INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  TOP 5 STADIOANE CM 2014 / EPISODUL 2

Perla Junglei » Arena din Manaus are forma unui coş de paie, produs specific zonei, şi e construită după toate preceptele unui stadion eco

Articol de - Publicat luni, 31 martie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 30 martie 2014 19:51

Numele, Amazonia, îţi trezeşte imediat imaginaţia şi spiritul de aventură. Deja te vezi pierdut undeva în mijlocul celei mai mari păduri tropicale din lume.

"Cinci milioane de kilometri pătraţi de paradis", "raiul biodiversităţii" sau "plămînul verde al Pămîntului", cum i s-a spus de-a lungul timpului.

Destinaţia ideală
Chiar dacă arena e situată în Manaus, oraşul care "guvernează" imensa junglă amazoniană, pentru suporterul mare iubitor şi de natură pare destinaţia ideală. Însuşi stadionul, construit între 2011 şi 2014 pe locul vechiului "Vivaldao", e o adaptare fidelă la specificul zonei.

Copertina, ca un jgheab
Structura metalică a acestuia are forma unui coş de paie, de departe produsul care pune cel mai bine în lumină principala ocupaţie a băştinaşilor. Iar a acoperişului este concepută ca un jgheab, pentru scurgerea apei de ploaie, în sezonul umed, dar şi în aşa fel încît să reflecte radiaţia termică, în sezonul uscat.

Panouri solare
Din toate aceastea nu se pierde nimic. Apa de ploaie, spre exemplu, este folosită la toaletele stadionului. Iar razele soarelui sînt captate de panourile montate pe copertină, care le transformă în energia electrică necesară funcţionării arenei.

Ventilat natural
Şi asta nu-i totul. Foarte important, mai ales vara, cînd temperaturile ajung uşor la 40 de grade Celsius, arena se comportă ca un uriaş aparat de aer condiţionat. Acoperişul e prevăzut cu deschideri, la fel ca şi faţada, pentru a asigura o ventilaţie cît mai bună în interior.

73 zile au mai rămas pînă la startul Mondialului (12 iunie - 13 iulie 2014)

Acelaşi arhitect ca la Naţional Arena
Stadionul din Manaus a fost proiectat de acelaşi birou de arhitectură care a conceput Naţional Arena din Bucureşti: Gerkan, Marg und Partner din Hamburg. Fondată în 1965, firma are în portofoliu şi alte stadioane cunoscute: CommerzBank Arena, din Frankfurt, National Stadium, din Varşovia, sau Olimpicul din Kiev.

AMAZONIA LA CM 2014
14 iunie Anglia - Italia grupa D
18 iunie Camerun - Croaţia grupa A
22 iunie SUA - Portugalia grupa G
25 iunie Honduras - Elveţia grupa E

4 meciuri de la turneul final al CM 2014 se vor juca pe Arena Amazonia din Manaus

42.374 locuri are arena Amazonia din Manaus

206 milioane de euro a costat construcţia stadionului

Citeşte şi primul episod: Mitul ocrotit de Crist » Analiza celui mai cunoscut stadion din lume: Maracana

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
maistor_kokir
maistor_kokir  •  31 Martie 2014, 17:17

vara temperaturile ating 40 grade? sa spunem ca vara e 12 luni pe an, mai mult ,pe pagina de wiki, temperatura record inregistrata in manaus pe fiecare e luna, e intre 35-37 grade, deci e o zona cu un aproape perfect termostat natural .....

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  31 Martie 2014, 10:55

se vede ca nemtii aia au cam acelasi proiect in cap, doar il modifica pe ici pe colo.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează