INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  SLOVACIA

Antrenorul » Vladimir Weiss

Articol de - Publicat miercuri, 02 iunie 2010 00:00

Vladimir Weiss a condus Slovacia spre prima calificare la un Campionat Mondial după despărţirea Cehoslovaciei.

Weiss şi-a petrecut o bună parte a carierei la Inter Bratislava, iar după ce a schimbat mai multe echipe, a ales să se retragă la Artmedia Bratislava. A evoluat la naţionala Cehoslovaciei, alături de care a ajuns pînă în sferturile Mondialului din 1990.

În echipa Slovaciei nu a reuşit însă nici o performanţă notabilă ca jucător. Artmedia i-a devenit o a doua casă. După patru sezoane ca jucător, Weiss a preluat echipa şi ca antrenor.

N-a făcut minuni din prima, dar a reuşit să schimbe faţa echipei şi, după o pauză de doi ani, a revenit pe bancă, a cîştigat campionatul şi a calificat echipa în grupele Ligii Campionilor.

O realizare imensă, avînd în vedere că echipa plecase din primul tur preliminar, eliminînd pe parcurs Celtic şi Partizan Belgrad. În grupe, slovacii lui Weiss au şocat, păstrînd şanse de calificare în optimi pînă spre final şi calificîndu-se în primăvara europeană a Cupei UEFA.

După o scurtă escală la Saturn Moscova, Weiss s-a întors, cucerind un nou titlu. I s-a oferit postul de selecţioner, reuşind să califice Slovacia la CM2010 dintr-o grupă în care se mai aflau Slovenia, Cehia, Irlanda de Nord, Polonia şi San Marino.

Tatăl şi fiul lui Wiess poartă de asemenea prenumele Vladimir. Bunicul a evoluat şi el pentru naţionala Cehoslovaciei, în timp ce nepotul a prins cîteva selecţii la echipa mare, unde are şanse să ajungă la CM2010.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează