INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  CAMPIONATUL MONDIAL DIN BRAZILIA

Pele: "Xavi e cel mai bun! Brazilia nu are un jucător ca el! E fotbalistul despre care trebuie să se vorbească"

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 11 iunie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 11 iunie 2014 12:21

Marele Pele, 73 de ani, propune un nume de urmărit la Campionatul Mondial din Brazilia. Nu este vorba despre Neymar, Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, nici despre vreo tînără speranţă care să ia ochii tuturor, ci despre un fotbalist deja consacrat, aflat la ultimul său turneu final: Xavi Hernandez, 34 de ani.


Pele a acordat interviuri pentru publicaţiile spaniole Marca şi As. Iată cîteva dintre cele mai interesante declaraţii: "Îl iubesc pe Xavi! E un fotbalist foarte bun, e jucătorul despre care trebuie să se vorbească. Repet. Xavi mă încîntă! E excelent! Barça îmi place mai ales pentru Xavi, plus Iniesta, Messi... echipa aia îmi aminteşte de perioada mea la Santos, cu Zito, Coutinho, Pepe...

În Brazilia nu există un fotbalist ca Xavi, e un jucător unic! Cel mai bun fotbal, cea mai bună Barça şi cea mai bună naţională a Spaniei pe care le-am văzut au fost cu Xavi pe teren. Există mulţi fotbalişti spectaculoşi, cu un stil brazilian, dar problema e la mijloc. D-asta mi-ar fi plăcut ca Xavi să joace pentru Brazilia."

Nu este pentru prima dată cînd Pele îşi exprimă admiraţia faţă de căpitanul catalanilor: "Dacă ar fi să joc azi, aş fi Xavi. E cel mai aproape de ceea ce am jucat noi. E fantastic! Joacă la fel cum o făceam eu".

Pele aşteaptă cu nerăbdare să vadă la acest Mondial... Barça! Nu, nu aţi citit greşit! Iată cum explică fostul mare fotbalist: "Identific stilul de joc al Spaniei cu cel al Barçei. De fapt, sînt vreo 8 jucători ai Barcelonei la naţională. Au marcat un stil. E o echipă care-mi aminteşte mult de cea pentru care jucam eu. Sînt nerăbdător să văd şi Germania".


* despre Diego Costa, fotbalistul care a refuzat şansa de a evolua pentru naţionala Braziliei şi a ales Spania: "Mă surprinde în măsura în care înainte nimeni nu ar fi renunţat la ocazia de a juca în naţionala Braziliei. Dar timpurile s-au schimbat. Înainte de toate, trebuie să-i respectăm decizia. Important e să fie acolo unde se simte mai bine, iar acel loc e Spania. Singurul lucru pe care-l putem face noi, brazilienii, acum este să sperăm că nu va avea noroc contra Braziliei".

* despre fotbalul de acum şi cel de pe vremea sa: "Diferenţa e de mentalitate. Acum, fotbaliştii sînt preocupaţi mai mult să joace pentru a cîştiga şi uită de joc în sine, de spectacol. Cel mai rău lucru e afacerea construită în jurul fotbalului".

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
madskills
madskills  •  12 Iunie 2014, 09:49
Postat de nycusor01 pe 11 Iunie 2014, 18:30

Prietene cred ca ori nu stii ce spui ori nu ai treaba cu sportul in general. 1- nu poti compara jucatori care au jucat in epoci diferite si stiluri diferite. 2 - sa il compari pe Ronaldo ca si performanta cu Pele e o blasfemie.Pai Ronaldo are 3 CM jucate pe cand Pele are 3 Cupe Mondiale castigate. Tu realizezi ce inseamna sa castigi CM de 3 ori???? (si nu din postura de rezerva sau altele) Esti zeu,esti Dumnezeu pe Pamant cum sa castigi CM de 3 ori si sa vina unii sa iti spuna una si alta... :)) e ca si cum tu ai fi calatorit pe luna si vine unu sa iti zica ca e mai tare sa mergi cu trenul la Copsa Mica. Va rog sa ganditi putin inainte sa vorbiti si nu mai faceti comparatii intre jucatori.

vai de capul tau...Pele nici n-a jucat in 62, ca a fost accidentat :) Tocmai de aia Garrincha i-a suplinit absenta cu brio. Si sincer, sa compari fotbalul din 58 cand juca Pele cu fotbalul in care a jucat Ronaldo, te apuca rasul. Probabil tu esti cazut in adulatie pentru cele 1000-2000 de goluri pe care zice ca le-a marcat Pele (inclusiv pe alea de la juniori si amicale). Si colac peste pupaza, daca ai posibilitatea, cauta pe forumuri sa vezi ce zic brazilienii despre cei mai mari fotbalisti ai lor :) Erele fotbalului NU se pot compara, asa e, dar imi permit sa zic ca pe vremuri apararile erau praf pe langa cele de acum sau anii 80. Cu tot respectul pentru Pele.

letour
letour  •  11 Iunie 2014, 22:59

"Cel mai rău lucru e afacerea construită în jurul fotbalului" Si cu toate astea nu are nici o problema in a-si asocia numele cu organizatia care a facut din sportul asta o afacere, ca sa nu mai mentionez de modalitatile de acordare a organizarii viitoarelor cupe mondiale. Sa fie oare putina ipocrizie?

bazileon
bazileon  •  11 Iunie 2014, 21:16

Pele a fost mare, genial, colosal, etc, dar stupizenia asta cu "cel mai mare etc" n-o accept. (A propos, ce magarie, si lui i se spune(a) Regele!!!). In Chile nu a jucat nici doua meciuri, iar in Anglia, ce sa- mai vorbim! Cat despre Mexic 70, acel 4-3-3 cu jucatori uluitori putea castiga (poate) si fara el. Sa ne bucuram ca exista astfel de jucatori, sa dea D-zeu sa fie cat mai multi si sa avem si noi parte; cat despre clasamente, sa le lasam pentru chestii mai cuantificabile. Rom\naldo a jucat in finala de la Paris, dar cum, ce si de ce nu vom afla prea curand.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează