INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  ROMÂNIA LA EURO

Ladislau Boloni despre posibilitatea de a reveni pe banca României: "Dacă voi fi căutat, analizez"

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 22 iunie 2016 00:00

Ladislau Boloni face o radiografie tăioasă a "tricolorilor" la Euro, vorbeşte despre cum vede viitorul "naţionalei" şi comentează posibilitatea de a reveni pe banca României.

  • Corespondență din Lyon (Franța)

- Domnule Boloni, România a părăsit lamentabil Euro 2016, pe ce drum credeţi că ar trebui să apucăm?
- Mi se pare că lupta va trebui dusă pe două planuri. Pe termen scurt, nu e acceptabil, de exemplu, să renunţăm la visul de a ne califica la Mondialul din 2018. Nu e un obiectiv pe care să-l eviţi. E nevoie de o analiză onestă a ultimilor doi, trei ani. Te uiţi cine a fost capabil şi ce a pus pe masă fiecare, astfel încât să ai la dispoziţie radiografia completă a celor pe care te mai poţi baza.

- Şi doi?
- Un proiect clar pe termen lung. Să vezi ce faci exact pentru ca roadele muncii tale să se vadă peste zece ani. Un plan de a strânge rândurile. Sigur, începutul e dificil, pot fi şi lucruri deranjante, dar soluţia vine dintr-o singură direcţie: muncă, nu şmecherie! Trebuie să depăşim acest stadiu. Problema reală nu e că Tătăruşanu a greşit la golul unu sau cinci, că X a jucat, iar Y a lipsit. Asta e o abordare superficială, care serveşte doar la vânzarea unor subiecte facile ori pentru a pune la zid un fotbalist sau un antrenor. Nu rezolvăm nimic aşa. Pe mine m-ar fi interesat altceva.

- Anume?
- Am spus dinaintea turneului final că sunt curios cum vom folosi Europeanul pentru a pregăti campania viitoare, fiindcă era clar că nu putem ieşi campioni. Mă interesa cu ce ne putem îmbogăţi. Din păcate, am ieşit mai săraci. Avem prea multe răspunsuri negative, dar şi ele trebuie folosite mai departe.

"Am avut un orgoliu prostesc"

- Vi se pare, de exemplu, că Sânmărtean, 36 de ani, şi Raţ, 35 de ani, vor trebui să iasă din atenţia "naţionalei" pentru campania viitoare?
- Exact ce vă spuneam. Trebuie văzut ce a adus fiecare, Raţ, Sânmărtean, Săpunaru, Chiricheş, în ultima perioadă. Şi dacă nu ai alţii mai buni, te foloseşti mai departe de ei. Vorbiţi cu cineva care era campion european la 33 de ani şi evolua la "naţională" la 34 de ani. Mă simţeam tare, puternic şi rapid. Nu am să condamn niciodată un jucător doar pentru că are o anumită vârstă.

- E o temă alarmantă că nu am marcat niciun gol din acţiune la Euro?
- Îmi aduc aminte că nu am înscris gol după gol nici în preliminarii. Era şi atunci o sărăcie ofensivă, pe care am refuzat s-o remarcăm. Ne-am bazat pe o apărare care, vezi Doamne, era mare şi tare. Am avut acelaşi orgoliu prostesc prezent în toate domeniile în România de a nu observa că această apărare nu prea a avut adversari în faţă. Grecia nu mai conta, Ungaria nu are forţă de atac. Sau dacă am ajuns să ne raportăm la Irlanda de Nord ca la un adversar puternic, atunci asta e o greşeală care mă scoate din sărite.

"E nevoie de experienţa lui Iordănescu"

- Credeţi că a contat în eşecul de la Euro şi îndepărtarea staff-ului medical cu doar trei săptămâni înainte de turneu?
- Am lucrat cu Pompiliu Popescu. E un om priceput, apropiat de jucători. Asta nu înseamnă că federaţia nu avea dreptul să ia o altă măsură. Am fi pe drumul greşit dacă am crede că medicul poate fi esenţial în pregătirea fizică a jucătorilor.

- Contractul lui Iordănescu expiră, v-ar interesa să reveniţi pe banca echipei naţionale?
- În primul rând, sper ca federaţia să ia hotărârea cea mai bună în privinţa lui Iordănescu, de a cărui experienţă e nevoie în continuare. Eu nu am fost contactat de nimeni din partea FRF. Las lucrurile să se limpezească, sunt convins că şi ei trebuie să mă cunoască în cazul în care apreciază că pot fi folositor. Dacă voi fi căutat, voi face o analiză a propunerii.

13meciuri s-a aflat  Boloni pe banca "naționalei" în perioada 2000-2001: opt victorii, două remize și trei înfrângeri

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează