INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  TURCIA

Turc pus să înveţe turca! Scandal la ieniceri » Sercan Sararer a primit ultimatum de la federaţie

Sercan Sararer (dreapta) scapă de adversarul direct în meciul cu Estonia // Foto: Reuters
Sercan Sararer (dreapta) scapă de adversarul direct în meciul cu Estonia // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 25 martie 2013 00:00 / Actualizat luni, 25 martie 2013 14:23

Atacantul în vîrstă de 23 de ani şi-a pus meditator de o lună şi de-abia acum a reuşit să lege cîteva cuvinte în limba ţării pe care o reprezintă.

Sercan Sararer s-a născut pe 27 noiembrie 1989 la Nurnberg, în RFG. Acolo a crescut, a învăţat fotbal şi a jucat la club numai în Germania, la Greuther Furth şi, din vară, la VfB Stuttgart. Dar la "naţională" a ales Turcia, datorită tatălui a primit şi a doua cetăţenie. A debutat la ieniceri pe 24 mai 2012, la un amical cîştigat cu 3-1 împotriva Georgiei, iar de atunci a adunat 11 meciuri pentru Semilună. El a declanşat scandalul la turci în februarie.

"Nu ştia nici o boabă turcă"
Înaintea testului cu Cehia (0-2), Sercan a venit la lot şi a ţinut conferinţa de presă în germană. Nici un cuvînt în turcă. De ce? "Nu ştia nici o boabă", povestesc unii coechipieri sub protecţia anonimatului. S-au supărat şi ei, mai tare decît ziariştii: "Dacă nu vorbeşte limba ţării pentru care joacă, atunci mai bine se întoarce în Germania lui şi rămîne acolo".

Avertizat
În februarie, atacantul în vîrstă de 23 de ani a avut lîngă el un translator de turcă, ceea ce i-a enervat la culme şi pe conducătorii federaţiei. I s-a transmis limpede: "Îţi pui meditator, şi cînd vii la lot uiţi germana! Te exprimi în turcă, e obligatoriu. Dacă nu, ne gîndim să nu te mai chemăm".

"Totul depinde de noi"
Speriat, Sercan şi-a angajat acasă un profesor şi s-a pus cu burta pe carte. După o lună, cînd a revenit la "naţională", deja putea să se exprime, chiar şi într-o turcă plină de greşeli. "Totul depinde de noi în aceste preliminarii", a spus el după victoria cu 2-0 din Andorra. Anunţînd: "Batem şi Ungaria şi ne apropiem de locul 2 şi de baraj".

"Ne-au luat nemţii spuma"
O temă actuală la Istanbul. Turcii sînt deranjaţi că Germania le-a "confiscat" cei mai valoroşi fotbalişti născuţi acolo. "Ne-au luat nemţii spuma şi ne-au lăsat resturile", s-a spus în timpul unei emisiuni găzduite de postul HaberTurk. Arătînd cu degetul spre Ozil şi Gundogan, care evoluează pentru Mannschaft (şi Serdar Tasci a fost în trecut). În timp ce în actualul lot al lui Abdullah Avci sînt "stranieri" de care turcii nu sînt mulţumiţi. Nici măcar Şahin nu a impresionat cînd a jucat pentru Turcia.

Arda: "Sîntem mult peste unguri"
Înaintea confruntării cu maghiarii, Arda Turan, vedeta "naţionalei" roş-albe, şi-a avertizat viitorii rivali: "Individual, sîntem mult peste jucătorii unguri şi nu ne interesează acum decît să-i batem la Istanbul". Arda nu s-a predat în cursa spre un loc la baraj şi spre turneul final, transmiţîndu-le fanilor: "Avem încredere că putem ajunge în Brazilia, la Mondial. Contaţi pe noi!".

Volkan turbulentul
Portarul Turciei şi al lui Fenerbahce spulberă liniştea la lot. În octombrie 2012, în săptămîna ce a precedat meciul cu România (0-1), Volkan i-a bătut în cantonamentul "naţionalei" pe Burak şi Selcuk, jucătorii lui Galatasaray. Acum, l-a pus la punct pe Tolga (Trabzon), celălalt portar al lui Abdullah.

8 turci din lotul actual sînt născuţi în străinătate: Hamit Altintop, Şahin, Sercan, Hasan Ali, Mehmet, Olcay (toţi Germania), Mevlut (Franţa), Frei (Austria)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
blaustein
blaustein  •  25 Martie 2013, 11:12

Exact, spuma au luat-o nemtii, si nu numai de la turci! Hehe..macar atat, tinand cont de ce ajutoare sociale le platesc tuciuriilor plecati la un trai mai bun. Si francezii la fel, cele mai neomogene nationale din acest punct de vedere.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează