INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  SPANIA

EURO 2020 // Portretul lui Roberto Moreno, noul selecționer al Spaniei: „Am fost paznic în benzinărie și vânzător la El Corte Inglés”

Spania // FOTO: Guliver/GettyImages
Spania // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2019 13:37

Robert Moreno, 41 de ani, e noul selecționer al Spaniei, adversara României din preliminariile EURO 2020. L-a înlocuit pe Luis Enrique și va debuta ca selecționer plin la București, pe 5 septembrie.

Pe 5 septembrie, la București, va fi primul meci al lui Robert Moreno ca selecționer al Spaniei. Selecționer plin, nu interimar, ca până acum. L-a înlocuit pe Luis Enrique din 26 martie, de când Lucho a aflat de drama care a tulburat viața familiei sale, și a pregătit Furia Roja la meciurile cu Malta (2-0), Feroe (4-1) și Suedia (3-0).

Din 19 iunie, el este antrenorul naționalei iberice. Prima oară ca principal în carieră, după ce i-a fost asistent șase ani lui Luis Enrique la Barcelona B, Roma, Celta, Barça și selecționată.

„Am cerut să mă plătească la fel ca la bancă”

Nu a fost jucător, dar a iubit întotdeauna fotbalul. „Fiecare pas pe care l-am făcut a fost pentru a-mi împlini visul, acela de a deveni antrenor", a declarat Moreno, dezvăluind în interviul din As că „de-a lungul timpului, am lucrat ca paznic la o benzinărie, am fost vânzător într-un magazin El Corte Inglés și administrator la o bancă La Caixa înainte de a-mi lua licența în Comerț Internațional, după ce am abandonat facultatea de Drept în anul trei”.

Catalanul în vârstă de 41 de ani povestește că „bunica și o mătușă au fost surprinse când au aflat că renunț la un job atât de bun la bancă pentru a fi antrenor. De aceea, când am ajuns la Barça B, le-am cerut să mă plătească la fel ca la Caixa. Și au acceptat”.

„Îmi place Klopp pentru că face fotbalul mai puțin dramatic, reușind să reducă tensiunea din jur. Îmi place pentru felul cum comunică și cu jucătorii, și cu fanii. Klopp vede fotbalul așa cum este: un joc. Știe că soarele va răsări și după victorie, și după înfrângere” Roberto Moreno

„Nu mă voi căsători cu niciun jucător”

Când vorbește despre viitorii adversari ai "tricolorilor", Moreno e foarte clar.

„Nu mă voi căsători cu niciun jucător. Vor fi pe teren doar cei care vor merita. Cine e mai bun, mai în formă și va da sută la sută va fi în echipă. Nu arunc cu pietre în propriul acoperiș”, afirmă tehnicianul. „Urmărim 80-90 de fotbaliști, dintre ei îi voi alege pe cei mai valoroși 23 și vor juca doar primii 11”.

„Poți juca fotbal chiar dacă nu ai 80 la sută posesie„

E impresionat de Liverpool și de Ajax. „Klopp e spectaculos. Îl admir pe Guardiola, dar sezonul trecut Liverpool mi-a atras atenția. Și Ajax! Ambele au demonstrat că poți juca mult fotbal chiar dacă nu ai 80 la sută posesie”, e convins Moreno. „Fotbalul nu este doar stil. Când adversarul e mai bun, trebuie să te aperi. Iar dacă poți ajunge la poartă din trei pase, nu e niciun motiv să faci 33 de pase”. 

„Când eram mai tânăr, alergam prin toată Catalunya să văd meciuri de fotbal de copii. Când nu puteam ajunge, o trimiteam pe iubita mea, actuala soție, să-mi înregistreze partidele. Dacă nu putea nici ea, mergea tata”Roberto Moreno

„Cel mai important lucru este că sistemul antrenorului se adaptează la jucători, nu jucătorii la sistemul antrenorului. Fotbalul este al jucătorilor. Iar eu trebuie să îi ajut să ia cele mai bune decizii pe teren” Robert Moreno

CLASAMENTUL GRUPEI F

REZULTATE + PROGRAM GRUPA F

  • 23 martie 2019:  Malta – Feroe 2-1, Suedia – România 2-1, Spania – Norvegia 2-1
  • 26 martie 2019: Malta – Spania 0-2, Norvegia – Suedia 3-3, România – Feroe 4-1
  • 7 iunie 2019: Feroe – Spania 1-4, Norvegia – România 2-2 , Suedia – Malta 3-0
  • 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia 0-2, Malta – România 0-4, Spania – Suedia 3-0
  • 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
  • 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
  • 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)

Citește și:

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

 

Alexander Hleb, fost la Barcelona, face dezvăluiri bombă: „Ronaldinho și Deco veneau beți la antrenament. I-au vândut ca să n-aibă o influență negativă asupra lui Messi”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează