INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  GERMANIA - ARGENTINA 1-0 DUPĂ PRELUNGIRI

VIDEO Lumea e a lor. A nemţilor! » După ce au umilit Brazilia, au supus şi Argentina în finală! Germania e campioană mondială

Bastian Schweinsteiger, foto: reuters +8   FOTO
Bastian Schweinsteiger, foto: reuters

Articol de , - Publicat luni, 14 iulie 2014 00:00 / Actualizat luni, 14 iulie 2014 14:13

După 24 de ani, Germania cucereşte din nou titlul mondial, cu un magician pe bancă, Joachim Low. Gotze a încheiat memorabil finala de aseară: preluare pe piept şi voleu cu stîngul în colţul lung. În minutul 113.

Ce straniu! Finala finalelor e la Rio, pe Maracana, adevăratul templu al fotbalului, dar Brazilia nu e. Înlocuită de cine? De Argentina! Se poate? Da, chiar se poate. Acesta este "Maracanazo", coşmarul brazilienilor. Să-l vadă pe Maradona euforic şi ironic şi să descopere Rio de Janeiro asediat şi transformat într-un Rio de la Plata de peste o sută de mii de fani alb-albaştri.

VIDEO: Vezi AICI golul meciului!

Mannschaft latin, dar atenţie la "pume"!
"Doamne, ajută Germania să învingă!", se roagă cariocas. Măcar atît. I-au bătut măr pe David Luiz, Fred şi ceilalţi saltimbanci ai galbenilor, 7-1, dar să nu-l lase pe Messi să cucerească al treilea titlu mondial. Şi europenii le dau speranţe. "Nu le vom permite argentinienilor să cîştige acasă la voi", este mesajul galeriei alb-negre.

Nemţii cred cu fervoare în "naţionala" lor. Într-un Mannschaft mai latin ca niciodată, influenţat puternic de Bayernul lui Guardiola, care înscrie făcînd spectacol. În timp ce, paradoxal, "pumele" nu mai atacă la Mondial, refuză orice show, se apără şi contrează. Aşa au atins prima lor finală după 24 de ani. Cu victorii la limită - toate! Fără să primească vreun gol 373 de minute la acest turneu.

"Cară Hummels un pian în spate?"
Trofeul e acolo, pe gazon, adus de Puyol şi de splendida Gisele Bundchen, şi finala începe. Cu albii în ofensivă. Par să se simtă bine, pasează cu nonşalanţă şi se amuză cînd pregătesc o lovitură liberă. Dar schema nu le iese, iar zîmbetul le îngheaţă pe chip. Din două pase, sud-americanii sînt în careul advers, şut Higuain, puţin pe lîngă bară. Ce spaimă a tras Low! Şi argentinienii, extrem de agresivi în propriul teren, se lansează ca "o haită de lupi" la vînătoare. Nu greşea Schweinsteiger.

Messi accelerează, lăsîndu-l pe Hummels la trei metri în spate. Uluitor. "Spuneţi-mi, cară Hummels un pian în spate?", întreabă Lineker pe Twitter. Centrarea "puricelui" e blocată însă. Germanii încearcă să reia jocul, stilul lor atît de apreciat în Brazilia, dar rivalii stau perfect în defensivă, exact ca împotriva olandezilor, în semifinale. Închid culoarele şi resping tot. Şi sînt ultrarapizi în atac.

Ce ratare, "Pipita"!
Degeaba au 65 la sută posesie şi de două ori mai multe pase oamenii lui Low, pentru că nu pot fisura zidul din faţă. Se izbesc de el şi cad fulgeraţi, imaginea tînărului Kramer, groggy după ciocnirea cu Garay.

Apoi, tot albaştrii sînt periculoşi. Numai ei creează ocazii de gol. Kroos a uitat ce tricou poartă şi pasează spre propriul portar. Dar "Pipita" Higuain e acolo, piruetă şi şut. Ce prost a lovit mingea! Stupefiantă ratare! Messi nu se opreşte, declanşează o altă acţiune, lansare ideală pentru Lavezzi, centrare, însă ofsaidul e vizibil de pe acoperişul Maracanei. După ce înscrie, Higuain sprintează în culmea fericirii spre bancă. E oprit de colegi. Nu e validat! Şi nici Messi nu dă gol, chiar dacă slalomează irezistibil.

Bară cu jumătate de poartă goală în faţă!
Nu au de ce să celebreze argentinienii, o pot face nemţii. În două minute, 44-45, au mai multe şanse clare decît într-o repriză întreagă. Kroos vrea să marcheze cu latul, ca la 7-1 cu Brazilia. E blocat. Iar Howedes nu găseşte plasa din 6 metri cu jumătate de poartă goală numai pentru el. BARĂ! Cum se putea schimba finala!

Cristo Redentor se profilează sublim pe un apus de soare la fel de frumos în timp ce Messi îl poate depăşi pe Maradona. Nu reuşeşte. Încă o dată, pe lîngă. Cu Aguero, albaştrii sînt şi mai tăioşi, dar şi Schurrle iuţeşte ritmul albilor. Însă germanii nu sînt atît de clari cît să înscrie. Nici Klose, golgeterul all-time al Mondialului, nici Ozil.

Europenii nici nu pot sprinta, orice tentativă de contraatac e ruptă de faulturile tactice ale adversarilor. Şi totuşi, Schurrle e liber în careu. Numai că se încurcă singur, la fel ca Howedes, într-o situaţie şi mai bună. Iar Kroos nu prinde acel efect special căutat la nesfîrşit, ai impresia că trage cu latul, nu cu interiorul. Parcă e din Liga 1, nu de la Bayern.

