INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Nigeria

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 iunie 2010 00:00

Fondată: 1945 (Afiliată FIFA: 1960)
Federaţia: CAF
Preşedinte: Sani Abdullahi
Antrenor: Lars Lagerback
Căpitan: Nwankwo Kanu
Clasament FIFA: Locul 31
Cel mai selecţionat: Mudashiru Lawal (86)
Cele mai multe goluri: Rashidi Yekini (37)
Prezenţe la CM: 3
Cea mai bună performanţă: Optimi (1994 şi 1998)

Nigeria a jucat primul meci oficial în 1949, pe vremea cînd încă era colonie britanică. De atunci, africanii au reuşit să obţină cîteva rezultate notabile, printre care se numără cîştigarea Cupei Africii pe Naţiuni în două rînduri, în 1980 şi 1994 sau un loc patru la Cupa Confederaţiilor ăn 1995.

ÎNAINTE DE CM2010
Primul campionat Mondial pentru nigerieni a fost turneul din 1994, cînd pe banca 'verzilor' se afla Clemens Westerhof, olandezul care este o adevărată legendă pentru suporterii nigerieni.

Au fost repartizaţi atunci într-o grupă cu Argentina, Bulgaria şi Grecia, reuşind să obţină o calificare nesperată în fazele eliminatorii. Au învins Bulgaria cu 2-1, au pierdut în faţa Argentinei cu 2-1, şi au trecut de Grecia cu 2-0. În optimi au dat peste Italia, au reuşit să deschidă scorul prin Amunike, însă Roberto Baggio avea să puncteze de două ori şi să întoarcă scorul.

În 1998 au reuşit din nou să se califice în optimi, de această dată pe banca Nigeriei aflîndu-se Bora Milutinovic. Au învins în faza grupelor Spania şi Bulgaria, şi au au pierdut în faţa Paraguayului. În optimi au pierdut categoric în faţa Danemarcei cu 4-1.

În 2002, la ultimul Mondial la care au participat, 'Super Vulturii' au pierdut două meciuri, în faţa Suediei, respectiv Argentinei, şi au remizat cu Anglia.

Nigeria s-a calificat la Monduialul din Africa de Sud după ce a învins Kenya cu 3-2, eroul meciului fiind Obafemi Martins, autor al unei duble.

CM2010
Repartizaţi într-o grupă Argentina, Grecia şi Coreea de Sud, şi cu absenţa lui Obi Mikel de la mijlocul terenului, nigerienilor le va fi greu să se califice în faza eliminatorie, însă africanii sunt capabili de mari surprize.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează