INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  INTERVIU

EXCLUSIV Mircea Lucescu, încântat de antrenorul Marco Rossi: „Tactic, excelent. I-a insuflat Ungariei spiritul italian”

Mircea Lucescu, încântat de Marco Rossi
Mircea Lucescu, încântat de Marco Rossi

Articol de - Publicat duminica, 20 iunie 2021 12:44 / Actualizat duminica, 20 iunie 2021 12:57

Mircea Lucescu e bucuros de performanța lui Marco Rossi, fostul său fotbalist, un 1-1 cu Franța atât de important pentru Ungaria. A acceptat imediat un scurt dialog despre selecționerul maghiarilor.

- Domnule Lucescu, vi-l amintiți pe jucătorul Marco Rossi?

- Cum să nu? L-am avut doi ani la Brescia. Un fundaș stânga, înalt, bine legat, foarte ofensiv. Urca bine în atac.

Mircea Lucescu, despre Marco Rossi: „Mi s-a părut foarte matur”

- V-ați dat seama, de când era în iarbă, că ar putea deveni antrenor?

- Să-ți povestesc ceva. De-abia ajunsesem la Brescia, în 1991. În prima etapă, am făcut egal la Palermo, chiar el a înscris. Apoi, imediat, am pierdut acasă, 1-2 cu Lecce. 

Eram foarte supărat, abătut, și voiam să aflu ce gândesc jucătorii, pentru că legătura cu vestiarul e esențială. Și l-am ales pe el dintre toți pentru această discuție. Nu era căpitanul, dar mi s-a părut foarte matur, cred că avea vreo 27 de ani atunci.

- Ce v-a zis?

- Marco mi-a dat atunci încredere, m-a liniștit, mi-a spus că atmosfera e bună în vestiar, băieții erau mulțumiți de joc și sigur vor veni și rezultatele. 

Împreună, am reușit. La sfârșitul acelui sezon, am câștigat Serie B și am promovat. A continuat cu noi și în Serie A. În 1993 s-a transferat la Sampdoria.

Mircea Lucescu, laude pentru Marco Rossi: „Îmi place capacitatea lui de a analiza jocul”

- V-a atras ceva la el, altceva decât calitățile de fotbalist?

- Capacitatea de a analiza jocul. Îi plăcea să descopere, era foarte interesat să înțeleagă jocul, căuta mai mult decât ceilalți. Calități foarte importante pentru un jucător, dar și pentru un antrenor.

- Ați mai ținut legătura de atunci?

- Sigur, cu cei mai mulți dintre băieții mei am păstrat o relație foarte bună. Marco mi-a dat telefon când a început cariera de antrenor. La fel, m-a sunat înainte să plece în Ungaria.

- Cum vă explicați că nu a avut succes în Italia?

- Nu a găsit culoarul favorabil acasă. În Italia, e o luptă extrem de dură, sunt foarte mulți antrenori valoroși. Și trebuie să ai și puțină șansă.

Mircea Lucescu, despre cum a schimbat Marco Rossi naționala Ungariei: „Tactic, excelent. Și i-a insuflat spiritul italian”

- A fost inspirat alegând Ungaria...

- Pentru el, a fost cea mai bună alegere. A ieșit campion cu Honvéd și acum este la Euro cu naționala. Nu crezi că e bine?

- Ce a oferit Rossi Ungariei?

- Organizare de joc, disciplină, stabilitate. Tactic, excelent. A făcut să crească Ungaria. Și i-a insuflat spiritul italian. Spiritul de echipă care nu cedează. 

Antrenorii italieni îl au în sânge și au o capacitate formidabilă de a-l transmite jucătorilor. Și o mare concentrare, atenție la detalii. La ei nu vezi relaxare, superficialitate. Niciodată.

- Ați spus de curând că meciurile se câștigă în primul rând cu apărarea. Rossi, la fel.

- Indiferent ce tip de defensivă alegi, este vitală pentru joc. Ca să înțeleagă și mai clar cât de importantă e această fază a jocului, Barcelona, marea Barcelona a lui Guardiola, era o echipă cu o apărare extraordinară. Doar că se apăra avansat, în jumătatea de teren adversă, chiar aproape de careu, pentru a recupera imediat. Acesta era secretul său.

- Credeți că Ungaria lui Rossi poate face surpriza, în ultima etapă, cu Germania?

- Nu știu dacă se califică, dar sunt convins că maghiarii vor lupta. Asta e arma lor.

EURO 2020 // Match Preview: Elveția - Turcia

Citește și alte articole despre EURO 2020:

Căpitanul Ungariei, la spital direct de la stadion! Ce a pățit jucătorul în minutul 26 al partidei cu Franța

Rasism pe „Puskas Arena”. Ce au făcut ultrașii maghiari când mingea era la Pogba sau Kante

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
doxin
doxin  •  20 Iunie 2021, 16:51

Inca o lectie primita de vecinii nostri! Marele presedinte FRF din atat de multe variante disponibile i-a adus pe Daum, Contra si Radoi :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează