INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  FRANȚA - ROMÂNIA 2-1

VIDEO Perfect până la Payet » Șutul incredibil al francezului care pasase și la golul întâi ne-a răpit un egal miraculos: Franța - România 2-1

Bogdan Stancu l-a păcălit pe Lloris și a înscris primul gol al României la Euro 2016 // Foto: Alex Nicodim
Bogdan Stancu l-a păcălit pe Lloris și a înscris primul gol al României la Euro 2016 // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat sambata, 11 iunie 2016 00:00

În 1904, când a venit pentru prima dată la Paris, Brâncuși era hotărât să schimbe lumea prin muncă și viziune. Iar până să devină un simbol al artei a trudit și ca paharnic într-un restaurant, și ca salahor în propriul atelier.

  • Corespondență din Paris

Dacă fotbalul e tot un fel de arhitectură, atunci, ca să înălțăm Coloana Infinitului pe Stade de France, în deschiderea Euro, avem nevoie de aceleași arme: transpirație și inventivitate în fața unor adversari de milioane. Vom reuși să ne depășim eternul complex de inferioritate?

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Mirarea lui Deschamps

Răspunsul e, în primul rând, în servieta neagră cu care Iordănescu a intrat agale pe culoarul de la autocar către vestiare. Când a scăpat la conferința de presă dinaintea partidei că "avem o strategie pentru a bloca forcingul gazdelor", părea o glumă nesărată de front. Un fel de a le arăta pisica francezilor, dar cu mintea la vechea autobază tricoloră.

Se întâmplă însă ceva în startul surprinzător al acestui turneu militarizat! Pintilii și Stancu se urcă neașteptat peste adversar încă din primele faze, obligându-l și pe Deschamps să se mire de pe margine de curajul neașteptat al acestor băieți din Carpați.

Reflexul miraculos al lui Lloris

E doar minutul 3 și deja "Motanul" a înlemnit banca franceză cu o reluare din careu, blocată de Lloris cu un reflex dictat parcă din tastatura unui calculator. Andone, cu stilul său agresiv de panteră înfometată, îl completează imediat cu un "cap" din 6 metri, de lângă gigantul Rami: mingea fuge peste transversală, iar din tribuna românilor se aude un "ooooo" prelung, semn că mulți văzuseră deja balonul picând în plasă.

Oare chiar suntem noi? Am renunțat la otrăvitul fântânilor? Iordănescu gustă șarjele, dar "să vezi că iese la tușă să sune repede retragerea", se aud pronosticurile la masa presei. Din contră, Generalul e la fel de ofensiv în spațiul tehnic, e gata să intre pe gazon, cu greu se duce înapoi în pătrățică la insistențele arbitrului de rezervă.

Griezmann se trezește

Francezii se trezesc însă din reverie pe acordurile "Marseillezei", pornită instant din zeci de mii de guri. Gestul acționează ca un declic, iar "Les Bleus" abia acum încep meciul. Presează constant pe flancul stâng, unde Stancu aleargă ca un maratonist, ca să fie și fundaș stânga, și aripă pe faza ofensivă.

Giroud (11) îl încearcă primul pe Tătărușanu, apoi Griezmann profită de o deviere nefericită a lui Chiricheș, nu, nu se poate, tot Chiricheș?, și pune balonul pe stâlpul stâng.

Tot starul lui Atletico finalizează din marginea careului (37), unde un picior salvator al lui Săpunaru trimite balonul pe lângă poarta noastră. Arbitrul nu dictează nici măcar corner! Să mai zică cineva că maghiarii ne sunt potrivnici!

Viclenia lui Stancu

Am cam dispărut din jumătatea adversă, galbenul se mișcă pe teren parcă e deja cu gândul la un perfect 0-0 rostit probabil în surdină și în camerele de la Mont Royal înainte de plecarea spre Stade de France.

O clipă, spre finalul reprizei, suntem însă pe punctul de a-i smulge fluierul lui Kassai. Andone primește o deschidere pe zonă centrală, îl domină în duel pe Rami, dar e busculat imediat de Koscielny fix la marginea suprafeței de pedeapsă.

"Penalty!", sar suporterii și banca tricoloră, dar jocul curge nestingherit spre un sfârșit de repriză cu o remiză de manual. Suntem în grafic!

