INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ASTĂZI » “SFERTURI” / SPANIA - ITALIA (21:45, TVR1 ÎN DIRECT)

Doctor Freud, coşmarurile şi italienii

Articol de - Publicat duminica, 22 iunie 2008 00:00

Derbyul "sferturilor" de la Viena a fost prefaţat în "Gazzetta dello Sport" cu un articol plin de umor.

Uite că nu mai sîntem campioni mondiali nici la miştouri! Italienii au publicat în "Gazzetta dello Sport" de ieri nişte dialoguri imaginare între cîţiva jucători importanţi ai "squadrei azzurra" şi Sigmund Freud, părintele psihanalizei. Pretextul articolului a fost dat de locul desfăşurării "sfertului" Italia - Spania. Viena. Doctor Freud s-a născut la Freiberg în Moravia, dar a locuit cea mai mare parte a vieţii la Viena, pe care a părăsit-o doar spre sfîrşitul vieţii, exact în momentul cînd Germania ocupa Austria, prin ceea ce în istorie s-a numit Anschluss. Cum la numărul 19 al străzii Bergasse, unde a locuit Sigmund Schlomo Freud, cabinetul există în continuare, nu a fost nevoie decît de un exerciţiu de imaginaţie pentru colegii noştri din Peninsulă. Au rezultat cîteva dialoguri absolut savuroase.

Personajele propuse sînt Cassano, Materazzi, Gattuso, Pirlo şi Zambrotta. Primul care se aşază pe patul psihanalistului e Cassano. "Am visat că eram în Prater şi mă dădeam în roată. Aceasta s-a oprit şi a luat-o înapoi. Atunci am observat că era o enormă prăjitură de ciocolată. Aş fi mîncat-o, dar sînt gras!", îi zice fotbalistul lui Freud, care îl linişteşte: "E coşmarul spaniol. E şi lipsa afecţiunii, pe care o compensezi mîncînd dulciuri. Dar acum te-ai trezit, eşti titular, totul va fi bine şi nu te abţine, mănîncă! Devorează Spania!"

Următorul care intră în cabinet e fundaşul Materazzi. "Se făcea că intru într-o vilă uriaşă, iar în living, lîngă şemineu, este o tablă de şah. Mut piesele albe, dar se întîmplă ceva ciudat, negrele se mută singure, ameninţătoare. Turnul negru îmi dă şah". Sigmund se gîndeşte un pic şi îi explică: "De bună seamă, turnurile sînt Torres şi Villa, Liverpool şi Valencia. Alte coşmaruri spaniole. A, şi mai e ceva. În '64, Interul tău a pierdut în Prater meciul contra Realului. Visele revin, dragă Marco!".

Rino Gattuso se întinde hotărît pe pat şi povesteşte: "Sigmundo, am un vis care nu-mi dă pace. Comand de pe e-bay un centru înaintaş. Dau click pe Spania, pun cursorul pe Villa şi pe Torres, clickez încă o dată, numai că uite ce să vezi! În ziua cînd mi se livrează marfa constat că i-am primit pe Javi Moreno, Jose Mari şi Ricardo Oliveira". "Este nevoia de a înscrie, nevoia de gol, Rino", comentează doctorul. "Dar calmează-te, la Milan îl ai încă pe Inzaghi! Apropo, de ce nu e şi el aici, la Viena?"

Ultimii la consult se prezintă Zambrotta, Pirlo şi Donadoni. Primul s-a rătăcit în sala de trofee a Barcelonei, metamorfozată într-un labirint plin de capcane. Trofee, peste trofee. "Visul tău vorbeşte despre nevoia de legitimitate. Dar nu ai de ce, Puyol şi Iniesta nu sînt campioni mondiali, ca tine", îl linişteşte Freud. La Pirlo acţionează coşmarul Depor, care a eliminat pe Milan după o victorie cu 4-0. Donadoni reclamă traumele iberice, dar primeşte binecuvîntarea finală din partea profesorului Freud: "Nu vă mai plîngeţi, spaniolii nu v-au mai bătut de 88 de ani. Ştiu asta, pentru că îi tratez şi pe unii dintre ei!".

Promitem să revenim. Nu după Italia - Spania, ci după vizita lui Piţurcă şi a băieţilor la doctorul Florin Tudose. Care spre deosebire de Feud are o mare calitate. Chiar se află printre noi.

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează