INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  BRAZILIA

GALERIE FOTO "Nu, nu merg la Cupa Mondială" » Cu o economie care se clatină, Brazilia e traversată de proteste violente împotriva turneului final

Articol de - Publicat luni, 10 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 10 februarie 2014 13:48

Odată cu debutul Jocurilor Olimpice de la Soci, nimeni nu mai este interesat de situaţia celuilalt mare eveniment sportiv al anului, Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia. Peste Ocean, mai multe mii de oameni se luptă încontinuu cu autorităţile din cauza cheltuielilor exorbitante pe care evenimentul sportiv le presupune

În ultimele săptămîni, mii de studenţi din Sao Paolo au luat cu asalt străzile celui mai mare oraş brazilian. Într-o ţară sud-americană în care totul se trăieşte la cote maxime, studenţii au aruncat cu cocktailuri Molotov, au incediat autobuze şi maşini, după care au aruncat cu pietre în forţele de ordine, în ceea ce au denumit "Operaţiunea Opriţi Cupa Mondială". Sao Paolo este capitala violenţei împotriva cheltuielilor gigantice pe care guvernul central le suportă cu organizarea Campionatului Mondial, competiţie ce are startul pe 12 iunie.

Economia Braziliei, scădere abruptă în ultimii ani
5 din cele 12 stadioane pe care se va disputa cea mai importantă competiţie internaţională din fotbal sînt încă în construcţie, iar costurile în creştere ale arenelor s-au transformat în taxe mai multe pentru populaţie, ridicarea preţurilor la transportul în comun şi o coborîre a creşterii economice de la 14%, în ultimii ani, la doar 8%, anul trecut.

De altfel, un articol din săptămînalul german Spiegel notează apropiata ieşire a Braziliei din aşa-numitul grup BRICS, un grup al economiilor cu solidă creştere economică şi cu potenţial major pentru investitorii străini. În an electoral, preşedintele Dilma Rousseff încearcă să îi convingă pe brazilieni de beneficiile organizării turneului final, însă un filmuleţ produs de Carla Dauden şi denumit "Nu, nu merg la Campionatul Mondial" a strîns aproape 4 milioane de vizualizări şi a devenit stindardul luptei împotriva risipei banului public.

"Cupa Mondială va costa 30 de miliarde de dolari, adică aproape cît ultimele 3 CM-uri la un loc. Cum e posibil să ai cheltuielile astea într-o ţară în care 13 milioane de oameni sînt sub limita subzistenţei în fiecare zi?", întreabă Carla în filmuleţul ce poate fi văzut deasupra acestui articol. Pentru a înţelege suma menţionată, trebuie să subliniem că România primeşte la Uniunea Europeană 22 de miliarde de euro, adică aproape 30 de miliarde de dolari, în următorii 4 ani!

Juliana Turno, una dintre studentele care manifestează împotriva Cupei Mondiale, a explicat şi ea într-un interviu pentru Associated Press care sînt problemele din Brazilia: "Sîntem împotriva aruncării pe geam a milioane şi milioane de dolari pentru fotbal. Miile de oameni pe care le vedeţi acum sînt nimic faţă de protestele care vor avea loc cînd va începe Cupa Mondială". Totuşi, în ciuda oamenilor din stradă, un sondaj efectuat în octombrie arată că 63% dintre brazilieni sînt bucuroşi că ţara lor găzduieşte Campionatul Mondial.

6 morţi în timpul construcţiilor de stadioane
Pe 8 februarie, trei muncitori din oraşul Manaus au murit în timp ce lucrau la un stadion, declanşînd o grevă generală. Colegii victimelor au cerut condiţiile de lucru mai bune, iar mulţi au explicat presei occidentale că sînt trataţi necorespunzător. Brazilia a reuşit să termine 7 stadioane, 6 fiind date în folosinţă la Cupa Confederaţiilor de anul trecut, însă alte cinci şi-au prelungit termenul de predare. De la începutul pregătirilor pentru Campionatul Mondial, 6 muncitori şi-au pierdut viaţa în accidente pe şantier.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
maistor_kokir
maistor_kokir  •  11 Februarie 2014, 01:27

Aeleooo .... nu mai e interesat nimeni de cupa mondiala din cauza rahatului de la soci ?! ,eu unul nu m-am uitat nici un minut la olimpiada de la soci,si nu stiu daca ma voi uita,ori la campionatul mondial voi urmari probabil toate meciurile ,mai putin acele meciuri din etapa 3-a cand se suprapun cate 2 meciuri ,deci in total voi urmari cam 100 ore de fotbal ... ce poate fi mai jenant ,decat sa pui cele 2 evenimente pe acelasi palier..i-auzi "celalalt mare eveniment al anului .." ..

casual23
casual23  •  10 Februarie 2014, 15:44
Postat de ardeleanu132 pe 10 Februarie 2014, 15:13

Descendenti tribali?? Mentalitate??? God! Bine ca au romanii mentalitate sanatoasa. Steaua = WC-ul lui Piturca.

Brazilienii, in mare majoritate, provin din triburi africane adusi in Brazilia ca sclavi. Rasismul (impotriva albilor) in Brazilia atinge cota inimaginabile, chiar si pentro o tara ca Romania.

ardeleanu132
ardeleanu132  •  10 Februarie 2014, 15:13
Postat de casual23 pe 10 Februarie 2014, 13:54

Din pacate sunt multi cei ce sustin globalizarea, si mai ales intr-un ritm atat de alert. Brazilia mai are nevoie de cel putin 50 de ani pentru a putea pune capat conflictelor tribale si violentelor de zi cu zi. Nu poti impune mentalitatea asiaticilor, europenilor sau americanelor unor descendenti tribali de pe-o zi pe alta.

Descendenti tribali?? Mentalitate??? God! Bine ca au romanii mentalitate sanatoasa. Steaua = WC-ul lui Piturca.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează