INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  IRLANDA

Dosarul McClean » Speranţa verzilor naşte un nou scandal între catolici şi protestanţi

Nord-irlandezul James McClean, aripa lui Sunderland, gata de atac. Pentru Irlanda! // Foto: Guliver/GettyImages
Nord-irlandezul James McClean, aripa lui Sunderland, gata de atac. Pentru Irlanda! // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 07 iunie 2012 22:21

Extrema de 23 de ani s-a născut în Irlanda de Nord, dar a ales reprezentativa Irlandei. "Un dezertor care se ascunde în spatele religiei!", tună Gillespie, fostul mare jucător nord-irlandez.

Cotat la 1,5 milioane de euro, cu 23 de meciuri şi 5 goluri pentru Sunderland în acest sezon, James McClean a reuşit să devină subiectul unei polemici istorice, reaprinse. În Belfast Telegraph, Keith Gillespie critică dur opţiunea lui McClean de a reprezenta Irlanda: pentru fostul mijlocaş al lui Newcastle, faptul că un catolic precum McClean nu se simte confortabil reprezentînd Irlanda de Nord e "un pretext fals al unui profitor".

"Un catolic nu se simte ca acasă în Nord"
McClean s-a născut în Derry (Irlanda de Nord), şi-a petrecut junioratul în această parte a insulei şi a marcat apoi 16 goluri în 79 de meciuri pentru Derry City. Între timp, a prins şi şapte partide la "naţionala" de tineret nord-irlandeză. Pe 26 iulie anul trecut a fost convocat la "naţionala" mare, pentru meciul cu Faroe, dar a refuzat: "Cînd un catolic spune că se simte ca acasă auzind cîntecele şi scandările din Nord, cred că minte. Nu simt că aparţin acestui loc!"

McClean a fost convocat de Trapattoni la "naţionala" Irlandei în două amicale din 2012, apoi la lotul pentru Euro. Keith Gillespie (86 selecţii pentru Irlanda de Nord) a reacţionat dur: "Cred cu tărie că dacă eşti născut aici ar trebui să nu poţi alege să joci pentru Irlanda! McClean s-a folosit doar de sistemul nostru pentru a ajunge în postura din care să poată dezerta! E dezamăgitor: deşi sîntem o naţiune mică, sîntem foarte mîndri!"

119 este recordul de selecţii pentru Irlanda de Nord deţinut de Pat Jennings, fotbalist de religie catolică

AICI GĂSEŞTI tot ce trebuie să ştii despre Euro 2012, într-un spectaculos modul oferit de gsp.ro în parteneriat cu AFP. Program, loturi, CV-urile tuturor jucătorilor, statistici complete, totul într-o prezentare de excepţie, în exclusivitate pentru cititorii gsp.ro!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close