INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  ROMÂNIA - ALBANIA, AZI, 22:00, DOLCE 1, PROTV, GSP.RO

Mesaj de susținere pentru tricolori din partea unei foste gimnaste înainte de Albania: "Jucaţi cu sufletul!"

Szabo face parte din International Gymnastics Hall of Fame // Foto: Alex Nicodim
Szabo face parte din International Gymnastics Hall of Fame // Foto: Alex Nicodim

Articol de , - Publicat duminica, 19 iunie 2016 00:00

Stabilită de peste două decenii la Clermont Ferrand, în apropiere de Lyon, fosta mare gimnastă Ecaterina Szabo, 49 ani, le transmite un mesaj de susţinere "tricolorilor" pentru meciul cu Albania.

  • Corespondență din Franța

Situat în inima Franţei, Clermont-Ferrand este renumit prin rădăcinile sale romane, echipa de rugby şi fabrica de anvelope "Michelin". E un oraş cu 140.000 de locuitori, cam cât Bacăul sau Târgu Mureş.

De peste 20 ani, Ecaterina Szabo locuieşte aici împreună cu familia, are doi băieţi, Lorenzo şi Zeno, dar firele îi sunt legate pe viaţă de ţara natală. După Nadia, e cea mai titrată gimnastă din istoria României: 21 de medalii la marile competiţii, între care 8 de aur (4 la JO Los Angeles '84, 2 la Mondiale, 2 la Europene).

În apartamentul său de la etajul întîi al unui bloc discret, Kati spune, de fapt, că "am mai multe localităţi care mi-s case. Zagonul unde m-am născut, Deva în care am trăit, Clermont, fiindcă aici au venit pe lume fiii mei".

Are şi un mare mare regret, iar lacrimile şi le stăpâneşte cu greu în colţul ochilor: "Am plecat de lângă ai mei să fac gimnastică la trei, patru ani şi nu ştiu dacă am trăit cinci ani împreună cu părinţii. Aproape că nu i-am cunoscut. Şi nici nu-i mai am! Când mă duc la Zagon am, aşa, o strângere de inimă că-mi deschid singură casa".

"De emoţie, am fugit în altă cameră la penalty-ul cu Elveţia"

Se luminează însă instantaneu când vine vorba despre cariera la sol, bârnă, paralele sau sărituri: "Trebuie să recunosc că am avut şi mult noroc în viaţă. Am obţinut ceea ce nu multe sportive au reuşit. Dar n-a venit nimic de la sine. Am fost mereu o fată muncitoare, n-am chiulit, am fost drăcoasă şi am vrut să demonstrez cu adevărat cine sunt!".

Şi pentru că "tricolorii" sunt acum în febra Europenelor, iar partida decisivă cu Albania se va disputa la Lyon, la o aruncătură de băţ de Kati Szabo, campioana e trup şi suflet alături de echipa naţională: "Suntem în spatele lor, îi susţinem, ţipăm la meciuri, le urmărim evoluţiile şi ne-am dori să câştige turneul final. Cu ambiţie şi dăruire, poţi realiza obiective aparent imposibile! La penalty-ul din partida cu Elveţia nici n-am putut să mă uit de emoţie. Am plecat din cameră şi mi-am dat seama că am marcat doar când Lorenzo a strigat «Gooooooollll!»".

Pronosticul lui Kati: 2-0 pentru România

Băiatul cel mare este cel care "administrează" pasiunea pentru fotbal în familie: "Ştie toţi jucătorii, pe unde au evoluat, ce au făcut, câte goluri au marcat. Îi place de Keşeru, Chiricheş şi de antrenorul Iordănescu. Şi-a comandat bilete şi pentru meciul din optimile de finală de la St. Etienne. A calculat el că acolo ar putea evolua România dacă se califică".

Iar la final Kati Szabo transmite şi un mesaj băieţilor lui Tata Puiu: "Jucaţi cu sufletul! Suntem alături de voi, puteţi să vă calificaţi! Veţi învinge cu 2-0! Vă ţin pumnii!".

2000este anul în care Ecaterina Szabo a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, muzeul memorial al celor mai celebri gimnaşti din istorie, situat la Oklahoma City (SUA)

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  19 Iunie 2016, 12:03

Da...asa este ...vom zdrobi ...Albania ...

bvd_magheru
bvd_magheru  •  19 Iunie 2016, 06:28

Nadia il are pe romanul Bart . Szabo pe romanii Lorenzo si Zeno .

Vezi toate comentariile (2)
Comentează