INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  TURUL II PRELIMINAR

CORESPONDENȚĂ DIN SOFIA Sepsi în infern, FCSB ca la județeană! Ultrașii bulgari au săpat un mormânt în mijlocului stadionului în semn de protest împotriva conducerii

Pentru români, drumul european în Conference League începe în Bulgaria. FCSB și Sepsi dau peste „stelele” Bulgariei, două echipe ce duc un „război rece” pentru identitate
Pentru români, drumul european în Conference League începe în Bulgaria. FCSB și Sepsi dau peste „stelele” Bulgariei, două echipe ce duc un „război rece” pentru identitate

Articol de , , , - Publicat miercuri, 26 iulie 2023 10:43 / Actualizat miercuri, 26 iulie 2023 11:20

Pentru români, drumul european în Conference League începe în Bulgaria. FCSB și Sepsi dau peste „stelele” Bulgariei, două echipe ce duc un „război rece” pentru identitate. Doar în teorie, pentru că în realitate disputa e tranșată de CSKA Sofia, care deține marca, dar și marea masă a suporterilor legendarului club. Adversarul lui Sepsi își zdrobește rivala, pe CSKA 1948, în ceea ce privește numărul de fani.

  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, reporterii Gazetei Sporturilor, operatorul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Sofia (Bulgaria) de unde transmit cele mai noi informații despre meciurile din Conference League.
  • CSKA 1948 Sofia și FCSB se întâlnesc miercuri, 26 iulie, de la ora 20:30, pe „Vasil Levski”, în prima manșă a turului II preliminar din Conference League. Duelul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1. Returul, care se va juca fără spectatori, e programat joi, 3 august, de la 21:30, pe „Arcul de Triumf”. Dacă trece de CSKA 1948, FCSB va da în turul III preliminar din Conference peste Nordsjaelland, vicecampioana Danemarcei.
  • CSKA Sofia și Sepsi se întâlnesc joi, 27 iulie, de la ora 20:00, în prima manșă din turul II preliminar Conference League, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Digi Sport 3 și Prima Sport 3. Returul e programat joi, 3 august, de la 20:00. Dacă trece de CSKA Sofia, Sepsi va înfrunta câștigătoarea „dublei” Torpedo Kutaisi (Georgia) - FC Aktobe (Kazahstan). 
CSKA 1948 - FCSB 0-1 » Vicecampioana, la un pas de turul 3 din Conference League! Florinel Coman aduce victoria după un meci modest
CSKA 1948 - FCSB 0-1
CSKA 1948 - FCSB 0-1 » Vicecampioana, la un pas de turul 3 din Conference League! Florinel Coman aduce victoria după un meci modest

Sepsi în infern, FCSB are viață ușoară, ca la județeană

„O să vedeți că o să fim maxim o mie de oameni pe stadion! Asta cu bodyguarzi, oficiali și jurnaliști. Lumea traversează parcul pentru a merge la meci. Se duc la CKSA-ul de joacă cu Sfântu Gheorghe”, e mesajul unuia dintre jurnaliștii prezenți la conferința FCSB-ului. Ieri seară se vânduseră puțin peste 500 de bilete, numărul lor s-ar putea dubla, tripla, dar tot o cifră ridicolă rămâne. Pe un stadion de 40.000 de oameni, nici măcar zece la sută nu se umple!

CSKA Sofia a ademenit masa fanilor

După mai mulți ani de contre, cele două cluburi își continuă drumurile diferite prin fotbalul bulgăresc. CSKA Sofia are, în acest moment, un număr semnificativ mai mare de fani! Iar marea majoritate a ultrașilor sunt cunoscuți pentru haosul pe care-l produc pe stadioanele din țara vecină. Și vin doar la meciurile echipei cu care Sepsi își măsoară forțele în turul 2 preliminar al Conference. 1948 nu există pentru ei.

Mare masă a fanilor, inclusiv toate grupurile de ultrași, a recunoscut CSKA Sofia drept urmașa echipei istorice. Asta după ce clubul, înlocuitor al lui Litex, a cumpărat emblema și a jucat pe stadionul tradițional, adică cel al Armatei. O analiză amplă despre cum s-a rupt Steaua Bulgariei în două echipe acum rivale - AICI!

Gest morbid făcut de facțiunea dură

Situația din Bulgaria este aproape identică cu cea din România, unde ultrașii distrug tot ce le iese în cale. Dacă săptămânile trecute cei de la CSA Steaua au venit în fața stadionului Ghencea cu un coșciug, o cruce și o colivă pentru Gigi Becali, Valeriu Argăseală și FCSB, ultrașii CSKA-ului și-au luat la „mână” patronul cu mult timp în urmă.

În urmă cu zece ani, un grup de ultras radicali ai CSKA Sofia a transmis un mesaj morbid companiei care controlează clubul în aceste momente. Într-o noapte, aceștia au intrat pe stadion și au săpat în mijlocul terenului un mormânt.

Ultrașii au pus și o piatră funerară cu un carton pe care au scris numele companiei „Titan AS”, o firmă bulgară specializată în gestionarea deșeurilor, care controla tot ce se mișca la club.

Peste o mie de suporteri au încercat să meargă peste conducători în sediul clubului. Atunci au atacat clădirea cu pietre, petarde, fumigene și tot ce era la îndemână pe stradă. Două săptămâni mai târziu, clubul a fost vândut.

Scenografiile lor sunt colosale

Pe lângă haosul pe care-l produc pe stadion, sau înaintea meciurilor, galeria celor de la CSKA Sofia este recunoscută pentru scenografiile impresionante pe care le realizază în special la derby-urile din campionatul intern, dar și la meciurile internaționale. 

„Îndemnăm fanii să continue să-și exprime dragostea cu o scenografie frumoasă și să nu distrugă proprietatea rivalilor noștri, pe care îl respectăm” e mesajul aproape constant pe care-l trimit oficialii clubului sofiot pentru proprii fani.

VIDEO. Toate detaliile înaintea partidei CSKA 1948 Sofia - FCSB

Au făcut și haos pe stadioane

De cele mai multe ori, sfatul conducerii a fost ascultat, dar ultrașii își fac de cap atunci când vine vorba de derby-uri. Așa s-a întâmplat de curând, la confruntarea cu rivalii din oraș de la Slavia Sofia.

Incidente grave au avut loc la începutul reprizei secunde, arbitrul fiind nevoit să oprească meciul până când haosul din tribune s-au calmat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar au fost distruse 1.200 de scaune, pagubă care a costat clubul 25.000 de euro.

„Când pasiunea se transformă în agresivitate nu putem închide ochii! Implicațiile financiare ale celor întâmplate vor fi serioase și pentru CSKA”, a fost mesajul conducerii care a condamnat incidentele.

800 de fanieste media de suporteri prezenți în sezonul trecut la meciurile celor de la CSKA 1948, față de 7.000 cât are adversara FCSB-ului, CKSA Sofia

Întâlnim o echipă mare, de tradiție, puternică. Au un buget foarte mare și sunt un brand! Au foarte mulți suporteri, e o echipă care investește foarte mult și ne va aștepta o partidă foarte dificilă

- Liviu Ciobotariu, antrenor Sepsi

+45 FOTO
  • Imagini din Sofia surprinse de reporterii GSP înainte de CSKA 1948 - FCSB

Mai multe corespondențe GSP din Sofia:

FCSB și Sepsi vor juca pe stadioane comuniste construite acum peste 70 de ani! Bulgarii au depus un proiect pentru o arenă ultramodernă
BULGARIA
FCSB și Sepsi vor juca pe stadioane comuniste construite acum peste 70 de ani! Bulgarii au depus un proiect pentru o arenă ultramodernă
CSKA 1948, conferință inedită înaintea duelului cu FCSB » Câți oameni au apărut în fața presei
CSKA 1948 - FCSB
CSKA 1948, conferință inedită înaintea duelului cu FCSB » Câți oameni au apărut în fața presei

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (19)
1945sv0509
1945sv0509  •  26 Iulie 2023, 19:18

Apropo de numarul mic de spectatori la meciul lui 10sb : la un meci international numarul sustinatorilor echipei gazda este direct proportional cu valoarea echipei vizitatoare.

Eu_Sa_Fiu_Sanatos
Eu_Sa_Fiu_Sanatos  •  26 Iulie 2023, 18:11

ceva mai dezustator decat asa-numitii 'ultrasi' nu exista in fotbal. Mai repulsiv chiar si decat ciobanul ocnas si slujitorii sai, mitetelu cel mic, sumudica, borcea, horia grasunovici, bapé, lionel, hagi antrenorul, gionel ganea sau chiar panduru.

m3lku
m3lku  •  26 Iulie 2023, 16:09
Postat de bimbi79 pe 26 Iulie 2023, 12:03

Situatia are aproape acelesi date ale problemei: FCSB = STEAUA si TSKA SOFIA este echipa mama, iar TSKA *** Sofia este clona. Diferenta este ca la noi clona joaca (era sa zic la o nunta) in liga secunda.

am uitat un amănunt: CSKA Sofia joacă pe stadionul tradițional, Balgarska Armija (Armata Bulgariei), CSKA 1948 joacă ori în afara Sofiei (pe la Buzăul sau Giurgiul Bulgariei), ori pe stadionul lor național.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează