INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  SPECIAL GSP

Lothar Matthaus: "În fotbal trebuie să fii un exemplu. Ca Hagi, nu ca Mutu sau Maradona"

Gica Hagi, Lothar Matthaus
Gica Hagi, Lothar Matthaus

Articol de - Publicat joi, 10 iunie 2010 00:00

Matthaus crede că Spania, Brazilia şi Argentina sînt favorite la cîştigarea Cupei Mondiale. Prezent ieri la finala de juniori CFR Cluj - ACU Arad, de la Mogoşoaia, fostul campion mondial din '90 a acordat un interviu în exclusivitate GSP.

Lothar Matthaus a sosit la Mogoşoaia cu 10 minute înaintea startului finalei. Tras la faţă, ca după o noapte nedormită, dar la patru ace: cămaşă albă, cu mînecă scurtă, ochelari de soare, jeanşi negri. Abordat de Gazetă, el a acceptat un interviu în exclusivitate: "Dar haideţi să-l facem la pauză sau la final pentru că mai e puţin şi începe meciul, iar eu nu vreau să pierd nici un minut". Şi s-a ţinut de cuvînt.

- Domnule Matthaus, de ce în Romania şi nu la Mondialul din Africa de Sud? Sau în concediu?
- Voi pleca la Mondial sîmbătă. Cinci săptămîni voi sta acolo. Acum însă mi-am făcut un pic de timp pentru bunul meu prieten Marius Vizer. Ne cunoaştem de pe vremea cînd eu antrenam în Ungaria şi am vrut să-i onorez invitaţia.

- Aţi antrenat şi în Serbia, şi în Israel. Cînd veniţi în Romania?
- Deocamdată nu am o ofertă. Şi nici nu sînt în căutarea unui job. Dar în fotbal totul e posibil. În fond, România e aproape de ţările pomenite.

- A fost vorba la un moment dat de Poli Timişoara...
- Anul trecut, în iulie, m-a căutat cineva din managementul lor. Dar atunci voiam să  mă odihnesc după experienţa din Israel, de la Maccabi Netanya.

- Sau s-a opus soţia, Liliana, cum s-a scris atunci?
- Nici vorbă. Se scriu multe, dar puţine sînt adevărate.

"Mereu aţi avut jucători de valoare"
În acest moment al discuţiei şi-a făcut apariţia Gică Hagi, cu care s-a îmbrăţişat şi s-a întreţinut amical preţ de cîteva minute.

- Despre ce aţi vorbit cu Hagi?
- Ne cunoaştem de foarte multă vreme. A fost un mare jucător. L-am întrebat despre echipa lui de juniori şi mi-a zis că mai are mult de lucru şi la anul vrea să iasă campion.

- Ce jucători români mai cunoaşteţi?
- Pe toţi aceia care au fost la "naţională", ca să nu mai vorbesc despre cei din Bundesliga, Lupescu, Dorinel Munteanu. Aţi avut întotdeauna jucători de mare valoare.

- Dar nu prea ne mai calificăm la marile turnee.
- Aşa este. Momentan vă lipsesc rezultatele şi astea contează enorm.

- Şi nici jucători prea mari nu mai avem...
- Chivu şi Mutu sînt foarte cunoscuţi...

- Da, dar Mutu şi-a cam irosit talentul cu drogurile. Ce părere aveţi, ca un fost adevărat profesionist?   
- Important nu e numai talentul. Trebuie să şi profiţi cînd ai ocazia. Iar Mutu n-a făcut-o decît pe jumătate. Ca Maradona. Are talent cu carul, dar a făcut lucruri ce n-au nimic în comun cu fotbalul. În fotbal trebuie să fii un exemplu atît pe gazon, cît şi în afara lui. Uite, ca Hagi, de exemplu, dacă tot am vorbit de el.

"Germania? Cel mult în sferturi!"
- Haideţi să ne întoarcem la Mondial. Cine e favorita dumneavoastră?
- Spania, Brazilia şi Argentina mi se par cele mai tari în acest moment. Dar nu se ştie niciodată. Turneul e lung şi fotbalul trăieşte întotdeauna din surprize.

- Germania?
- Să fim fericiţi dacă ajungem în sferturile de finală. Avem o echipă foarte tînără.

- Cel mai bun jucător al Mondialului?
- Messi e cel mai complet. Dar un jucător, oricît ar fi el de mare, trăieşte şi prin echipă. E chiar dependent. Dacă sînt rezultate, e mare. Dacă nu, nu.

- Ce ziceţi de discuţiile astea cu lipsa de securitate la Mondial. Nu vă e teamă?
- Sînt prostii. Am fost săptămîna trecută la Johannesburg şi nu mi s-a întîmplat nimic. E un oraş fantastic şi eu cred că şi Mondialul va fi o sărbătoare.

"Chivu e un jucător de calitate. Îl felicit pentru titlurile cu Inter şi îi doresc rezultate şi la naţională"
LOTHAR MATTHAUS

"Răzvan Lucescu? Am auzit că e un antrenor talentat. Dar viaţa noastră, a antrenorilor, e dependentă de rezultate. Le ai, eşti mare. Nu, eşti nimeni. Iar lui, deocamdată, îi lipsesc rezultatetele"
LOTHAR MATTHAUS

Luaţi la ţintă
Diego Maradona are propriile metode de a-şi motiva fotbaliştii la antrenamente. Selecţionerul Argentinei şi-a împărţit jucătorii în două echipe pentru o miuţă, iar cei înfrînţi au primit o pedeapsă inedită: s-au pus în poartă şi au devenit ţinte pentru şuturile expediate de învingători. Maradona nu şi-a lăsat însă elevii la greu, strecurîndu-se şi el printre cei loviţi de mingi.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
ko-ko
ko-ko  •  10 Iunie 2010, 13:52

Ce fotbalist a fost Matthaus! Formidabil jucator, intr-o formidabila nationala.

danyarad
danyarad  •  10 Iunie 2010, 13:21

ati fi aflat ca ieri a avut loc finala campionatului national de juniori A:Atletic Club Universitatea Arad-CFR Cluj 3-1. Este ultimul meu comrentariu pe acest site.Nu stiti sa faceti presa.

danyarad
danyarad  •  10 Iunie 2010, 13:15

oficial de fotbal din Romania a avut loc la Arad in data de 15 august 1899 pe stadionul "CFR" intre Atletic Club Arad si Universitatea Budapesta. A fost primul meci cu public si arbitrii disputat pe un teren regulamentar pe durata a doua reprize de cate 45 de minute si incheiat cu scorul de 0-0.Stadionul a fost demolat de primarul Falca(finul lui Base)in ciuda protestelor aradenilor(astazi este un hypermarket). O curiozitate.Daca in anul 2010 am avea jurnalisti interesati de sport at

Vezi toate comentariile (6)
Comentează