Pornim tot în trombă după pauză. E la pupitru același Stancu, tipul acesta atât de tăcut în viața privată, dar atât de viclean în careurile adverse! O centrare ideală a lui Stanciu îl pune în poziție de unu contra unu cu Lloris, dar o semifoarfecă a "Motanului" pune balonul la o palmă de fericire.

Deja vu cu Tătă și sângele rece al "Motanului"

Și când ne pregăteam de o șampanie, suntem loviți din senin de un fulger, translatat peste ani din America Mondialului din '94: o centrare a lui Payet l-a găsit pe Giroud, care l-a lovit cu cotul pe Tătăruşanu și a împins balonul în plasă. E 1-0 și planul unei minuni se năruie.

Ba nu! Kassai vede în minutul 66 un penalty la duelul dintre Evra și Stanciu, iar omniprezentul Stancu egalează cu sânge rece. Mai trebuie să rezistăm aproape jumătate de oră unui infern.

De ce suntem frații ghinionului?

Deschamps e transpirat pe bancă, plusează cu Coman și Martial, noi încercăm să ne organizăm și să rupem liniile franceze cu orice preț. Scenariul cade, cât ghinion să mai îndurăm?!, în penultimul minut.

Payet ghicește un culoar de la 18-20 m și, precum la o veritabilă lovitură liberă, plasează mingea în vinclul lui Tătărușanu. Nu mai e nimic de făcut!

Pornim cu o înfrângere, dar sângele de pe arcada lui Raț la finalul jocului ne spune că să nu fim mâhniți. Pe bune, Europeanul nostru de-abia acum începe, cu Elveția, pe 15 iunie!

N-a fost penalty la Andone

Românii au cerut penalty în minutul 39, la o fază în care Koscielny l-a lovit pe Florin Andone. Atacantul urmărea balonul, între fundașii centrali francezi, și apărătorul de la Arsenal l-a oprit cu un fault clar, o contră aplicată deasupra genunchiului.

"Tricolorii" au solicitat o lovitură de pedeapsă, dar contactul s-a petrecut în afara careului. Arbitrul Kassai nu a dat nici lovitură liberă, nici cartonaș galben pentru Koscielny, așa cum ar fi fost corect.

"Deschamps a câștigat meciul"

Ilie Dumitrescu a analizat la DigiSport o decizie care a influențat deznodământul partidei: "Deschamps l-a scos pe Pogba și l-a introdus pe Martial, moment în care l-a mutat pe Payet de pe stânga în centru, în spatele vârfului. A fost o mutare hotărâtoare".

Modificarea tactică s-a petrecut cu un sfert de oră înaintea finalului. Pogba jucase slab, iar omul care i-a preluat rolul de playmaker, Payet, a marcat spectaculos chiar dintr-o poziție centrală.

"Cred că pentru români este dureros să pierzi în minutul 89. Aveți jucători ofensivi care au jucat foarte bine, precum Stanciu, Stancu și Alibec, si un antrenor bun. A fost foarte greu să câștigăm"
Didier Deschamps, antrenor Franța

"Nu am avut un joc perfect, dar avem timp să mai creștem, să ne dezvoltăm împreună, iar întotdeauna este o presiune mai mare la meciul de deschidere. Mă bucur că l-am revăzut pe Chiricheș fiind căpitanul României, este un foarte bun fundaș"
Hugo Lloris, portar Franța

"Ne-am fi păcălit dacă am fi învins cu două sau cu trei goluri diferență. România s-a apărat bine, a menținut un echilibru. Am plâns la final pentru că am acumulat un stres enorm. Nu credeam acum un an că voi ajunge să marchez la Euro!"
Dmitri Payet, mijlocaș Franța

"Avem moralul zdruncinat după un asemenea eșec, e greu de acceptat că am pierdut cu gol luat în minutul 89. Recunosc însă că am avut și un pic de noroc, la ocazii mari ale francezilor"
Cristian Săpunaru, fundaș România

"Rămânem cu impresia frumoasă, cu faptul că ne-am ridicat la nivelul unei favorite la câștigarea Euro. Sigur, până la urmă contează punctele și noi n-am luat niciunul"
Viorel Moldovan, antrenor secund România

"Sunt mândru și foarte emoționat. Mi-a dat multă putere c-am jucat în fața familiei mele venite din Reunion. Am muncit din greu să ajung aici și golul e rezultatul sacrificiului"
Dimitri Payet, mijlocaș Franța

"Această echipă a României nu ne-a incomodat excesiv, dar am avut nevoie de timp să intrăm în meci, pe lângă emoție"
Dimitri Payet, mijlocaș Franța

"Nu-i ușor să joci împotriva României, știam asta. Faultează mult și se apără bine. Ne-a fost greu să ne eliberăm, dar am primit răsplata la final, jucând cu patru atacanți"
Didier Deschamps, selecționer Franța

"Un mare ufffffffffff de ușurare. A fost un meci foarte dificil pe plan fizic și mental. Am jucat crispat la început, dar am crescut. Reținem victoria și ne ajută să fim mai calmi"
Olivier Giroud, atacant Franța

Cifrele meciului:

  • 6 înfrângeri și 5 egaluri a înregistrat România în ultimele 11 dueluri cu Franța
  • 1 victorie au obținut "tricolorii" în ultimele 14 meciuri la Euro, 3-2 cu Anglia în 2000
  • 1 gol și un assist a dat Payet. Ultimul ce reușise la fel în deschidere a fost cehul Vesely, în 1976
  • 8 ocazii de gol a creat Payet în partida contra României, dublu cât tot restul colegilor francezi
  • 4 penaltyuri s-au dictat în meciurile de deschidere din istoria Euro, toate împotriva echipei gazdă
  • 16 ani au trecut de la ultimul Euro la care "naționala" gazdă a câștigat partida de deschidere
Franța 1-1 România
59% POSESIE 41%
7 ȘUTURI PE POARTĂ 2
11 ȘUTURI LA POARTĂ 7
5 CORNERE 4

franta romania 2 1

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
saviola2_8
saviola2_8  •  11 Iunie 2016, 12:57
Postat de fcu1948 pe 11 Iunie 2016, 12:05

In principiu ai dreptate, din pacate selectia se face in functie de echipa de la care provin jucatorii sau de cine ii impresariaza, nu se tine cont de valoarea individuala si de meritele sportive. Si uite asa ajung petardele 5teliste sa fie majoritari in echipa nationala si inevitabil sa greseasca la meciurile importante.........

alt hater obosit...

saviola2_8
saviola2_8  •  11 Iunie 2016, 12:56
Postat de zidane92 pe 11 Iunie 2016, 12:22

Eu mi-am spus parerea ce 11 as fi ales eu, eu nu inteleg de ce va deranjeaza parerile anti fsb, fiecare are parerea lui si trebuie respectata, poulette poate juca cu cine vrea ca oricum peste 9 zile vine acasa, destepti cei ce-au lansat poza cu sefu las-o pe avarii ca nu stam mult, asa va fi pierdem si cu elvetia si cu albania!

parerile ? asta nu e o parere, ce postati voi sunt doar frustrari personale, cearsafuri scrie fara pic de logica din frustrare sau pro stie, la un articol despre romania asa ceva nu si-ar avea locul, in mod normal, dar pe gsp isti ii intereseaza traficul, nu calitatea comentatorilor...daca tu spuneai ca esti de parere ca a gresit x sau y, intelegeam, sau daca te combateam, o faceam cu argumente, dar tu nu vb de jucatorii nationalei vorbesti doar de stelisti sau fosti stelisti care vad ca tu si alti hateri ii percepti ca si actuali stelisti, chiar daca ei nu mai sunt la steaua de mult, si chiar daca ei joaca pentru romania...treziti-va dreaq din ura asa si pro stia asta macar atunci cand joaca nationala.

439542782916624
Ervin Elias  •  11 Iunie 2016, 12:32

AȘ DORI SĂ SUBLINIEZ EFORTUL FĂCUT ȘI AMBIȚIA CU DĂRUIRE TOTALĂ.BRAVO!Arbitrajul corect și autoritar.DACĂ ȘI CELELALTE 2 MECIURI VOR FI ABORDATE LA FEL DE TENACE,CALIFICAREA VINE DE LA SINE.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează