele blocurilor: așa a răsunat Buenos Aires, imediat după golul lui Messi din finala Mondialului
Argentina - Franța
Audio fabulos! Strigătele de la balcoanele blocurilor: așa a răsunat Buenos Aires, imediat după golul lui Messi din finala Mondialului

Argentina, noua campioană mondială

Lionel Scaloni a ales 4-4-2 pentru ultimul joc, unica mutare mai puțin așteptată fiind titularizarea lui Tagliafico în locul lui Acuña. Prezența lui Di Maria în locul lui Paredes la mijloc era de luat în calcul.

Dincolo, Deschamps i-a recuperat pe Upamecano și Rabiot și propune echipa standard cu Varane scăpat de simptomele virale. Albiceleștii pornesc mult mai bine și au primul șut cadrat, cu Mac Allister încălzindu-l pe Lloris. Reluarea lui De Paul e deviată de Varane în corner. Emoții pentru francezi, înghesuiți în jumătatea lor. Adversarii sunt mai combinativi, arată bine și fac presing mai sus.

+39 FOTO

În jumătate de oră, campioana mondială n-are șut spre poartă, e surprinsă de vigoarea sud-americană și nu are reacție la golul încasat destul de repede din penalty, de la Messi. Jocul curge într-un singur sens, iar contraatacul din șase pase, o capodoperă la care participă pe final Messi, Álvarez și Mac Allister, e desăvârșit de Di María, diagonală imparabilă, 2-0. Deschamps, disperat pe margine, nu mai așteaptă pauza. 

Face subit două schimbări, scoțând pe Dembélé, năucit de Di María, și pe Giroud, inexistent. Intră Marcus Thuram și Kolo Muani. E repriza totală albicelestă, Franța n-a contat deloc și are nevoie de o minune ca să se trezească în actul 2. Din 1966 nu a mai existat o finalistă fără șut spre poartă!

Argentina nu se retrage și continuă să apese pe accelerator. Mac Allister este pus în situație de gol, dar Lloris se sacrifică și iese salvator. Scaloni ripostează și întărește flancul stâng cu Acuña în locul formidabilului Di María. Les Bleus nu mai ajung la poartă decât din cornere, fără efect. Pe extreme nu apar acțiuni periculoase, iar în centru nu există un conducător de joc. 

Messi câștigă duelul epic contra lui Mbappe

Abia în minutul 70 vine și întâiul șut, Mbappé, dar mult "peste" țintă. Primul cadrat apare după un 11 metri, scos de Kolo Muani, faultat în careu de Otamendi. Mbappé bate ideal. Schimbările lui DD sunt inspirate. Coman recuperează în propriul teren de la Messi, Thuram îi servește impecabil pe Mbappé și se face 2-2, cu un voleu de clasă. 

În 97 de secunde, Franța reînvie miraculos. Incredibil! Rabiot are șansa lui 2-3, iar Martinez prinde greu. În replică, Messi trage tare, pe centru, Lloris scoate de sub bara transversală. Rămâne scor egal, prelungiri.

Prelungirile i-au avut în prim-plan tot pe cei doi coloși. Messi a marcat în minutul 109, un șut cu sete, din 6 metri. Sărbătoarea era pregătită, fanii desfășuraseră deja fularele și pregătiseră cântecele de victorie. Doar că Mbappe a mai ieșit o dată la rampă. A scos un penalty și a avut nervii de oțel, penalty transformat în minutul 118.

La loviturile de departajare, sud-americanii au fost perfecți. Martinez l-a blocat pe Coman, Tchouameni a ratat ținta, iar Leo Messi își trece în palmares primul titlu mondial!

FINAL » Argentina - Franța 3-3 (4-2 la pen.)

Argentina la loviturile de departajare:

  • Messi - GOL
  • Dybala - GOL
  • Paredes - GOL
  • Montiel - GOL

Franța la loviturile de departajare:

  • Mbappe - GOL
  • Coman - RATARE
  • Tchouameni - RATARE
  • Kolo Muani - GOL

  • Au marcat: Leo Messi '23 (pen.), '109, Di Maria '36 / Mbappe '80 (pen.), '82, '117 (pen.)
  • Click AICI pentru statistici!
  • Arena „Lusail”, cu o capacitate de 88.966 de locuri, a fost arhiplină!

Argentina - Franța, echipele de start:

ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, J. Alvarez
SELECȚIONER: Lionel Scaloni

FRANȚA (4-3-3): Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe
SELECȚIONER: Didier Deschamps

Miza financiară din Argentina - Franța. Câți bani câștigă fiecare echipă

În afara gloriei, campioana mondială va da și o lovitură financiară. FIFA a pus la bătaie premii record pentru actuala ediție.

Câștigătoarea trofeului a încasat un cec în valoare de 42 de milioane de dolari. Finalista va primi 30 de milioane.

Cum a ajuns Argentina în finala Campionatului Mondial:

Cum a ajuns Franța în finala Campionatului Mondial:

  • a câștigat grupa D, după două victorii cu Australia (4-1) și Danemarca (2-1) și un eșec cu Tunisia (0-1);
  • 3-1 în optimi cu Polonia;
  • 2-1 în sferturi cu Anglia;
  • 2-0 în semifinale cu Maroc.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial:

„De ce nu are Argentina jucători negri la Cupa Mondială?”. O analiză provocatoare Washington Post a declanșat reacții zgomotoase în întreaga lume
ARGENTINA
„De ce nu are Argentina jucători negri la Cupa Mondială?”. O analiză provocatoare Washington Post a declanșat reacții zgomotoase în întreaga lume
Atemporal! La 37 de ani, Modric nici nu ia în calcul retragerea de la națională: „Încă pot evolua la nivel înalt”
CROAȚIA
Atemporal! La 37 de ani, Modric nici nu ia în calcul retragerea de la națională: „Încă pot evolua la nivel înalt”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (226)
adriann_
adriann_  •  28 Decembrie 2022, 14:20
Postat de catalin.palcu pe 19 Decembrie 2022, 00:42

tu esti un tip documentat in general, dar aici ai dat-o cu oistea-n gard. Maradona a carat Argentina in spate in 1990 la Mondiale? a avut un campionat mondial submediocru , nici in fata Romaniei nu a miscat. a terminat turneul fara gol marcat , ba a mai ratat si un penalty contra Iugoslaviei. apoi omul a luat un singur trofeu european, o cupa UEFA, Messi are 4 Champions League ! Messi a marcat 750 de goluri in cariera, Maradona sub 300. Ok, zici de Napoli cu 2 titluri, f laudabil si frumos. si Messi are 10 la Barca si uite ca nu-s asa usor de castigat, ca ai pe acolo si un Real Madrid, un Atletico si un Athletic, o Valencie si o Sevilla samd.

Se vede ca vorbesti din citite/auzite. IA CAUTA GOLUL CU CARE ARGENTINA A ELIMINAT BRAZILIA IN 1990 (in linii mari aceeasi Brazilie care lua titlul mondial in 1994). Asta e capcana opiniilor construite pe lecturi, fara sa vezi cu ochii tai...

Singe_Violet
Singe_Violet  •  19 Decembrie 2022, 14:46

Messi e nr 1.Restul e can can.Maradona este mult sub Messi la statistici.

razvanescu79
razvanescu79  •  19 Decembrie 2022, 09:00

Văd că tot folosiți " pume " când vorbiți de naționala de fotbal a Argentinei . Domnilor ziariști , " pumele " se referă de fapt la naționala de rugby , nicidecum la cea de fotbal ...

Vezi toate comentariile (226)
Comentează