INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ELVEȚIA

Elveția, ruptă! Luptă pentru putere între doi „lupi alfa” » Selecționerul își riscă postul din cauza conflictului cu Granit Xhaka, căpitanul echipei

Murat Yakin și Granit Xhaka (dreapta). Foto: Imago Images
Murat Yakin și Granit Xhaka (dreapta). Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 11 septembrie 2023 14:33 / Actualizat luni, 11 septembrie 2023 14:57

Căpitanul Granit Xhaka (30 de ani) l-a contestat pe selecționerul Murat Yakin, criticând pregătirea. Nu e prima oară când o face. Tehnicianul a depășit în trecut atacurile celui mai important jucător. Știe că nu-l poate pedepsi nici acum. Liderul ar putea întoarce vestiarul împotriva sa. Elveția joacă marți, acasă, în fața Andorrei (ora 21:45), în preliminariile Euro 2024. E prima în grupă, cu 11 puncte din 15.

Atmosfera explodează în vestiarul Elveției. Doi „lupi alfa”, cum îi numesc jurnaliștii din Țara Cantoanelor, se luptă pentru putere și Murat Yakin riscă să-și piardă postul de selecționer dacă nu atenuează conflictul cu propriul căpitan, Granit Xhaka. Un conflict declanșat de mult timp între cei doi și care macină echipa.

Edi Iordănescu, toate declarațiile înaintea meciului vital România - Kosovo: „Vă spun cu mâna pe inimă! E principalul motiv pentru care nu reușim”
ROMÂNIA - KOSOVO
Edi Iordănescu, toate declarațiile înaintea meciului vital România - Kosovo: „Vă spun cu mâna pe inimă! E principalul motiv pentru care nu reușim”

Murat Yakin: „Granit Xhaka ar putea fi selecționerul Elveției”

Acest început de toamnă nu anunța însă reluarea războiului intern. Din contră. Yakin, 49 de ani pe 15 septembrie, din 2021 pe banca alb-roșie, a vorbit despre Xhaka într-un interviu pentru 20 Minuten, la sfârșitul lui august.

A apreciat transferul său de la Arsenal la Leverkusen și a spus: „Mă bucur când aflu și alte opinii, gânduri. Cu experiența și cunoștințele sale, nu am nicio îndoială că Granit va fi un antrenor de succes. Sunt convins că, la un moment dat, ar putea fi și selecționerul Elveției”.

Granit Xhaka: „Pe cine critic? Pe toți, jucători și antrenor”

Și totuși, la următorul meci din preliminarii, 2-2 în Kosovo, după ce au condus de două ori, Xhaka l-a atacat deschis pe Yakin. „E a doua oară când suntem egalați în prelungiri, după România. Am fi putut ține mingea la corner. De ce nu am făcut-o? N-am nicio idee, nu sunt eu antrenorul”, a declarat liderul în vârstă de 30 de ani.

Granit, 115 meciuri la națională (13 goluri), la doar patru de a fi cel mai selecționat jucător din istoria Elveției, a adăugat: „Ceea ce s-a întâmplat pe teren contra Kosovo am văzut o săptămână întreagă la antrenamente și n-am fost surprins. Nu putem trece de la 0 la 100 când nu ne-am pregătit așa înainte. E imposibil să găsești ritmul așa, peste noapte, nimeni nu poate în lumea asta. Fără ritm, fără tempo, puțină concentrare la antrenamente. Pe cine critic? Pe toți, jucători și antrenor”.

Murat Yakin: „Unii încearcă să ne divizeze”

Nu era prima oară când Xhaka se ridica împotriva selecționerului. Pe 2 iunie, la startul ultimei Ligi a Națiunilor, după eșecul de la Praga, 1-2 cu Cehia, Granit s-a plâns jurnaliștilor elvețieni: „Voi știți că eu joc pe o poziție mai profundă, toți antrenorii știu asta...”. Mai puțin Murat Yakin, a sugerat mijlocașul.

