INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  RUSIA - CROAȚIA 2-2 (3-4 LA PENALTY-URI)

Omul care schimbă destinul » Cum a transformat selecționerul Croației fața echipei: de la momente critice la semifinală de Mondial

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 08 iulie 2018 10:10

Croația este în semifinalele Campionatului Mondial, după ce a trecut de Rusia, 2-2 după prelungiri și 4-3 la penalty-uri. Croații vor juca miercuri împotriva Angliei, de la ora 21:00. 

Selecționerul Croației, Zlatko Dalici, numit pe 7 octombrie 2017, când Croația risca să rateze și barajul pentru turneul din Rusia, visează la finală. Mai mult decât locul 3 câștigat de Šuker, Boban și Prosinečki în 1998.  Plânge, Zlatko Dalici! Emoțiile l-au copleșit acolo, singur, pe banca de rezerve, unde văzuse penaltyurile. Râde și lacrimile curg de fericire. E aceeași senzație ca la un curcubeu după ploaie.

În pragul dezastrului

Pe 7 octombrie 2017, când a venit el la națională, precum un pompier să stingă incendiul grav de la lot, Croația era în pragul dezastrului, după luni de suferință. Înfrângere în Islanda, de-abia învinsese Kosovo spre sfârșit, 0-1 și în fața Turciei lui Lucescu, eșec urmat de egalul cu Finlanda acasă. Dacă ar fi pierdut și în Ucraina, rata și barajul! 

Atunci a apărut Dalici, cu două zile înaintea acelui meci decisiv. Și de ce tocmai el? Ultimele trei cluburi ale antrenorului în vârstă de 51 de ani fuseseră Al-Faisaly, Al Hilal și Al Ain. Arabia Saudită și Emirate. Dar Šuker, președintele federației, a fost inspirat. 

"Ne-a salvat dintr-un moment critic"

Dalici a schimbat starea de spirit din vestiar și i-a cucerit pe jucători. "A adus idei noi, exact ceea ce aveam nevoie", zice Perišici, completat de Lovren: "Ne-a salvat dintr-un moment critic, iar acum avem forță să ne luptăm cu oricine". 

Modrici și Rakitici au fost baza acestei echipe. De la ei a pornit renașterea. Selecționerul le-a dat secretele, iar cei doi au condus-o spre victorii. În primul rând, au câștigat în Ucraina, în acea ultimă partidă a grupei din preliminarii. Au trecut și de barajul cu Grecia (4-1 la general), pregătindu-se de marea provocare. Să fie mai buni decât generația de aur a Croației: Šuker, Boban, Prosinečki, Asanovici, Jarni... Semifinaliști și locul 3 la CM 1998.

"Mulți băieți deștepți m-au atacat"

Sunt foarte aproape. Deocamdată, sunt și ei în semifinale, după ce au trecut la penaltyuri și de Danemarca, și de Rusia. Și acest Mondial poate fi al lor. Pentru că Dalici, cel atât de criticat înaintea competiției, vrea finala și titlul. 

"Au fost o mulțime de băieți deștepți care m-au atacat, dar...", spune tehnicianul printre lacrimi. "Uite unde suntem!". Adaugă: "Am avut mereu vremuri grele, eu am trecut printr-o perioadă dificilă. Felicitări băieților pentru tot ce au făcut. Trebuie să fim mândri. Toți cei de aici, tot poporul croat". 

Fără el, nu s-ar fi putut însă. Fără Zlatko Dalici, poate nici nu ar fi jucat barajul. 

"Nicio clipă nu ne-am pierdut speranța, am demonstrat cât suntem de buni. Eu nu i-am învățat pe băieți să joace. Acesta e meritul lor. Am venit în Rusia și ar fi fost păcat să nu ajungem și la Moscova. Nimic nu mai contează acum. Croația e în semifinalele Mondialului. Anglia e o echipă bună, tânără, compactă, însă ne gândim și dincolo de Anglia. Nu va fi ușor, e un adversar tare, dar și noi suntem puternici" Zlatko Dalici, selecționer Croația

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
george55555
george55555  •  08 Iulie 2018, 11:34
Postat de george55555 pe 08 Iulie 2018, 11:23

NU va juca marti, ci miercuri, si NU cu Franta, ci cu Anglia. Ca la Radio Erevan

Vad ca ati corectat :-)

george55555
george55555  •  08 Iulie 2018, 11:23

NU va juca marti, ci miercuri, si NU cu Franta, ci cu Anglia. Ca la Radio Erevan

Vezi toate comentariile (2)
Comentează