INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  STADIOANE

TOP 5 stadioane la CM 2014 » Episodul 5: Arena das Dunas » Briliantul nisipurilor

Situată pe Senador Salgado Filho Avenue, Arena das Dunas se află printre cele mai lăudate de către inspectorii FIFA // Foto: Reuters
Situată pe Senador Salgado Filho Avenue, Arena das Dunas se află printre cele mai lăudate de către inspectorii FIFA // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 22 aprilie 2014 00:00 / Actualizat luni, 21 aprilie 2014 23:43

Considerat de arhitecţi ”un etalon de perfecţiune în America de Sud”, noul stadion din Natal reproduce spectaculoasele dune albe de pe extremitatea estică a costelor Braziliei.

Simbolistica a jucat un rol primordial în configuraţia bijuteriei estice a Braziliei. Numele trădează clar ideea arhitecţilor, designul modern încadrîndu-se perfect în caracteristicile oraşului Natal. Arena das Dunas aminteşte de spectaculoasele dune de nisip alb ale coastei, ce-i atrag pe turişti ca un magnet.

Ridicat în timp record
Stadionul nu impresionează doar prin forme, ci şi prin viteza cu care s-au mişcat gazdele şi costurile reduse. A fost gata pe 26 ianuarie, mai devreme decît era prevăzut. Iar bugetul pus la dispoziţie, în parteneriat public-privat, n-a fost cheltuit decît în proporţie de 97%. "Arena noastră a fost un record. Deşi am început cu un an mai tîrziu, am progresat cel mai rapid din ţară. În 22 de luni am terminat", a mărturisit Demetrio Torres, secretarul statal al Secopa del Rio Grande del Norte.

Concerte şi alte showuri
Perla nisipurilor va fi multifuncţională. O parte din totalul celor 42.000 de scaune poate fi demontată, conform proiectului, pentru a reduce capacitatea arenei după Cupa Mondială. Explicabil, pentru că, la fel ca-n cazul Amazoniei, aici nu vor juca echipe din prima ligă. Costurile întreţinerii, 376.000 de euro lunar, nu vor fi o problemă. "Garantez că arena va trăi şi din alte evenimente extrafotbalistice. Deja avem făcute multe rezervări pentru concerte şi show-uri pînă în luna noiembrie", anunţă Torres.

Două tabele de 60 mp şi lac artificial
Marea atracţie a stadionului va fi lacul artificial, care înconjoară construcţia, garnisită în plus cu un centru comercial şi un hotel la cele mai înalte standarde. Acustica îi va uimi pe suporteri, specialiştii colaborînd cu olandezii care s-au ocupat de Amsterdam ArenA. Reluările fazelor vor fi urmărite pe două supertabele electronice de cîte 60 de metri pătraţi.

Proiectat de un arhitect "olimpic"
Proiectul arenei i-a fost încredinţat studioului de arhitectură englez Populus, coordonat de australianul Christopher Lee, o somitate în domeniul construcţiilor sportive. Nimeni altul decît cel care s-a ocupat de alte două opere de artă realizate recent în lume, stadioanele care au găzduit ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, Londra 2012 şi Soci 2014.

51 de zile au mai rămas pînă la startul Mondialului (12 iunie - 13 iulie 2014)

4 meciuri de la turneul final al CM 2014, toate în grupe, se vor juca pe Arena das Dunas

42.000 de locuri are arena din Natal inaugurată pe 22 ianuarie 2014
125,3 milioane de euro a costat construcţia stadionului

ARENA DAS DUNAS LA CM 2014
13 iunie Mexic - Camerun grupa A
16 iunie Ghana - SUA grupa G
19 iunie Japonia - Grecia grupa C
24 iunie Italia - Uruguay grupa D

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
bamse1901
bamse1901  •  22 Aprilie 2014, 10:37

oare noi cand o sa vedem cateva stadione pe la noi

Vezi toate comentariile (1)
Comentează