Au suferit şi în spaţiu
Prelungiri. Se joacă într-o viteză infernală, de crezi că de-abia a început Mondialul. Nimeni nu mai protejează nimic. Atac după atac. Schurrle, îi răspunde Aguero! Toţi vor să dea gol, cine să mai aştepte penaltyurile?

Palacioooo e singur, lob peste Neuer, nici acum! Finala e văzută şi de astronauţi în spaţiu, pe Staţia Internaţională. Suferă în imponderabilitate!

Aguero îl loveşte cu pumnul pe Schweinsteiger, rănindu-l sub ochi, dar arbitrul Rizzoli nu vede nimic deosebit. Şi Aguero avea deja "galben".

Gotze salvatorul
Golul izbăvitor? Sau penaltyuri, ca în urmă cu 8 ani, la Italia - Franţa? Nu! Gotze e divin, preia pe piept în mijlocul careului argentinian şi înscrieeee! 1-0. Nemţii sînt campioni, primii europeni pe pămînt american.

Putin preia ştafeta
Maracana a reunit aseară numeroase personalităţi. Alături de cancelarul german Angela Merkel şi de Vladimir Putin, preşedintele viitoarei organizatoare a CM, Rusia, în tribună au mai luat loc cîntăreţul Eros Ramazotti, tenorul Placido Domingo, actorii Daniel Craig şi Ashton Kutcher, foştii campioni mondiali Fabio Cannavaro, Vieri, Materazzi (Italia), Mathaus (Germania), Passarella (Argentina) şi baschetbalistul american LeBron James.

Lacrimogene şi 300 de protestatari
Chiar în timp ce finalistele începeau partida de aseară, 300 de persoane protestau pe străzile din Rio de Janeiro împotriva organizării CM în Brazilia. Poliţia a intervenit imediat, folosind şi gaze lacrimogene, iar grupul a fost dispersat imediat din marşul către stadionul Maracana.

Messi, Balon de Aur!
Deşi n-a avut o evoluţie strălucită după faza grupelor, Leo a fost ales Balonul de Aur al acestui turneu final. Decizie surprinzătoare şi criticată de specialişti! Nici în finală n-a fost spectaculos, vomitînd din nou în prima repriză. Manuel Neuer a fost declarat cel mai bun portar, în timp ce James Rodriguez (Columbia), eliminat în "sferturi", a rămas golgeter, cu 6 reuşite!

171 de goluri s-au marcat la acest Mondial: cele mai multe din istorie, la egalitate cu CM 1998

8 partide cu prelungiri a avut turneul final din 2014: a fost egalată borna din ediţia 1990

28 de ani şi 142 de zile. Aceasta e media de vîrstă a Argentinei, cea mai bătrînă echipă din istoria Mondialelor. Germania: 27 de ani şi 271 de zile

0 şuturi pe poartă a trimis Argentina aseară: la fel ca în finala din 1990, pierdută tot cu 0-1 împotriva Germaniei!

3 trofee mondiale consecutive are Europa: Italia (2006), Spania (2010) şi Germania (2014). Record!

4 victorii are acum Germania în cele 7 întîlniri cu Argentina la Mondiale (un eşec, două remize). Şi 2-1 la finale cîştigate

1 jucător a cîştigat în acest an şi Liga Campionilor, şi Mondialul: Sami Khedira (Real Madrid)

626238-germania-argentina-1-0.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
lenan
lenan  •  14 Iulie 2014, 17:36
Postat de valiza.epo pe 14 Iulie 2014, 10:12

Nu sunt eu! Acum am intrat sa vad ce e nou.

"Nu sunt eu!"..... :)))) e buna asta... :))))

lenan
lenan  •  14 Iulie 2014, 17:32
Postat de valiii pe 14 Iulie 2014, 17:03

ce rosu la neuer ma nene cand mingea era in CAREU si el a BOXAT-O ? da aguero cand l-a lovit pe schweinsteiger ce merita? felicitari?

:))))) deci daca a boxat-o in careu nu e penalti? chiar daca, pentru a o boxa, l-a facut pe ala zob? pai, cum a ajuns dumnealui sa o boxeze, nu urcindu-se pe higuain? nu uita ca nu era in careul mic, iar higuain era cu spatele la el, incercind sa sara la minge. si a mai fost un fault de rosu, in prima repriza, cu crampoanele pe genunchi. aguero merita si el rosu, insa daca precedentele erau acordate, nici nu mai conta!

valiii
valiii  •  14 Iulie 2014, 17:03
Postat de lenan pe 14 Iulie 2014, 14:57

aseara nu neaparat nemtii i-au supus pe argentinieni, ci mai debraga cite putin din abritraj (doua eliminari la nemti, plus un penalti in min 57 la intrarea de rosu a lui neuer), lipsa lor de concentrare in momentele decisive si ziua in minus de odihna avuta fata de nemti. per ansamblu insa, nemtii merita titlul pentru ca au fost cei care au atacat in fiecare meci, dorindu-si victoria. desi am o oarecare retinere fata de circul din meciul cu sua, insa, in fine...

ce rosu la neuer ma nene cand mingea era in CAREU si el a BOXAT-O ? da aguero cand l-a lovit pe schweinsteiger ce merita? felicitari?

Vezi toate comentariile (25)
Comentează