INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  ANALIZĂ / SPANIA

Declinul tiki-taka: 1.174 de pase pentru un autogol » Miza pe posesie, pariul pierdut al marilor echipe la acest Mondial

Spania
(foto: Reuters)
Spania (foto: Reuters)

Articol de - Publicat luni, 02 iulie 2018 11:02

Ibericii au mizat pe posesie și au pierdut. În fața unor ruși foarte defensivi, jocul pe latul terenului, cu 702 pase laterale și doar 278 în profunzime, n-a avut niciun succes.

Spania a fost duminică mărturia vie a declinului tiki-taka. Sau cel puțin asta au arătat cifrele meciului cu Rusia. Nu mai puțin de 1.174 de pase, dintre care 1.073 bune. Adică 91 la sută! Și toate astea pentru un singur gol. De fapt, un autogol! Și acela, născut dintr-o fază fixă.

9 șuturi pe poartăa tras Spania, însă doar două au fost un real pericol pentru Akinfeev: Iniesta (84) și Rodrigo (108)

Tiki-taka ibericilor era de presupus că-i va enerva și-i va obosi pe ruși, privați de balon și obligați să alerge tot timpul ca să-l recupereze. N-a fost cazul. Așa cum s-a văzut și până acum la acest Mondial, lui Golovin, Dziuba și celorlalți jucători ai lui Cercesov chiar le place să alerge. Nervi? Nici pe departe. Ex-sovieticii au acceptat de la bun început dominarea spaniolă ca pe ceva firesc. S-au cantonat în propria jumătate și au așteptat șansa contraatacului.

79 la sută posesieau avut ibericii în confruntarea cu Rusia. Nu le-a folosit la nimic

Și încă ceva. Esențial. Statisticile arată că din cele 1.174 de pase ale spaniolilor, majoritatea, 702, au fost laterale și numai 278 în profunzime. Ceea ce i-a convenit de minune unui adversar mai modest în exprimare, dar foarte determinat. Iar cu doar 344 de pase, dintre care 255 bune, și un penalty, rușii au reușit să împingă partida spre lovituri de departajare, unde concentrarea și stăpânirea de sine le-a adus calificarea în "sferturi".

Și alții au eșuat

Mari favorite la câștigarea Mondialului, Germania și Argentina și-au bazat și ele jocul pe posesie. Nemții au avut o medie de 63,5 la sută în faza grupelor, iar sud-americanii, de 61,1 la sută. Dar, ca și Spania, au fost eliminate din competiție. 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
bernier
bernier  •  02 Iulie 2018, 14:13

Angelo Niculescu ar fi mandru sa o vada pe Spania de azi. Echipa ce a adus la perfectiune jocul steril de-a latul terenului. Un joc care ingretoseaza privitorii pana la lehamite. Ar trebui inventata o noua penalizare in fotbal, asemanatoare cu cea din handbal: JOC PASIV. Echipa care da mai mult de 6-8 -10 pase consecutive in lateral sau in spate sa fie pedepsita cu corner impotriva ei. Sau macar sa i se acorde mingea echipei adverse.

poli_4_ever
poli_4_ever  •  02 Iulie 2018, 13:59

Toata lumea se leaga acum de meciul cu Rusia, dar Spania nu a jucat nimic nici cu Iranul si nici cu Marocul. Cu iranienii au castigat cum au castigat, foarte greu, iar cu Marocul au salvat cu greu un punct. Asa ca marea surpriza cu Rusia nu e de fapt chiar atat de mare pentru cine i-a vazut pe spanioli cat de slabi au fost si in grupe. Si sa nu uitam ca la Mondialul anterior - acum 4 ani - au fost eliminati inca din grupe, iar la Euro 2016 au fost eliminati tot in optimi, dar de Italia, asta dupa ce Croatia le-a dat cu terenul in cap in grupe. Asa ca „marea” echipa a Spaniei nu e o echipa asa de grozava si nici macar declinul lor nu e de ieri- de azi ci de mai multi ani

tandd
tandd  •  02 Iulie 2018, 13:26
Postat de dinamo100 pe 02 Iulie 2018, 11:29

Observatie corecta: posesia superioara nu aduce victoria. In plus, atunci cand Rusia urca in atac si se mai rarefia jumatatea rusa, Spania nu stia sa declanseze contratacuri rapide, frontale. Cheia succesului o reprezenta viteza. Franta pare echipa cea mai solida, fara o posesie excesiva dar cu atacuri rapide, incisive.

corect! nu conteaza cate pase dai(nici n-a contat vreodata) ci conteaza viteza cu care le dai,daca o faci ca spania ieri ca melcu era normal ca blocul de recuperare al adversarului sa se mute usor dupa zona unde era mingea.Spania nici n-a avut mari ocazii de gol,doar cu isco incercand mereu sa treaca de o defensiva aglomerata e prea putin.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează