INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  FRANȚA - BELGIA 1-0

FRANȚA - BELGIA 1-0 // Cupa Mondială se câștigă cu apărarea! Planul pus la punct de Deschamps pentru CM 2018: "Înscriem și închidem magazinul"

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 11 iulie 2018 11:08

Franța s-a calificat în finala Campionatului Mondial 2018, după 1-0 cu Belgia, grație golului marcat de Samuel Umtiti. Va juca în finală contra învingătoarei meciului Croația - Anglia, care se joacă azi.

Franța a impresionat la acest turneu final nu doar cu Kylian Mbappé și Antoine Griezmann, ci mai ales cu forța colectivă a defensivei. S-au apărat toți și au înscris fundașii. Pavard, Varane și, în semifinală, Umtiti. Trei, ca la victoria din 1998.

Franța va juca finala Mondialului pentru a treia oară din 1998. Nimeni nu a mai reușit această performanță în ultimele șase ediții ale competiției. Dar Franța are strategia ei. Și nu e atacul cu orice preț, a dispărut fantezia, iar romantismul e acasă, cu jogo bonito al Braziliei. 

Solidaritate absolută și joc reactiv

Didier Deschamps vrea să câștige titlul după două decenii cu apărarea. A creat o extraordinară putere colectivă a defensivei, la fel ca Aimé Jacquet, campionul din 1998, care avea trei "închizători" în fața liniei de patru fundași. Toți albaștrii se apără, într-o solidaritate absolută, selecționerul mizând pe jocul reactiv, pe viteza și forța de pătrundere a lui Mbappé și Griezmann. Și pe fazele fixe. 

Și pe golurile fundașilor. Trei dintre ei au marcat în Rusia: Pavard, Varane și, marți, Umtiti. Trei au înscris și când au cucerit trofeul în 1998: Lizarazu, Blanc și Thuram. Thuram a decis semifinala atunci, Umtiti l-a imitat acum. Tot după un corner, ca Zidane, la două din cele trei goluri ale finalei jucate în urmă cu douăzeci de ani. 3-0 cu Brazilia din două lovituri de colț și un contraatac

"Înscriem și închidem magazinul"

Les Bleus au eficiență maximă. "Ne apărăm și dăm gol la o fază fixă. Suntem aproape ca Atletico, mă simt bine", s-a amuzat Griezmann, ironizându-i pe belgieni, care s-au plâns de cinismul rivalilor: "Contează prea puțin dacă ei cred că jucăm urât, noi suntem în finală. Asta se întâmplă. Înscriem și închidem magazinul". 

Pogba a adăugat: "Fotbalul nu înseamnă doar ofensiva, am înfruntat o echipă foarte frumoasă, care nu e degeaba pe locul trei în clasamentul FIFA". Iar Varane și-a completat coechipierii: "Ne-am luptat. Dacă trebuia să punem piciorul, puneam piciorul. Dacă trebuia să punem capul, puneam și capul". 

"Când nu trișezi, ești răsplătit"

Cel mai bine descrie Umtiti stilul "cocoșilor": "Suntem 11 câini pe teren". Aceasta este Franța în 2018. Așa vrea să câștige. Și va face totul să fie campioana lumii. Pentru Mbappé, care nici nu se născuse când Deschamps și Zidane cucereau trofeul, pe 12 iulie 1998, nimic nu e mai important ca victoria duminică: "Nu-mi pasă de Balonul de Aur. Nu-mi doresc decât Cupa Mondială". 

Și Kylian, care are doar 19 ani, mai spune ceva important: "Când nu trișezi și muncești pentru echipă, ești răsplătit". 

"Aveam 12 ani în 1998. Vrem să le oferim fanilor aceeași bucurie ca atunci. Vrem să facem Franța fericită, mândră. Am fost foarte bine organizați, am fost foarte riguroși defensiv, începând cu atacanții. Am alergat un meci întreg ca să ne apărăm bine. Eu nu am înscris, însă mi-am ajutat colegii. Am făcut totul pentru binele echipei" Olivier Giroud, atacant Franța

"A fost o performanță colectivă. Toți am muncit, de la atacanți până la portar. Belgia a jucat foarte avansat, ne-a pus sub presiune, dar ne-am găsit echilibrul, ne-am coordonat și am avut aceeași idee. Am știut cum vrem să jucăm" Raphaël Varane, fundaș Franța

"Duminică, vom juca finala Mondialului în fața unui miliard de spectatori. E o nebunie ce ni se întâmplă. Această echipă nu are apărare de fier, nici experiență, nu-l are nici pe Zidane în față, dar are o flacără în suflet" L'Équipe, jurnal francez

"Fotbalul e un joc de bărbați, iar noi ne-am bătut pentru fiecare minge. Mondialul este marea noastră aventură" Hugo Lloris, portar Franța

10 goluri a marcat Franța în 6 meciuri la acest Mondial: 3 în grupe, 7 în fazele eliminatorii

4 goluri au primit les Bleus la turneul final din Rusia: unul singur în serii, trei în meciurile KO

4 meciuri au adunat francezii fără gol încasat la actuala competiție, inclusiv în "sferturi" și semifinale

0 goluri  a înscris Olivier Giroud, atacantul "cocoșilor", la fel ca Guivarc'h, vârful albaștrilor la CM 1998

Intră pe Mondial2018.GSP.ro - meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time - totul AICI!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
dinamo100
dinamo100  •  11 Iulie 2018, 12:23

Nu sunt fan al Frantei, dar Franta stie atat sa se apere cat si sa atace! In momentele cand iese la atac o face in mare viteza, cu atingeri putine si mecanisme bine puse la punct avand si niste jucatori foarte buni (ma refer mai ales la MBappe si Griezmann). In meciul cu Argentina cand au fost condusi cu 2-1 si a trebuit sa iasa la atac, au stiut s-o faca si au dat urgent 3 goluri! Deci Franta stie sa atace cand e nevoie!

pavel_dumitrescu
pavel_dumitrescu  •  11 Iulie 2018, 11:51

Declarația lui Mbappe ("când nu trișezi și muncești pentru echipă, ești răsplătit") e de pus în ramă..! Tocmai el, Mbappe, acest Neymar în curs de devenire, cu apucături de trișor nerușinat..! Cât tupeu, stimabililor, cât tupeu!!..

Vezi toate comentariile (2)
Comentează