INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  BRAZILIA - OLANDA 0-3

"Capsat" la cap pe teren! » La ultimul său meci pentru Olanda, Dirk Kuyt a rezistat eroic: ”Fă-mi ceva, nu vreau să ies!”

Kuyt, cu părul blond plin de sînge (stînga). Doctorul i-a capsat rana! (dreapta) // Foto: Guliver/GettyImages
Kuyt, cu părul blond plin de sînge (stînga). Doctorul i-a capsat rana! (dreapta) // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 14 iulie 2014 00:00 / Actualizat luni, 14 iulie 2014 01:30

Într-o competiţie în care nici n-ar fi trebuit să joace, blondul de 34 de ani a fost unul dintre simbolurile batavilor la Mondial.

În primele două meciuri din Brazilia, nici n-a intrat. Zero minute! Ştia că va fi rezervă, aşa că nu şi-a făcut griji. Apoi, dintr-o dată, contra chilienilor, cînd portocaliii erau deja calificaţi pentru "optimi", Van Gaal a început să improvizeze.

Şi Dirk Kuyt a devenit, la 34 de ani, pe care îi va sărbători pe 22 iulie, jolly-jokerul Olandei. A jucat fundaş stînga, fundaş dreapta, aripă pe ambele benzi şi mijlocaş. Unde găsea Van Gaal un punct nevralgic, acolo îl folosea pe el. 90 de minute sau 120, pentru că au fost şi prelungiri, cu costaricanii şi argentinienii. O dată nu a cerut schimbarea!

Trei capse pentru 50 de minute
Mai mult. Sîmbătă, în minutul 40 al finalei mici, Kuyt a fost lovit cu cotul în cap de Maxwell la un duel aerian. Sîngele curgea, iar părul său era roşu. Doctorul "naţionalei" a intrat pe gazon.

Cînd i-a văzut rana, medicul i-a spus:
- Dirk, nu mai poţi continua! Vei fi schimbat.

Dar Kuyt n-a acceptat:
- Fă-mi ceva, orice! Nu vreau să ies.

Doctorul n-a mai insistat. A scos capsatorul şi i-a închis rana cu trei capse! Apoi, blondul a jucat pînă la sfîrşit.

Kuyt, cel care n-a înscris nici un gol şi n-a dat nici o pasă decisivă, a fost unul dintre eroii Olandei la Mondial. Acum, se poate retrage, Oranje nu-l va uita. E unul dintre cei 7 batavi cu peste 100 de selecţii la "naţională".

Singurul care i-a folosit pe toţi!
Louis van Gaal va rămîne în istorie. Nu e primul antrenor campion mondial cu Olanda. Dar a luat primul "bronz", a terminat competiţia neînvins după 7 meciuri (premieră în Ţara Lalelelor), a egalat recordul de goluri al portocaliilor la turneul final (15) şi este unicul selecţioner din lume care i-a folosit pe toţi cei 23 de fotbalişti din lot la CM.

În minutul 90+3 al finalei mici, "generalul" l-a înlocuit din nou pe Cillessen (o făcuse şi înaintea penaltyurilor cu Costa Rica; a intrat Krul). Sîmbătă, a apărut Vorm, singurul care nu jucase nici un minut. După Mondial, Van Gaal nu va avea vacanţă. Începe imediat la Man. United.

103 selecţii a adunat Kuyt la "naţionala" Olandei, pentru care a marcat 24 de goluri

0 goluri sau pase decisive a reuşit Dirk Kuyt pentru batavi la Mondialul brazilian
509 minute a jucat Kuyt la acest turneu final (5 meciuri, două cu prelungiri; a pierdut un singur minut, cu Chile)

"Fiecare apariţie pentru Olanda a fost o mîndrie pentru mine. De aceea, am acceptat şi am putut să joc pe orice post" (Dirk Kuyt, jucător Olanda)

"Dirk a fost cel mai bun exemplu la acest Mondial. Şi pentru tineri, şi pentru veterani. Un jucător fantastic" (Robin van Persie, căpitan Olanda)

"Dacă îl ai pe Kuyt, poţi, tactic vorbind, să mergi în orice direcţie. Eşti binecuvîntat dacă ai un asemenea fotbalist în echipă" (Johan Cruyff, legendă Olanda)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
arathemis
arathemis  •  14 Iulie 2014, 09:32

Respect Kuyt !!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează