INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  RUSIA - ARABIA SAUDITĂ, 14 IUNIE, 18:00, TVR 1, GSP.RO

Corespondență GSP din Rusia » Rușii critică naționala: "Cea mai slabă din istorie!" » Selecționerul se răzbună și îi chinuie pe jurnaliști

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 13 iunie 2018 12:41

Rusia, țara gazdă a CM 2018, debutează pe 14 iunie contra Arabiei Saudite, de la ora 18:00. Rușii sunt speriați și critică, iar selecționerul Stanislav Cercesov le răspunde ziariștilor locali schimbând în ultima clipă orele conferințelor de presă pentru ca aceștia să nu mai aibă timp să ajungă.

  • Mondialul din Rusia începe joi, 14 iunie, cu Rusia - Arabia Saudită în deschidere, de la ora 18:00.
  • Competiția va fi în direct la TVR și liveTEXT cu VIDEO+FOTO pe GSP.ro
  • Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial. 

Într-un moment în care Rusia a ieșit din recesiune, având o creștere economică de 1,7 la sută în 2017 și, probabil, cifra se va menține în acest an, potrivit raportului Băncii Mondiale, naționala lui Cercesov suferă. Iar selecționerul e asediat de critici, tot mai multe pe măsură ce startul turneului s-a apropiat.

"Ar trebui să jucăm cu un singur stoper. Eu"

Bubnov, fostul jucător al lui Spartak, nu-și face iluzii: "Aceasta chiar este cea mai slabă echipă din istoria Rusiei". Dar speră ca "măcar să treacă de grupe. Ar fi prea mult dacă nu ar reuși nici atât". Mostovoi, ex-Celta, le mai dă un bobârnac internaționalilor. "Contra saudiților, în prima partidă, ar trebui să joace cu un fundaș central. Iar acela să fiu eu", s-a amuzat fostul mijlocaș cu 67 de selecții pentru URSS, CIS și Rusia.

Devansează conferințele

Totuși, Cercesov nu a intrat în panică, deși Sbornaia a jucat rău în acest an. Ca să scape de jurnaliștii care-l atacă fără oprire, tehnicianul a recurs la un vicleșug. Folosit de mai multe ori, inclusiv la amicalul contra Franței, din 27 martie (1-3), jucat la Sankt Petersburg.

Când e departe de Capitală, își devansează conferințele de presă. Iar majoritatea jurnaliștilor moscoviți nu mai au timp să ajungă, fie și dacă iau Sapsan-ul, trenul rus de mare viteză. Și scapă de o altă conferință dureroasă.

"Nu cădem în depresie"

Tehnicianul, 54 de ani, încearcă să-și păstreze calmul: "Dacă suntem lăudați, nu vom ajunge printre nori, iar dacă suntem criticați, nu vom cădea în depresie". Și îi ironizează pe ziariștii locali de câte ori are ocazia. Când Sport Ekspres a scris că selecționerul va renunța la națională, Cercesov a apărut destins la conferință, spunându-i celui care scrisese articolul: "Transmite-i salutări sursei tale care-mi anunță demisia".

"Dopingul e irelevant în fotbal"

În același timp, Vitali Mutko, fostul șef al federației și al Ministerului Sportului, îi motivează pe jucători cu veștile legate de bonusuri: "Din banii primiți de la FIFA, 70 la sută sunt ai lor. Și, dacă depășesc faza grupelor, prima forului mondial este 12 milioane de dolari".

Mutko, cel care ar fi dirijat programul dopajului de stat al sportului rus la Olimpiada de la Soci, nu a dispărut din preajma naționalei. Deși, susține actualul vicepremier, s-a retras din fotbal. Mai vorbește și de doping, cu superioritate: "În fotbal, dopingul este irelevant".

Numai în acest an, internaționalii ruși au fost supuși la 200 de teste, 80 în luna martie. Și, cum era de așteptat, toți le-au trecut. Dar vor trece esticii și de grupă?

35210631 10211403273942330 3440537690523566080 n Stanislav Cercesov, FOTO Guliver/GettyImages

"Totul a fost politic"

Decizia lui Cercesov de a-i înlătura pe Roman Neustädter și pe Konstantin Rausch din lotul de 23 a provocat alte reacții furibunde ale jurnaliștilor. "Ei au acceptat cetățenia rusă pentru a juca la Mondial. Mie mi se pare că e o decizie politică", a declarat comentatorul TV Ghenadi Orlov. În cazul lui Rausch, selecționerul a explicat: "Konstantin e accidentat la spate". Orlov nu a fost convins: "Mutko a cerut să nu vadă jucători naturalizați în echipă, iar Cercesov s-a conformat".

6 jucători are Zenit în lotul de 23, cei mai mulți la ruși

28,3 ani este media de vârstă a echipei lui Cercesov

16 ani este diferența de vârstă dintre cel mai bătrân și cel mai tânăr jucător (Ignașevici 38, Golovin 22)

7 jucători au mai rămas în lotul Rusiei față de CE 2016

12 goluriare Smolov la națională, golgeterul actualului grup

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
10212586747360444
Cristian Vlad  •  13 Iunie 2018, 13:25

cea mai netalentata natie la fotbal pe care eu am vazut'o

dinamo_fan
dinamo_fan  •  13 Iunie 2018, 12:54

cand aduci in rusia toata natiile pamantului pe plan de mercenariat pe termen scurt e normal ca valoarea jucatorilor proprii sa scada.

fibra
fibra  •  13 Iunie 2018, 12:52

Asta e adevarul.Am urmarit meciurile de pregatire si parca ceva mai bramburit,vezi la echipa noastra.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close