INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  ARBITRAJ

De ce a fost trimis acasă Busacca? » Sacrificiu pentru gazde

Articol de - Publicat vineri, 02 iulie 2010 00:00

FIFA l-a scos ţap ispăşitor pentru eliminarea sud-africanilor pe arbitrul elveţian, căruia i s-a imputat că n-a dat ofsaid la faza care a precedat penaltyul uruguayenilor.

Massimo Busacca fluieră a pagubă. În loc să fie în cărţi ca să conducă marea finală, arbitrul elveţian a luat-o pe urmele selecţionatei lui Ottmar Hitzfeld. Adică, se pregăteşte de vacanţă. Unul dintre marii favoriţi pentru ultimul act de la Johannesburg a avut soarta tristă a gafeurilor Jorge Larrionda şi Roberto Rosetti, fiind expediaţi acasă devreme de şefii FIFA. Numele lui Busacca nu a fost reţinut între cei 19 arbitri păstraţi pentru ultimele opt partide!

Misterul excluderii "centralului" născut în Sicilia pare să fi fost elucidat de presa italiană. Cum trebuia cineva să plătească pentru eliminarea în premieră din faza grupelor a gazdelor CM, Sepp Blatter l-ar fi sacrificat pe elveţian. I s-a imputat că a greşit în jocul cu Uruguay în faza premergătoare penaltyului de 0-2, transformat sigur de Forlan. Busacca (41 de ani) şi asistentul său n-au sesizat o deviere care l-a băgat în ofsaid pe Suarez, faultat de portarul sud-african. L-a eliminat pe Khune şi Africa de Sud a pierdut orice şansă de egalare şi de calificare în "optimi". Iar ultimul său Mondial din carieră s-a terminat după un singur meci.

Stark şi Mallenco au rămas!
FIFA a surprins şi prin păstrarea lui Wolfgang Stark şia lui Alberto Undiano Mallenco. Germanul a greşit grav la Uruguay - Coreea de Sud (2-1), neacordînd două lovituri de la 11 metri (una de fiecare) şi oprindu-i eronat pe Suarez la 1-0 pentru ofsaid, la o fază singur cu portarul! Spaniolul a făcut risipă inutilă de cartonaşe la Germania - Serbia 0-1, eliminîndu-l gratuit pe Klose. FIFA i-a menţinut de "mobilă" şi pe sauditul Al Ghamdi, pe columbianul Ruiz şi pe mexicanul Rodriguez, pe care îi va delega, cel mult, ca al patrulea arbitru.

Webb e favorit la finală
Deşi grila nu este încă stabilită, dinspre FIFA au început să transpire informaţii privind numele celui care va fluiera finala. Cum unii dintre arbitri vor fi eliminaţi în funcţie de tabloul semifinalelor, lupta se dă între 4 nume: englezul Webb, belgianul De Bleeckere, mexicanul Archundia şi uzbekul Irmatov, revelaţia competiţiei. Conform "Gazzetta dello Sport", cărţile par să fie făcute deja, conform principiului rotaţiei, pentru un european. Probabil va fi Webb.

ANGLIA
Vacanţă plănuită înaintea eliminării
Wayne Rooney, una dintre dezamăgirile Mondialului sud-african, a revenit luni în Anglia, iar ieri a plecat într-o vacanţă în Insulele Barbados. Nu costul mare al acesteia i-a deranjat pe britanici, ci faptul că atacantul o plănuise cu două zile înaintea înfrîngerii usturătoare contra Germaniei (1-4). The Sun a dezvăluit şi că elevii lui Capello au petrecut cu alcool şi ţigări la doar cîteva ore după eliminarea de la CM.

ITALIA
Prandelli: "E vîrful carierei mele!"
Cesare Prandelli a fost prezentat ieri ca noul selecţioner al Italiei, fosta campioană mondială eliminată din faza grupelor în Africa de Sud. "Sînt la apogeul carierei! Am o misiune dificilă pe care îmi doresc s-o încep cu dreptul. Dacă aşteptăm rezultate măreţe imediat, acest lucru nu se va întîmpla", a spus Prandelli. El va debuta într-un amical cu Coasta de Fildeş, la Londra, pe 10 august.

GRECIA
Santos, noul selecţioner al Greciei
Neamţul Otto Rehhagel a fost schimbat după nouă ani de la cîrma "naţionalei" Greciei, campioană europeană în 2004. În locul său, federaţia de la Atena l-a ales pe portughezul Fernando Santos, 55 de ani, care va avea ca obiectiv calificarea la Euro 2012. Santos a intrat în vederile elenilor după ce a pregătit pe Panathinaikos, AEK Atena şi PAOK Salonic.

MEXIC
Aguirre a renunţat
Selecţionerul Mexicului, Javier Aguirre, a demisionat după ce reprezentativa condusă de el a părăsit Mondialul în faza "optimilor", fiind eliminată de Argentina (1-3). Nu doar eliminarea din competiţie a fost decisivă în luarea acestei decizii, tehnicianul fiind hotărît să renunţe la postul său încă de la începutul anului, cînd anunţa că în Mexic se teme pentru siguranţa familiei sale.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează