INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  CM BRAZILIA 2014

Armata în stradă » Se încing spiritele: proteste, incendii, tancuri. Brazilia arată ca un teatru de război nu ca o gazdă de Mondial

+1   FOTO
"FIFA GO HOME" e laitmotivul protestatarilor peste tot în Brazilia // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 17 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 17 mai 2014 00:04

Poliţiştii au paralizat Recife printr-o grevă de trei zile. La Sao Paulo, Rio şi Belo Horizonte au protestat profesorii, şoferii de autobuze şi chiar oamenii străzii, care au blocat două autostrăzi.

Samba do Brazil? Mai degrabă Horror Brazilia! Cu nici o lună înaintea startului turneului final, gazda Mondialului 2014 arată ca o ţară în plin război civil.

Închis peste tot
La Recife, sătui să mai aştepte mărirea salariilor, poliţiştii au declarat o grevă de 3 zile. Şi oraşul este paralizat. De teama răufăcătorilor, autorităţile au închis şcolile, Universitatea, firmele au tras obloanele, oamenii nu mai ies din casă. Străzile au fost luate în primire de militari şi de tancurile lor!

Autostrăzi blocate
Sao Paulo, Rio şi Belo Horizonte, în schimb, au ajuns sub "ocupaţia" protestatarilor. Profesori, şoferi de autobuz, demonstranţi anti- CM 2014 sînt în stradă de două zile. Inclusiv persoanele fără adăpost li s-au alăturat, blocînd două autostrăzi la Sao Paulo.

Fum şi flăcări
Imaginile sînt terifiante. Cauciuri şi maşini în flăcări, fum gros, figuri încrîncenate. De-o parte poliţiştii cu scuturi, bastoane şi gaze lacrimogene, de cealaltă nelipsitele sloganuri împotriva turneului final: "Şcoli şi spitale după standardele FIFA!", "Nu Mondialului!", "FIFA Go Home!". Fotbal? Nimănui nu-i arde!

26 de zile mai sînt pînă la startul Mondialului 2014 (12 iunie - 13 iulie)

"Nu se mai poate! Dacă guvernul nu ne ia în seamă revendicările vom fi în grevă şi în timpul Mondialului" (Andre Vaz de Mello, preşedintele Sindicatului poliţiştilor din Recife)

"Astăzi sîntem 6.000 de oameni în stradă. Dar la următoarea manifestaţie vom fi 15.000!" (Avertisment al Asociaţiei Persoanelor fără Adăpost din Brazilia)

"Acest Mondial va fi primul întrerupt din cauza violenţelor. Brazilienii sînt un popor care-şi manifestă deschis nemulţumirile" (Christoph Daum, antrenor german)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
cfrclujole
cfrclujole  •  13 Iunie 2014, 18:29
Postat de supersolo pe 18 Mai 2014, 02:32

Acum 8 ani cand au depus candidatura la CM ...a fost sarbatoare nationala in Brazilia...si acum ...cu o luna inainte ..nu mai vor CM ...atunci cum draqu s-au vandut toate biletele la CM ??? Se spune ca majoritatea biletelor au fost cumparate de brazilieni ...restu de bilete fiind vandute fiecarei tari participante intr-un anumit procent....

in 8 ani se intampla multe, mai apoi profita si ei de moment

supersolo
supersolo  •  18 Mai 2014, 02:38

Brazilia de azi e un stat capitalist SALBATIC ...tara bogata in materii prime .cea mai industrializata tara din America de Sud..cu cel mai ridicat nivel de trai din toate tarile de pe continentul sud american ..oricum nivelul de viata european e mult mai ridicat ca in Brazilia ...pana si Romania asa cum o vedeti voi la ora actuala sta mult mai bine ca nivel de trai decat Brazilia..adevarul e ca acolo viata e ca in telenovele :))) adica te nasti azi si poti muri in 5 minute ...sau peste 80 de ani ...problema e UNDE TE NASTI...:)))

supersolo
supersolo  •  18 Mai 2014, 02:32

Acum 8 ani cand au depus candidatura la CM ...a fost sarbatoare nationala in Brazilia...si acum ...cu o luna inainte ..nu mai vor CM ...atunci cum draqu s-au vandut toate biletele la CM ??? Se spune ca majoritatea biletelor au fost cumparate de brazilieni ...restu de bilete fiind vandute fiecarei tari participante intr-un anumit procent....

Vezi toate comentariile (9)
Comentează