INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GOLGETERII MONDIALULUI

Golgeterii Mondialului » Gary Lineker - Mexic 1986

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00

Întregul mapamond a fost martor la cele două goluri marcate de Maradona în semifinala cu Anglia, de la CM din 1986.

Doar un alt jucător a marcat în acel meci, încercând să remedieze nedreptatea făcută europenilor prin golul marcat cu mâna de starul argentinian. Nu a reuşit, însă acel gol l-a ajutat să iasă golgheterul turneului. El este Gary Lineker.

Jucător legendar al „vulpilor” de la Leicester City, club la care, între 1978 şi 1975, a jucat în aproape 200 de meciuri şi a înscris 95 de goluri, Lineker venea la Campionatul Mondial după un excelent an competiţional făcut la noua sa echipă, Everton – sezon în care ieşise golgheter al primei ligi engleze, cu 30 de goluri marcate în 41 de partide.

Decarul Angliei la acest turneu final, Lineker nu a înscris în prima partidă a grupei, pierdută (0-1) în faţa Portugaliei. A urmat un egal alb cu Marocul, cea care, în cele din urmă, avea să câştige grupa.

Însă, ca în cazul altor golgheteri ai CM, Lineker a avut nevoie de câteva meciuri pentru a „exploda” – aşa că, în partida decisivă pentru englezi, cea cu Polonia, vârful lui Everton a deschis repede scorul, în minutul 9, iar apoi a mai înscris două goluri. Toate cele trei le-a marcat din şase metri, trimiţând mingea sub bara transversală – coincidenţă care conta mai puţin, având în vedere calificarea echipei în faza optimilor.

Acolo unde Anglia a întâlnit Paraguay-ul, într-un meci în care acelaşi Lineker a deschis scorul. Şi, cum altfel, decât împingând mingea în plasă din câţiva metri ! Beardsley a făcut apoi 2-0, cu un gol asemănător celui marcat de Lineker, iar „gura de foc” a acestui Mondial a făcut 3-0 cu un absolut firesc gol de la limita ... careului mic !

Multitudinea golurilor marcate de la mică distanţă la poartă l-au făcut pe Lineker să exclame, după jocul cu Paraguay: „În acest meci, am înscris două goluri, dar am primit şi un cot în gât. Deoarece primeam îngrijiri, Beardsley mi-a ocupat poziţia în şase metri şi a înscris golul de 2-0, privându-mă de al doilea hat-trick!”

Aşa s-a făcut posibilă întâlnirea cu Argentina, celebră pentru dubla lui Maradona . Cel mai frumos gol, respectiv cel mai controversat gol din istoria Campionatelor Mondiale, ambele scrise pe aceeaşi foaie de meci cu primul gol marcat de Lineker în alt stil decât cel care l-a consacrat în precedentele meciuri – acesta marcând cu capul, de lângă Burruchaga şi Maradona, însă ... tot din şase metri !

Anglia a fost eliminată, însă Lineker a rămas pe prima poziţie în clasamentul golgheterilor, cu 6 goluri, cu unul mai mult decât Maradona, Careca şi Butragueno. A fost primul şi, până azi, singurul golgheter englez al unui Campionat Mondial.

Mondialul l-a propulsat direct la Barcelona, club care tocmai pierduse Cupa Campionilor Europeni în faţa Stelei.A jucat 3 ani pe Nou Camp, după care a revenit în Anglia, la Spurs, iar apoi şi-a încheiat frumoasa carieră la Nagoya Grampus Eight, în Ţara Soarelui Răsare.

“Fotbalul este un joc făcut pentru 22 de jucători care aleargă după o minge timp de 90 de minute, un arbitru face o grămadă de greşeli şi, în final, germanii câştigă întotdeauna.”
GARY LINEKER

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează