INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Paraguay

Articol de - Publicat marti, 01 iunie 2010 00:00

Fondată: 1906 (Afiliată FIFA: 1925)
Federaţia: CONMEBOL
Preşedinte: Juan Angel Napout
Antrenor: Gerardo Martino
Căpitan: Denis Caniza
Clasament FIFA: Locul 31
Cel mai selecţionat: Carlos Gamarra (110)
Cele mai multe goluri: Jose Santurino Cardozo (25)
Prezenţe la CM: 8
Cea mai bună performanţă: Optimi (1986,1998, 2002)

Paraguay s-a numărat mereu printre marile echipe ale Americii de Sud, dar nu a reuşit niciodată să atingă nivelul Braziliei sau al Argentinei.

Mai mereu în umbra marilor rivale, paraguayenii au urcat în vîrf în 1953 şi 1979, cîştigînd Copa America. La nivel mondial au avut însă de aşteptat, intrînd în atenţie abia în ultimele 2 decenii.

ÎNAINTE DE CM2010
"La Albirroja" a participat la primul Campionat Mondial din 1930, dar nu a reuşit să treacă de faza grupelor, fiind trimisă acasă de SUA. După două calificări ratate, aceştia au spart ghinionul, obţinînd biletele pentru Brazilia 1950. Au dezamăgit, terminînd grupa fără victorie.

Triumful din 1953 în Copa America nu a adus şi calificarea la un turneu final. Prezenţa surprinzătoare în 1958, cînd Paraguay trecea cu 5-0 de Uruguay în meciul decisiv, nu a adus nimic nou.

După 28 ani, timp în care şi-au trecut în palmares un nou succes în Copa America, Uruguay ajungea din nou la Campionatul Mondial. Romerito şi Cabanas au condus echipa pentru prima dată în optimi, unde au fost eliminaţi de Anglia, scor 3-0.

Incabali să lege două prezenţe consecutive la Mondiale, Paraguay a renăscut în 1998. Împinşi de la spate de portarul "nebun" Jose Luis Chilavert, aceştia au mers din nou în optimi, trimiţînd acasă Spania. În turul următor au fost eliminaţi de Franţa, după ce Blanc a marcat primul gol de aur din istoria Mondialelor în minutul 114.

"Albirroja" a recidivat în 2002, cînd a obţinut o nouă calificare. Din nou în optimi, din nou eliminaţi pe final, Germania marcînd golul decisiv în minutul 88. După trei calificări în 52 de ani, sud-americanii au legat trei prezenţe consecutive. În 2006 au ratat însă trecerea în optimi.

CM2010
Campania de calificare pentru CM2010 a fost una peste aşteptări. Trecînd printr-un schimb de generaţie, Paraguay a reuşit să fure 4 puncte Argentinei şi 3 Braziliei, terminînd pe locul 3, la doar un punct de prima poziţie.

Devenită o prezenţă constantă printre forţele mondiale ale fotbalului, Paraguay poate provoca oricînd surpriza cu jucători ca Roque Santa Cruz, Nelson Valdez sau Oscar Cardozo.

Playtech: BOMBĂ! Tatăl lui David Popovici face o grămadă de bani! Ce afacere GENIALĂ deține


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează