INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  BRAZILIA

CORESPONDENȚĂ DIN RUSIA // VIDEO Bucuria de a vedea jogo bonito la antrenament » Brazilienii vorbesc despre Lucescu, nu despre Hagi: "Antrenorul străin care ne-a ajutat cel mai mult"

6 contra 2. Filipe Luis și Fred, la mijloc. Firmino (stânga) și Fernandinho pasează cu abilitate FOTO Theodor Jumătate +7   FOTO
6 contra 2. Filipe Luis și Fred, la mijloc. Firmino (stânga) și Fernandinho pasează cu abilitate FOTO Theodor Jumătate

Articol de - Publicat luni, 25 iunie 2018 09:00

Titularii Braziliei s-au relaxat amuzându-se la masa de teqball, în timp ce rezervele au lucrat intens. Totul cu zâmbetul pe buze. Iar copiii jucătorilor au luminat finalul pregătirii, alergând mingea în iarbă.

  • Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial.

O zi la Soci, cu foarte puțin soare printre nori și ploaie. Știam că brazilienii au antrenament și i-am lăsat pe fanii nemți și suedezi la Fișt, grăbindu-mă spre stadionul Yug Sport, acolo unde auriii se întorc întotdeauna după meciuri. Nu văd live niciun joc al vrăjitorilor carioca și paulista și sufăr, dar cel puțin la pregătire pot să-i urmăresc. Și ocazia apare după 2-0 în fața Costa Ricăi.

Am o mică dezamăgire. "O parte dintre titulari nu ies azi pe teren", îmi spune un jurnalist de la Rio. Neymar și Coutinho, printre ei. Dar tot vor fi alți artiști. La ei, și rezervele ar putea forma o campioană mondială. 

Taffarel e rege la teqball

Nu e încă ora 4, și totuși terenul doi nu e gol. Se joacă teqball, acel tenis cu piciorul pe masă curbată de ping-pong. Mă apropii și îi recunosc pe toți. Taffarel e inconfundabil. Fostul mare portar, campion mondial în 1994, colegul lui Hagi și Popescu la Galata victoriei în Cupa UEFA 2000, e cel mai bun.

Lângă antrenorul goalkeeperilor, Edu. Vi-l amintiți? Stângaciul înalt din perioada invincibilei Arsenal. Acum, e coordonatorul lotului. În fața lor, Ederson, campion cu Man. City, și pletosul Cássio, al treilea portar. Taffarel și Edu îi bat pe toți, primul se amuză copios și plonjează în iarbă, iar echipele se schimbă.


Ederson finalizează la teqball. Taffarel și Edu așteaptă la primire

"Nu mai există unul ca Lucescu pentru Brazilia"

În tribună, lângă mine, Leandro Silveira, unul dintre cei patru corespondenți ai ziarului O Estado de S. Paulo, îmi citește numele de pe acreditare: "Ah, ești român". Nu-mi zice de Hagi, cum se întâmplă în 99 la sută din cazuri oriunde alerg prin lume. Vorbește de Lucescu. 

"Nu cred că există un antrenor străin care să iubească mai mult jucătorii brazilieni decât Mircea Lucescu. A creat o fabrică de brazilieni. Și ne-a ajutat foarte mult, pentru că, pe lângă faptul că i-a crescut, i-a format și i-a propulsat spre mari cluburi europene, pe mulți i-a oferit naționalei noastre", e convins el. Cuvintele lui sunt ca o mulțumire pentru Luce. Și are dreptate. 

"Vrem mult mai mult de la ei"

Îi zic că am pus pariu cu mai mulți colegi din redacție încă de la începutul anului: "Brazilia, campioană mondială. Hexacampeão! Ce șanse am să câștig prinsoarea?". Oftează. "Nu e chiar bine. Așteptăm, sperăm să fie doar încălzirea. Italia a cucerit titlul în 1982 după trei egaluri în grupă. Spania a pierdut la debutul turneului din 2010. Nu e o regulă că un start mai dificil te îndepărtează de trofeu. Dar vrem mult mai mult". Ce bine e să fii reporter brazilian. Să ceri mai mult de la Neymar, Marcelo, Coutinho, Willian... Noi ce să facem?


Prietenul lui Fred îmi arată poza făcută cu Lucescu la Sankt Petersburg

Cvartet masa curbată

Ies băieții de la vestiar. Unul după altul. Filipe Luis, Fernandinho, Firmino, Marquinhos, Renato Augusto, Fred, Taison și Pedro Geromel, de la Grêmio. Ce rezerve!

Au început încălzirea, cu preparatorul fizic Fábio Mahseredjian. Gimnastică și mult stretching.

Patru titulari se furișează nebăgați în seamă pe teren. Marcelo, Gabriel Jesus, Willian și Fagner, fundașul dreapta. Masa de teqball e a lor. Și încep spectacolul. E relaxarea perfectă pentru ei după meci. 

"Închizătorii" Paulinho și Casemiro sunt și ei pe gazon. Trec la ture. Alergare ușoară. Doar atât fac. 


Marcelo încearcă să readucă mingea pe masa de joc. Willian râde de el

"Ritm, ritm, ritm". Totul văzut de Tite

Între timp, cei care au antrenament normal schimbă pe 6 contra 2. O plăcere să vezi un 6 contra 2 brazilian. Pase rapide în apropiere și, dintr-o dată, când cei din mijloc strâng să recupereze, se schimbă imediat zona de joc cu o pasă printre, spre colțul opus. Matheus Bachi, unul dintre secunzi, numără: "Unu, doi, trei, patru...". 

Cum e interceptat balonul, cum aruncă altul. Le cere neîncetat: "Ritm, ritm, ritm". Chiar este ritm. Aproape că nu e pauză. Și nu lipsesc tacklingurile, contrele mai dure. Însă nu să se accidenteze. Iar dacă unul pasează prea tare sau își pune colegul în dificultate, făcându-l să greșească, el intră în careu.

Cel mai mult au stat la recuperare Taison și Geromel. La un moment dat, s-au enervat și, câteva secunde, Taison a abandonat. Apoi se aruncă spre adversar, atinge mingea, o ia și o degajează în înaltul cerului. 

Zona în care joacă e ca un padoc. Pământul e răscolit și miroase a iarbă proaspăt cosită. Mi-era dor de această mireasmă. 

Tite, selecționerul, se plimbă pe margine. Vede tot, înregistrează tot. Mai dă câte un sfat, din când în când. Pare un profesor printre asistenții săi. Și e foarte blând, și foarte calm. Mai degrabă, un părinte decât un profesor.

Copiii sunt în centrul atenției

În tribune, în spațiul rezervat invitaților, câteva familii ale jucătorilor. Și prieteni. Unul dintre amici are tricoul lui Fred de la Șahtior. Îl întreb de Lucescu și se luminează la chip: "Stai să-ți arăt ceva!". Scoate telefonul și deschide galeria. Are un selfie cu Luce: "M-am întâlnit cu el la Sankt Petersburg, venise la 2-0 contra Costa Ricăi. Ce om!". 

Puțin mai departe, cocoțată pe micul gard, e Mariana. Fiica de un an și jumătate a lui Fernandinho. N-are astâmpăr, cu bunica în spate, ținând-o să nu cadă. Gângurește și se uită la tatăl ei. 


Mariana, micuţa lui Fernandinho, privește drept în obiectiv

Când antrenamentul se apropie de sfârșit, după schemele de finalizare exersate de cariocas, trei copii sar pe teren. Pe lângă Mariana, mai sunt Davi, fratele ei mai mare, de 8 ani, și Sara, fetița de doi ani și jumătate a lui Casemiro. Toți trei se distrează de minune, mai ales cele două năstrușnice. Sara, îmbrăcată în echipamentul auriverde, sare peste tatăl său, îi pune copete pe cap și e mereu după minge. Mariana, mai mică, pică în fund cu minge cu tot

Părinții se amuză, selecționerul Tite le mângâie pe micuțe, spunându-le glume. E o atmosferă plăcută, de familie. Familia naționalei Braziliei. 


Sara, fetiţa lui Casemiro, se aruncă pe tatăl ei

Va fi hexacampeão? Poate fi. Tite are un grup puternic. O echipă. Mai are nevoie și de un strop de șansă. 

 

5
jucători brazilieni crescuți de Mircea Lucescu sunt acum în lotul Braziliei la Mondial: Willian, Douglas Costa, Fernandinho, Fred și Taison

play icon Intră pe Mondial2018.GSP.ro - meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time - totul AICI! 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
mosvasile
mosvasile  •  25 Iunie 2018, 14:25

Hooo!Nici chiar asa!Pe Taison l-a luat de la Metalist Harkov-unde era marea lor vedeta- dupa ce le predasera futbol Sahtiorului lui Lucescu,invingandu-i cu 2-0 la Donetk!Iar Taison, nu cred ca are amintiri chiar asa de placute despre Lucescu,pentru ca dupa ce l-a transferat,"l-a uitat" vreo 2 ani, pe banca de rezerva!Iar faptul ca Lucescu i-ar fi "crescut" pe ceilalti...fara comentarii!

dinamo_fan
dinamo_fan  •  25 Iunie 2018, 13:07
Postat de ionion2222 pe 25 Iunie 2018, 11:18

"La ei, și rezervele ar putea forma o campioană mondială." Fratele meu, de ce naiba trimiteti toti felul de jurnalisti subiectivi pe la o asa competitie?! ....

daca a fost sesiune de antrenament deschisa presei nu e problema.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  25 Iunie 2018, 11:26

Sa scrie astfel de lucruri cei de la gesepe? Lucescu nu este cu steaua si nici cu becali. Cred ca au deja insolatie, altfel nu se concepe asa ceva...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close