Atunci, Yakin a trecut peste atac, certându-i pe ziariști: „Am ascultat declarația, nu văd nicio critică a tacticii mele. E important să asculți cum a fost pusă întrebarea. Unii încearcă să ne divizeze, ceea ce nu înțeleg”.

A închis scandalul, deși selecționerul calificase echipa la Mondialul din Qatar, lăsând Italia în spate, fără să-l aibă în preliminarii pe Xhaka, accidentat.

Murat Yakin: „Voi avea o discuție față în față”

Nu a vrut atunci să pună paie pe foc și nici acum nu are interes. Potrivit presei elvețiene, e o luptă în doi, dar Granit e cea mai puternică voce a vestiarului, respectată de toți. Dacă Yakin l-ar pedepsi pe Xhaka pentru această ultimă declarație zgomotoasă, totul s-ar putea întoarce împotriva lui, și-ar risca postul.

Tocmai de aceea, Murat nu i-a răspuns dur. La conferință, aflând ce a afirmat căpitanul, a declarat: „Ne-am pregătit normal, totul a fost sub control. Sigur, nu am putut să aplicăm tot ce am plănuit, dar există și adversarul, nu putem trece în marș prin grupă. Voi avea o discuție față în față cu Granit pentru a descoperi ce era în spatele cuvintelor sale”.

25 de meciuriare Murat Yakin ca selecționer al Elveției: 12 victorii, 6 egaluri, 7 înfrângeri (golaveraj 40-30)

Directorul Federației Elvețiene de Fotbal: „Pot fi conflicte între Murat Yakin și Granit Xhaka”

Directorul tehnic al Federației Elvețiene de Fotbal, Pierluigi Tami, încearcă să fie intermediar în acest conflict. Îi ia apărarea lui Yakin, nu acceptă acuzația lui Xhaka, însă nu-l critică prea tare pe căpitan.

„Acea declarație nu mi-a plăcut, pentru că nu ajută pe nimeni, întotdeauna trebuie să ne gândim la echipă. După un asemenea meci, tot ce zicem e influențat de emoții", a declarat Tami, anunțând că „nu putem clasa «afacerea», trebuie să clarificăm lucrurile cu Granit. Își viza colegii sau punea la îndoială abordarea colectivă? E nevoie de o ședință pentru a vedea ce e de ameliorat, însă doar când suntem calmi, nu în stresul de după joc”.

Elveția, ruptă! Luptă pentru putere între doi „lupi alfa” » Selecționerul își riscă postul din cauza conflictului cu Granit Xhaka, căpitanul echipei
Pierluigi Tami, directorul tehnic al Federației Elvețiene de Fotbal/ Foto: Imago Images

Directorul a adăugat: „Granit și Murat sunt două personalități puternice. Pot fi conflicte între ei, de aceea trebuie să discute. Granit e un element important, e căpitanul acestei formații, dar echipa e esențială".

E mulțumit de selecționer: „Intensitatea o dau jucătorii și să nu uităm că pregătirea la națională nu e la fel ca la club. Antrenamentele sunt bune, calitatea există”. Tami îi vrea pe amândoi „lupi alfa” luptând împreună pentru Elveția. 

Citește și:

Andrei Burcă, mărturisire sinceră: „Ne apasă lipsa de rezultate”

Boicotează România - Kosovo! Anunțul momentului: „Acest meci «internațional» nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
observator_federal
observator_federal  •  11 Septembrie 2023, 15:20

Naționala Elveției a avut în timii ani, are și acum, mulți fotbaliști la origine albanezi și chiar kosovari... Așa că în spatele "scandalului celor doi lupi alfa", se întrezărește vulturul cu două capete de pe emblema Albaniei (mari) - amintiți-vă cum au sărbătorit în 2018 elvețienii Xherdan Shaqiri și Granit Xhaka victoria cu 3-2 asupra Serbiei, sau cât s-au bucurat acum kosovarii la tragerea la sorți că au căzut în grupa Elveției... Eram avizați de "prietenia" lor, important e ca prin jocul nostru să facem inutile rezultatele "surpriză" de felul celui înregistrat în meciul la care se face referire. Putem?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează