INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ITALIA

Italienii vizitează şi ei azi lagărul de exterminare de la Auschwitz: "Aici jucai pentru viaţă!"

Intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau
Intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau

Articol de - Publicat miercuri, 06 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 05 iunie 2012 21:16

Marcello Pezzetti, directorul Muzeului Holocausului de la Roma, îi atenţionează pe azzurri: "Rasismul n-a murit, e prezent în societate, pe stadioane, iar Balotelli a păţit-o. Trebuie să luptaţi cu acest flagel"

Nemţii au vizitat deja fostul lagăr de exterminare de la Auschwitz, situat la 60 km vest de Cracovia. Astăzi vine rîndul italienilor, care au ajuns ieri în Polonia. Ghidul "squadrei" va fi Marcello Pezzetti, directorul Muzeului Holocaustului de la Roma.

"Este o ocazie specială pentru jucători, pentru toată delegaţia, să înţeleagă grozăviile care au avut loc în aceste închisori ale morţii. Nu trebuie să fie doar o vizită ca la un muzeu oarecare, cu ochii pe ceas, între masa de dimineaţă şi antrenamentul de după amiază. Au fost şefi de stat ce au stat şi o zi întreagă. Jucătorii nu trebuie să meargă doar pentru imagine. Să asculte mesajele supravieţuitorilor", a spus Pezzetti într-o conferinţă de presă.

Gazaţi după eşec
La Auschwitz, italienii au ocazia să se întîlnească şi cu unii dintre supravieţuitorii lagărului morţii. Cei care îşi amintesc cum sportul era folosit de nazişti ca mod de distracţie, pentru pariuri, dar şi ca motiv de a-i trimite la gazare pe învinşi. Pezzetti povesteşte: "Era un teren de fotbal între spitalul prizonierilor şi crematoriu. Printre deţinuţi erau foarte mulţi sportivi. Ca să se distreze nemţii făceau meciuri de fotbal între ei. Pariau mulţi bani pe cîte o echipă. De multe ori, cei ce pierdeau erau pur şi simplu trimişi la gazare. Imediat".

Boxer incinerat
Acelaşi Pezzetti a continuat: "Fotbalul nu era singura distracţie sadică pe care o aveau naziştii. Le mai plăceau boxul, înotul. Se amuzau la o bere, în timp ce urmăreau luptele din ring. Acolo a murit un mare boxer italian, evreu de origine, Leone Efrati. Pentru ei, Efrati era doar un motiv să parieze. Îl puneau să se bată pentru o bucată de pîine. A fost incinerat în aprilie 1944. Aveau şi o piscină. Au inaugurat-o cu un alt italian evreu, Isaac Bazonne, din Livorno. L-au aruncat în ea numai pentru că ziceau că trăise lîngă mare, dar Isaac nu ştia să înoate. S-au amuzat în timp ce el se îneca. Şi astfel de orori s-au petrecut cu miile".

"Îmi doresc ca jucătorii să refuze să mai joace dacă în timpul unui meci aud scandări rasiste. Ar fi dovada că au înţeles cu adevărat ce s-a întîmplat în lagărele morţii conduse de nazişti" (Marcello Pizzetti, directorul Muzeului Holocaustului de la Roma)

1,3 milioane de evrei se estimează că au fost omorîţi în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în perioada 1942-1945

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
catabogdan1
catabogdan1  •  06 Iunie 2012, 13:47
Postat de ulle pe 06 Iunie 2012, 12:42

Din a fi discriminati au ajuns sa aiba mai multe drepturi decat oricare. S-ar fi eliminat multe probleme daca Germania ar fi castigat razboiul. A fost bine in comunism ? e bine cu manele ? e bine cu crizele financiare comandate de banci conduse de evrei ? Hitler a avut defectele lui, cu siguranta, dar tragand linie a avut mai multe calitati si foarte multa dreptate.

Ai dreptate, daca n-ar fi fost Hitler, Europa ar fi fost acum ticsita de evrei. Iar daca ar fi castigat razboiul sau ar mai fi durat cativa ani, n-am mai fi avut nici atatea jeguri de tigani, nici noi si nici alte tari din zona asta a Europei. Si pentru toti cei care nu pot dormi noaptea de grija rasismului, aflai ca astazi nu albii sunt cei mai mari rasisti, doar ca ei ei sunt singurii condamnati pentru asta.

ulle
ulle  •  06 Iunie 2012, 12:42

Din a fi discriminati au ajuns sa aiba mai multe drepturi decat oricare. S-ar fi eliminat multe probleme daca Germania ar fi castigat razboiul. A fost bine in comunism ? e bine cu manele ? e bine cu crizele financiare comandate de banci conduse de evrei ? Hitler a avut defectele lui, cu siguranta, dar tragand linie a avut mai multe calitati si foarte multa dreptate.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează