INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  IRLANDA - BOSNIA 2-0 (ÎN TUR 1-1)

VIDEO Compensație pentru Henry? Un henț imaginar a deschis drumul Irlandei către calificarea la turneul final din Franța

Spahici, depășit de Hendrick și avertizat, a fost veriga slabă din defensiva Bosniei // Foto: Reuters
Spahici, depășit de Hendrick și avertizat, a fost veriga slabă din defensiva Bosniei // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 18 noiembrie 2015 00:00

După ce în 2009 erau eliminați, tot în baraj, după un henț nesancționat la vîrful francez, irlandezii au primit un penalty inventat. L-a transformat Walters, autorul al unei ”duble”.

Irlanda merge la al doilea Euro consecutiv, depășind luni seară Bosnia în returul barajului (2-0, în tur 1-1). O calificare meritată, dar umbrită de modul în care trupa lui Martin O'Neill a deschis scorul, grație penaltyului inventat de olandezul Kujpers.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Ironia soartei, tot un henț a contribuit la golul ce i-a debusolat pe oaspeți la Dublin. Să fie compensația sportivă pentru mingea preluată cu mîna de Henry în 2009, în prelungirile barajului cedat de irlandezi cu Franța, 1-2 la general?

Centrarea lui Murphy l-a lovit pe traiectorie pe Zukanovici, care își trage brațul drept spre corp, lăsînd impresia că deviază balonul cu el lipit. Arbitrii olandezi au văzut henț și au pus mingea ferm pe var, în ciuda protestelor vehemente ale bosniacilor! Și Walters a transformat sigur (24).

Același atacant al lui Stoke City l-a bătut pe Begovici și în minutul 70 și a dat tonul fiestei verzi. Bosniei, ajunsă la al treilea baraj în care pierde!, nu i-a ajuns Dzeko, avînd abia în final o bară.

Spahici trebuia eliminat!

Bjorn Kujpers a mai greșit o dată grav la Dublin. "Centralul" batav l-a iertat în mai multe rînduri pe Spahici de un al doilea cartonaș galben. Avertizat încă din minutul 20, stoperul bosniac a continuat să intre la rupere și trebuia să fie eliminat cel mai tîrziu în debutul reprizei secunde!

Minut de reculegere stricat

Înaintea partidei, o parte a suporterilor bosniaci a perturbat minutul de reculegere păstrat și la Dublin în memoria victimelor atentatelor din Paris. Aceștia au strigat numele țărilor aflate în război sau a celor afectate de alte atentate, fiind huiduiți de fanii irlandezi pe "Aviva Stadium".

"E rușinos penaltyul dictat contra noastră, acel moment ne-a distrus. În orice caz, sîntem o țară mică, dar care a ieșit mai puternică după această nouă experiență"
Mehmed Bazdarevici, selecționer Bosnia

"Golurile marcate cu Bosnia sînt o dedicație pentru mama. Ea m-a privit de sus și mi-a întins o mînă. Și acum se uită la mine și zîmbește, sînt sigur"
Jonathan Walters, atacant Irlanda

5 goluriîn ultimele 6 meciuri la "naționala" Irlandei are Jonathan Walters. Tot atîtea reușise în precedentele 32 de selecții

58 de anisînt de la ultimul turneu final în care insularii au calificat 4 "naționale". La CE 2016, merg Anglia, Irlanda, Țara Galilor și Irlanda de Nord

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează