INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  ITALIA - SPANIA 1-1, 4-2 LA PENALTY-URI

Italia are un candidat la Balonul de Aur: „E de neînlocuit. El pune în mișcare întreg mecanismul”

Foto: Getty Images +46   FOTO
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 07 iulie 2021 13:58 / Actualizat miercuri, 07 iulie 2021 14:23

Jorginho, 29 de ani, mijlocașul născut în Brazilia, dar care a ales squadra azzurra, a câștigat Champions League în acest sezon. Dacă învinge și la Euro, e favorit la marile premii individuale în 2021.

Jorge Luiz Frello Filho. Mai scurt, Jorginho. Un nume de ținut minte în 2021. Pentru că, la sfârșitul anului, când se vor decerna premiile, acesta ar putea fi marele câștigător. Și la FIFA The Best, și la Ballon d'Or. El a cucerit Liga Campionilor, cu Chelsea, și este în finala Euro, cu squadra azzurra. Dacă va fi și campion continental, pe 11 iulie, va avea deschisă și calea spre cele mai importante trofee individuale. La 29 de ani, în vârful carierei.

Lorenzo Insigne: „Lui Jorginho îi spunem «Profesorul»"

Nu decid eu cine va cuceri Balonul de Aur, totuși, cred că Jorginho îl merită. Oamenii încep să vorbească de el, au dreptate să o facă. Este extraordinar la Chelsea și e o onoare pentru noi să avem un asemenea fotbalist la națională. Un jucător grozav. Îi spunem «Profesorul»", îl descrie Lorenzo Insigne, fostul coechipier de la Napoli.

Peninsularul născut în Brazilia, la Imbituba, Santa Catarina, într-o comunitate cu origini italiene, nu iese atât de mult în relief pe teren, în fața apărării, dar este cel care leagă jocul și echilibrează echipa, pasând mult, greșind extrem de puțin chiar și sub presiune și gândind fiecare acțiune. Totul pleacă de la el, totul se învârte în jurul lui, mai ales la naționala albastră. Un „regista" ideal, de care Roberto Mancini nu vrea să se despartă niciodată.

5goluri a marcat Jorginho pentru Italia, toate cu Mancini selecționer

Marco Verratti: „Lângă Jorginho, toți colegii devin mai buni"

Înainte să vină Mancini la lot, în mai 2018, avea cinci selecții pentru Italia, deși în acea perioadă era la Napoli. A jucat patru sezoane pe „San Paolo", între 2014 și 2018, însă Conte și Ventura l-au ignorat. Cu Mancini, are 29 de meciuri în trei ani.

„Jorginho lasă senzația că fiecare fază e foarte simplă, însă jocul lui e vital pentru echipă. Nu mai avem un fotbalist ca el, este pur și simplu de neînlocuit. E elementul care pune în mișcare întreg mecanismul. Lângă el, toți colegii devin mai buni", explică Marco Verratti importanța sa pe gazon.

Jorginho l-a îngenuncheat pe Unai Simón

La Euro, Mancini l-a folosit cel mai mult dintre jucătorii de câmp. Donnarumma are 599 de minute, Jorginho 585. A apelat la el 75 de minute și la 1-0 cu Țara Galilor, în cea de-a treia partidă din grupă, când azzurrii erau calificați și tehnicianul a schimbat mai mult de jumătate din formație. Mancio îl consideră esențial.

Marți seară, a fost decisiv, la penalty-uri, transformând ultima lovitură. De 4-2. L-a îngenuncheat pe Unai Simón, care nici nu a mai plonjat. Are un talent ieșit din comun la 11 metri. Privește portarul până în ultima clipă. Și, de cele mai multe ori, șutează după saltul goalkeeperului, plasând mingea în cealaltă parte.

6meciuri ca titular a jucat mijlocașul pentru squadra azzurra la Euro

Brazilienii: „De ce nu a jucat Jorginho pentru Seleção?"

Brazilienii se întreabă: „Jorginho e născut aici, în Santa Caterina, de ce nu a jucat pentru Seleção?". Răspunsul vine din ambele părți. În primul rând, mijlocașul plecat cu familia din Țara Cafelei în Italia la doar 15 ani (a primit cetățenia datorită străbunicului său, Giacomo Frello) a evoluat la nivel profesionist numai în Peninsulă. El a insistat să poarte tricoul squadrei azzurra. „Italia mi-a deschis ușa, nu puteam s-o închid", a afirmat Jorge într-un interviu pentru ESPN.

Pe de altă parte, sud-americanii nici nu l-au dorit în lotul auriverde. În 2016, când a debutat pentru naționala albastră, selecționerul Braziliei era Dunga. Îi avea pe Fernandinho, Luiz Gustavo și Renato Augusto pe postul lui. Nici nu s-a interesat de el.

Squadra a fost unica opțiune. Și poate învinge cu ea. Poate fi campion european cu Italia.

34de selecții are Jorginho la naționala peninsulară până la 29 de ani

Dacă Jorginho câștigă Euro, atunci el e sigur concurent pentru Balonul de Aur. Un jucător sofisticat, pe care nu îl înțelege toată lumea. Încercați o dată să-l priviți numai pe el într-un meci. E atât de bun și atât de inteligent încât totul pare simplu pentru el. Aceasta este măreția lui - Maurizio Sarri, antrenor Lazio

Jorginho: „Prietenii îmi ziceau «Haginho»"

Când era mic, încă în Brazilia, i-a plăcut foarte mult de Gică Hagi. Atât de mult încât le spunea prietenilor, când marca la miuțele de pe stradă, că e Hagi. Și amicii i-au găsit o poreclă care să-l apropie de jucătorul său preferat. „Să nu râdeți, dar în copilărie băieții îmi ziceau «Haginho». De la Gheorghe Hagi", a povestit el presei britanice, după transferul la Chelsea.

33de partide fără înfrângere are Italia lui Mancini (record al squadrei)

Recordurile lui Bonucci și Chiellini

Marți, Leonardo Bonucci l-a egalat pe Gigi Buffon, are tot 17 meciuri la Europene, unul în plus față de Giorgio Chiellini. Ultimul are și el un record: 5 meciuri contra Spaniei la turneul final continental. Niciun alt jucător nu mai are atâtea partide la CE împotriva unui adversar. Iată-le: 0-0, 2-4 la penalty-uri în "sferturi" (2008), 1-1 în grupă și 0-4 în finală (2012), 2-0 în "optimi" (2016) și 1-1, 4-2 la 11 metri acum, în semifinale.

29,9%a fost posesia Italiei în fața Spaniei, a doua cea mai slabă într-un meci jucat de squadra la un turneu final în ultimii 41 de ani (prima, în semifinala CE 2000, 28,9% cu Olanda)

5jucători cu câte două goluri marcate are squadra azzurra la Euro 2020: Chiesa, Immobile, Insigne, Locatelli și Pessina. La fel ca Franța, la CE 2000

Citește și alte știri de la Euro 2020:

VIDEO Momente amuzante înainte de penalty-uri » Jordi Alba a crezut că poate alege poarta la care se vor executa penalty-urile, Chiellini a reacționat imediat: „Mentiroso”

VIDEO Faza turneului » Ce a pățit Bonucci pe Wembley după ce Italia s-a calificat în finala EURO

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ovidiut2014
ovidiut2014  •  07 Iulie 2021, 15:14

Să fim serioși... Și dacă lua Spania EURO, cine devenea favorit, Azpilliqueta? E clar,dacă triumfă Danemarca, Christensen e favorit. Cu Anglia ce să mai zicem? Că trebuie neapărat ca favoritul să fi luat și UCL, deci alegem între Mount și Chilwell. Penibili sunteți, ca de obicei. Să o țineți tot așa. Pentru voi nu e greu deloc.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează