INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GEORGIA

EXCLUSIV Cum a reușit Georgia? Gruzinul care a jucat mult timp în România explică pentru GSP: „În Europa s-a deschis o poartă, înainte nu era așa”

Performanța georgienilor a declanșat o bucurie fără margini la Tbilisi / Sursă foto: Facebook@ IDEA Estate LLC +12   FOTO
Performanța georgienilor a declanșat o bucurie fără margini la Tbilisi / Sursă foto: Facebook@ IDEA Estate LLC

Articol de - Publicat miercuri, 27 martie 2024 12:42 / Actualizat miercuri, 27 martie 2024 19:30

Naționala Georgiei a lăsat cu gura căscată întreg fotbalul de pe continent, calificându-se în premieră la un Campionat European. Gruzinii și-au folosit „scutul Nations League”, au depășit Grecia în finala barajului” și vor fi la vară în Germania, într-o grupă cu Portugalia, Turcia și Cehia.

Selecționata antrenată din 2021 de Willy Sagnol scrie istorie. După ce a progresat puțin câte puțin în ultimele campanii de calificare, într-un mecanism ce-l are în prim-plan pe Khvicha Kvaratskhelia, starul lui Napoli, Georgia a obținut ceea ce n-au putut nici generațiile lui Kakha Kaladze, Shota Arveladze, Georgi Kinkladze, Levan Kobiashvili sau Temur Ketsbaia: să avanseze la un turneu final, performanță pe care naționala cotată la peste 150 de milioane de euro a izbutit-o marți seara.

Surpriză! Sau nu? Un singur fotbalist din naționala Georgiei valorează aproape cât toată echipa României și e în spatele performanței colosale a gruzinilor
CALIFICARE
Surpriză! Sau nu? Un singur fotbalist din naționala Georgiei valorează aproape cât toată echipa României și e în spatele performanței colosale a gruzinilor

Despre performanța inimaginabilă a gruzinilor, Gazeta Sporturilor a discutat în această dimineață cu cel mai important fotbalist gerogian care a evoluat în fotbalul românesc. Akaki Khubutia, fostul fundaș al lui Gaz Metan, cu 20 de meciuri la prima reprezentativă în perioda 2010-2014, a evidențiat principalele atuuri din naționala țării sale.

În vârstă de 38 de ani, Khubutia a rămas în fenomen, se pregătește să devină agent FIFA și chiar are în portofoliul său jucători care evoluează în fotbalul românesc.

Akaki Khubutia: „În Europa s-a deschis o poartă pentru georgieni, înainte nu era așa”

„E o generație bună, în primul rând, plus că UEFA a făcut foarte bine dând și echipelor mici șanse să se califice la un Campionat European.

Avem fotbaliști buni, destul de tineri, care joacă acum în campionate bune din Europa, în Italia, Spania, Franța. Portarul Mamardashvili, care a apărat senzațional și ieri, e la Valencia, Kvaratskhelia e la Napoli.

În Europa s-a deschis o poartă pentru georgieni în ultima vreme, înainte nu a fost așa. Câțiva jucători și-au făcut loc acolo, au intrat, au performat foarte bine, iar acum interesul pentru ei a devenit și mai mare.

Cum a reușit Georgia? Gruzinul care a jucat mult timp în România explică pentru GSP: „În Europa s-a deschis o poartă, înainte nu era așa”
Khubutia, într-un duel internațional cu Robert Lewandowski / Sursă foto: Imago Images

Sper că băieții vor face tot ce trebuie pentru a obține un rezultat bun și la EURO. Sagnol a făcut istorie pentru Geogia, da, dar și jucătorii au tras tare pentru a ajunge la acest rezultat”, a punctat Khubutia în dialog cu GSP.ro, georgianul mărturisind că va încerca să ajungă în vară în Germania pentru a-și urmări pe viu compatrioții.

Înseamnă foarte mult pentru societatea noastră acestă calificare, mai ales că suntem o țară mică. Să fii la Campionatul European înseamnă că ai o anumită intrare, înseamnă o apropiere de Europa, de libertate. Plus că noi vrem să aderăm la Uniunea Europeană, la NATO, la fel ca Ucraina și Moldova.

- Akaki Khubutia

Un singur fotbalist din naționala Georgiei valorează aproape cât toată echipa României!

Calificarea Georgiei la EURO 2024, prima a gruzinilor la un turneu final, e surprizătoare la prima vedere, dar o simplă scanare a lotului scoate în evidență progresul uriaș pe care georgienii l-au realizat în ultimii ani. Liderul incontestabil din naționala lui Willy Sagnol, Khvicha Kvaratskhelia, valorează aproape cât tot lotul României!

E un moment istoric pentru georgieni și, totodată, o confirmare a nivelului ridicat pe are mulți dintre componenții lotului au ajuns să-l atingă la nivel individual, la echipele de club.

Campion cu Napoli, Khvicha Kvaratskhelia e doar un exemplu. Doar extrema napolitanilor valorează 80 de milioane de euro pe Transfermarkt, aproape cât tot lotul României! Conform portalului de specialitate, întreg lotul naționalei lui Iordănescu e cotat la 95,8 milioane de euro.

Cum a reușit Georgia? Gruzinul care a jucat mult timp în România explică pentru GSP: „În Europa s-a deschis o poartă, înainte nu era așa”
Khvicha Kvaratskhelia, piatra de temelie a actualei naționale a Georgiei / Sursă foto: Imago Images

Al doilea pe scara valorică din naționala Georgiei e goalkeeper-ul Giorgi Mamardashvili, de ani buni titular incontestabil la Valencia, în La Liga, și cotat la nu mai puțin de 35 de milioane de euro.

În fine, Top 3 e completat de fotbalistul promovat de Ladislau Boloni la Metz, Georges Mikautadze. Cumpărat la un moment dat de Ajax Amsterdam, pentru 16 milioane de euro, vârful de atac a făcut cale întoarsă în iarnă. „Lăncierii” l-au împrumutat înapoi la Metz, unde încearcă să-l ajute pe Boloni să evite retrogradarea în Ligue 2. În vârstă de 23 de ani, fotbalistul născut în 2000 valorează astăzi 9 milioane de euro.

La performanța uriașă izbutită de selecționata lui Willy Sagnol, fostul mare internațional francez care-i pregătește pe georgieni din 2021, au mai pus umărul fotbaliști de la Torino, Levante, Șahtior și Watford.

Miracolul Georgia, pe înțelesul tuturor » Tot ce trebuie să știi despre naționala-surpriză calificată la EURO 2024

Citește și alte știri despre naționala Georgiei:

Surpriză! Sau nu? Un singur fotbalist din naționala Georgiei valorează aproape cât toată echipa României și e în spatele performanței colosale a gruzinilor

FOTO Georgia învinge Grecia la penalty-uri și se califică în premieră la un turneu final

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
gazistu
gazistu  •  27 Martie 2024, 14:09

BRAVO LOR, adevarati barbati , georgienii!! Si Akaki, tot respectul, a fost titular in centrul apararii, un lider incontestabil la Gaz Metan!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează