INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  POLONIA

CORESPONDENȚĂ DIN VARȘOVIA // A început Mondialul: fente pe aeroportul Varșoviei cu un peruan și un australian

Articol de - Publicat duminica, 10 iunie 2018 10:57

Eram încă la Varșovia, în ultimele minute ale celor 8 ore de așteptare pe aeroportul Chopin. Exact când mă pregăteam de îmbarcarea spre Sankt Petersburg, observ cu coada ochiului un tricou cunoscut.

Alb cu dungă roșie oblică. E echipamentul peruan. Îl știu de la Cubillas, din 1982. Acela a fost primul Mondial de care-mi aduc aminte, copil fiind.

Primul fan care-mi iese în cale: "James, nu Hames"

Privesc coada, îmi dau seama că va mai dura ceva până când vor trece toți pasagerii și fug după sud-american. Ar fi păcat să-l pierd, e primul fan care-mi iese în cale în drum spre Mondial.

Îl prind rapid din urmă. Vede mingea pe care o țin în mână și orice explicație devine inutilă. Se bucură de parcă l-ar fi văzut pe Paolo Guerrero, căpitanul său. Simte că mergem amândoi la turneul final.

"Salut, eu sunt James. Peruan, dar trăiesc la New York", se prezintă el. "Hames?", îl întreb, pronunțând ca la Bogota. Realizează unde bat. Se strâmbă puțin: "Nu Hames columbianul, James, pronunția engleză".

"Mi-ar plăcea să fiu ca Farfan"

Aș vrea să-i fac o poză, însă vorbele-mi rămân agățate în aer. Mi-a luat deja balonul, îl aruncă pe mochetă și trece la fente. "Semeni cu Farfan", îi zic râzând.

"Ha ha, mi-ar plăcea. Dar fără Guerrero n-am fi însemnat mare lucru", îmi răspunde. E fericit că Paolo poate juca la Mondial. Un tribunal elvețian a suspendat decizia TAS, 14 luni out pentru doping cu un metabolit al cocainei. Și va fi în Rusia.

James al nostru se pregătește să zboare la Moscova. "Văd primele două partide, cu Franța și Danemarca. Sper să ne calificăm".

"Hei, și voi la Mondial?"

La un moment dat, un bărbat solid, trecut de 50 de ani, strigă în engleză: "Hei, și voi la Mondial?". E australian, îl cheamă Dave, vine tocmai de la Melbourne.
Îl îmbrățișează pe James și stau împreună să-i fotografiez. Nu ține cont că e "rival". Echipele lor se vor întâlni în grupa C.

"Am bilete la toate cele trei partide ale Australiei din grupă și la jocul Angliei cu Belgia, de la Kaliningrad. Voi fi la Soci și în perioada meciului Germania – Suedia. N-am tichet, sunt curios dacă găsesc vreunul".

Ne despărțim. Ne salutăm și ne urăm baftă. Cine știe, poate ne mai întâlnim. 

Întâlnirea cu Lewa

Mingea îi face pe cei din jur să zâmbească. "Unde te duci cu balonul ăsta de fotbal?", e curioasă tânăra de la controlul pașapoartelor. "La Mondialul din Rusia". "Sunt și ai noștri acolo. Sper să dea goluri Lewandowski. Apropo, știi că a trecut chiar pe aici acum vreo patru luni? Nu sunt eu moartă după fotbal, dar pe Lewandowski îl recunosc", zice ea. 

Geamul se trântește: "Boom". Zâmbete: "Nu e ISIS"

De-abia plecase autobuzul care ne duce la avion. Un tânăr lovește din greșeală un geam mic, care se trântește. Un zgomot macabru și, o clipă, priviri speriate se încrucișează. Apoi, zâmbete. Un pasager are puterea să glumească: "Nu e ISIS". Unii râd, alții mai puțin. Au fost multe amenințări în ultima vreme legate de Mondial și de Rusia.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează