Articol de GSP - Publicat duminica, 01 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 02 iulie 2012 00:05

Este Spania cea mai bună echipă naţională din istorie? Faptele spun că da. Reprezentativa iberică este prima din lume care reuşeşte să lege trei trofee majore: după CE 2008 şi CM 2010, a triumfat din nou la Euro. O ”triplă” în premieră, de care a mai fost aproape doar fosta RFG, învingătoare la CE 1972 şi la CM 1974 şi finalistă la Euro 1976.

VEZI AICI TOATE GOLURILE FINALEI!

Trupa lui Del Bosque şi-a completat seria la Kiev, pe seama Italiei. Un duel considerat echilibrat s-a transformat treptat într-un monolog al ”Furiei roşii”, învingătoare cu un incredibil 4-0.

Determinantă a fost partea întîi. Cu o viteză în plus şi cu un joc mai direct faţă de precedentele meciuri, spaniolii şi-au ţinut bine în frîu adversarii, numai Cassano dîndu-le bătăi de cap. Iar în atac, atunci cînd au accelerat, şi-au arătat adevărata forţă.

Prima şarjă importantă a adus golul. Iniesta l-a lansat pe dreapta pe Cesc, acesta l-a întors pe Chiellini şi a centrat înapoi, David Silva trimiţînd în plasă cu capul (14). Desprinderea a semnat-o Jordi Alba. Servit vertical de viitorul său coleg de la FC Barcelona, Xavi, fundaşul stînga a pătruns de la limita ofsaidului şi a trimis plasat în poartă pe lîngă Buffon (41).

Prandelli a mutat la pauză. Di Natale pentru Cassano. Golgeterul lui Udinese a avut repede o şansă, dar s-a opus Casillas. Apoi s-a rupt firul. Abia introdus (57), Motta s-a accidentat la pulpa dreaptă şi n-a mai putut continua. Aşa, italienii au rămas în ”10”, deoarece făcuseră deja cele trei înlocuiri.

Cu om în plus, Spania a controlat şi mai tare meciul. Şi n-a iertat. După două faze rapide, Torres (84), apoi Mata (88), doi jucători de la Chelsea, au consfinţit triumful ”Furiei roşii”, întregind dezastrul azur.

1 e numărul golurilor încasate de Spania la Euro, cel primit chiar de la Italia în grupa C

Echipele de start
SPANIA: Casillas - Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Busquets, Xabi Alonso, Xavi - David Silva, Cesc Fàbregas. Iniesta. Antr. Vicente Del Bosque
Rezerve: Valdes, Reina, Albiol, Javi Martinez, Juanfran, Cazorla, Navas, Pedro, Torres, Negredo, Mata, F. Llorente.

ITALIA: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Marchisio, Pirlo, De Rossi, Montolivo - Balotelli, Cassano. Antr. Cesare Prandelli
Rezerve: Sirigu, De Sanctis, Maggio, Ogbonna, Balzaretti, Motta, Giaccherini, Diamanti, Nocerino, Di Natale, Borini, Giovinco.

Arbitru: Pedro Proenca (Portugalia)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion