INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  START CM 2014, 12 IUNIE

Exoschelet SF » Lovitura de începere la Cupa Mondială va fi dată de un paraplegic cu un costum de tipul Ironman

Articol de GSP - Publicat luni, 09 iunie 2014 00:00 / Actualizat luni, 09 iunie 2014 15:33

Lovitura de începere a World Cup 2014 va fi dată pe un paraplegic care va purta un costum robotic, asemănător cu cel al personajului Iron Man, care este controlat de semnale venite de la creier.

Medicul brazilian Miguel Nicolelis a condus o echipă de 156 de oameni de ştiinţă din întreaga lume pentru a crea un exoschelet, menit să le ajute pe victimele paraliziei să meargă din nou.

Joi, la Sao Paulo, un astfel de suferind, a cărui identitate rămîne deocamdată secretă, îşi va părăsi scaunul cu rotile şi va intra pe teren, pentru a da prima lovitură a Mondialelor.

Circuitele electronice plasate în "picioarele" costumului vor întoarce semnalul prin intermediul unei piei artificiale de pe braţ, transformîndu-l astfel în senzaţie de mişcare şi contact.

"Pentru prima dată un exoschelet poate fi controlat cu ajutorul activităţii cerebrale", a declarat Nicolelis, specialist în neurologie la Universitatea Duke. "O demonstraţie pe stadion este ceva ce nu facem de obicei în robotică".

Costumul Iron Man este rezultatul a peste 30 de ani de studii şi a peste 200 de lucrări ştiinţifice şi teste clinice.

Nicolelis şi-a început munca în 1984, cu scrierea tezei de doctorat despre conexiunile neuronale în controlul muşchilor.

El spune că ideea acestui costum i-a venit în 2002, cînd oamenii de ştiinţă au început să cocheteze cu ideea construirii exoscheleţilor robotici.

Nicolelis a spus că el şi alţi 40 de oameni nu au prea ieşit din laborator din luna martie, pentru a finaliza pregătirile. Pe 24 aprilie un utilizator cu paralizie a reuşit să facă primii paşi cu costumul SF.

Costumul se numeşte BRA-Santos Dumont, primele trei venind de la Brazilia, iar numele de la un aviator şi inventator care a făcut demonstraţii de zbor controlat cu dirijabilul în jurul Turnului Eiffel.

Demersurile lui Nicolelis, care a preferat să-şi prezinte realizările în mass media, şi nu în publicaţiile ştiinţifice, au creat controverse în mediul medical.

Peste 65.000 de oameni se vor afla joi pe Corinthians Arena din Sao Paulo, la meciul de deschidere, Brazilia-Croaţia. Aproximativ un miliard de oameni se vor afla în faţa televizoarelor.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
lord_of_the_drinks
lord_of_the_drinks  •  09 Iunie 2014, 17:18
Postat de eucutine pe 09 Iunie 2014, 15:42

bine, valahule, si aici ai ajuns sa dai lovitura de incepere la un CM!

Voi aveti o problema cu Valahul. Ati ajuns cu totii sclavii lui, hahaha! :))))))

eucutine
eucutine  •  09 Iunie 2014, 15:42

bine, valahule, si aici ai ajuns sa dai lovitura de incepere la un CM!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează