INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  GERMANIA - SPANIA 0-1

Kaput şi punct

Articol de - Publicat luni, 30 iunie 2008 00:00

Germania a revenit la proastele obiceiuri exact cînd nu trebuia. Cu Spania, dacă joci schematic, te cureţi.

Emoţie. Transpiraţie. Inspira­ţie. Muncă. Frumuseţe. Sufe­rin­ţă. Bărbăţie. Curaj. Deza­mă­gire. Bucurie. Decepţie. Euforie. Tristeţe. Credinţă. Niciodată singu­ră­tate. Acesta este fotbalul.Uni­versul concentrat într-un punct luminos. Un flash care taie răul din noi. Începe finala Euro 2008. Viena dansează altceva decît vals şi parcă nici nu mai contează cine va cîştiga. Fotbalul a învins din nou toate prejudecăţile şi toate enormităţile din juru-i.

Debutul e al nemţilor
Germania ziceam. Schweinstei­ger zîmbeşte poznaş în tandem cu Podolski. Cămaşa albă a lui Joa­chim Low se vede limpede şi clar. Nemţii încep mai bine, mai sigur. Caruselul de pase dintre Ballack, Schweinsteiger, Frings, Podolski şi Hitzlsperger seamănă cu unul din jocurile Praterului, aflat la doi paşi de stadion. Cei în roşu şi negru, parcă spanioli, se tem.Aşa şi tre­buie, cei mai mici să nu fie lăsaţi să se obrăznicească. Altfel fac posesie, driblinguri şi alte chestii de genul ăsta care nu-şi au locul aici.

Dar înscrie Torres
Totuşi, cei în roşu şi negru prind curaj. Deşi e blond, Torres e de-al lor şi nu aleargă rău deloc. Ştie şi cu mingea, iar Friedrich cam are probleme. Noroc că Lehmann arată mai viu decît la celelalte meciuri. Ghinion cu Lahm, care nu înţelege nimic, iar Fernando, prinţul din Liverpool, dă o scăriţă peste Leh­mann. E 1-0 pentru cei în roşu şi negru şi situaţia începe să devină albastră.

Low e obligat să schimbe ceva, n-a ajuns pînă aici doar ca să fie un loc peste ce a reuşit Klinsi la Weltmeisterschaft în 2006. Logic, dispare Lahm, apare Jansen. Se aude în boxe “The final count­down”, băieţii de la “Europe” ştiu că nu mai e timp de pierdut.

Domnul acela în vîrstă de pe banca Spaniei le spune jucătorilor săi să rămînă sus, în terenul nemţilor şi nu greşeşte. Low aruncă în teren încă o gură de foc. Intră Kuranyi, iese Hitzlsperger.

Torres şi ceilalţi au cam început să tragă de timp. Tot ei, regaliştii carevasăzică, mai dau şi capete în gură, marca David Silva. Dar şi capete pentru reflexele lui Leh­mann. E tîrziu şi observăm că fotbalul îi răsplăteşte pe cei mai inspiraţi. Încă o dată. Ei sînt supuşii regelui, nu ai doamnei Merkel. Ja, ja!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
 •  30 Iunie 2008, 13:25

Cel mai subiectiv si lipsit de talent scriitoricesc articol!

 •  30 Iunie 2008, 13:18

are dreptate,lasa`ne,Cristi,lasa`ne..

 •  30 Iunie 2008, 13:03

Lasa-i Cristi, ca n-au inteles mare lucru din articol...Daca vor o cronică tehnico-tactică a meciului pot citi pe Vochin, tu ai vrut sa scrii un altfel de articol, prea metaforic si liric pe alocuri dar suficient de ironic pentru o lectura agreabila... E un alt punct de vedere, o alta perspectiva a finalei, o cronica altfel, nu trebuie sa placa tuturor. In rest, daca n-ai nicio ocazie clar de gol tot meciul, cum sa castigi titlul european, cu toate Panzerele si Merteschmitt-urile lor rigide.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează