INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PRELIMINARII

Final dramatic în Israel - Elveția » Rezultat bun pentru România + clasamentul grupei

FOTO: Guliver/GettyImages +7   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat miercuri, 15 noiembrie 2023 23:40 / Actualizat joi, 16 noiembrie 2023 00:09

Israel și Elveția au remizat, scor 1-1, în preliminariile EURO 2024. Rezultatul e bun pentru România, care se califică la turneul final în cazul în care NU pierde cu Israel (sâmbătă, ora 21:45)

După înfrângerea Israelului în Kosovo, 0-1 duminică, acest meci de la Felcsut (Ungaria) putea clarifica un strop situația seriei noastre. O victorie a Elveției ar fi decis prima calificată la Euro în grupa I a preliminariilor. Țara Cantoanelor ar fi avut intrare liberă la turneul final din Germania, anul viitor. Ar fi rămas "tricolorii" și israelienii în luptă pentru celălalt bilet pe care scria CE 2024. 

Calcule după Israel - Elveția » Cum se califică România la EURO 2024
EURO 2024
Calcule după Israel - Elveția » Cum se califică România la EURO 2024

În acest caz, cu un egal în duel direct, sâmbătă, noi eram la Euro. La orice alt scor, se păstra tensiune maximă în ultimele două etape, pe 18 și 21 noiembrie. Patru echipe în cursă pentru două poziții. Inclusiv Kosovo! Dar o remiză sâmbătă ne ajută oricum.

Israelienii, șapte titulari noi față de jocul din Kosovo

Față de partida de la Priștina, așa cum era de așteptat, cum se anunțase, selecționerul Alon Hazan a schimbat mai mult de jumătate dintre titulari. Îi păstra pentru confruntarea cu "tricolorii", de sâmbătă. Atunci va fi punctul culminant! Șapte nume noi la naționala bleu. Toți cei trei atacanți, doi mijlocași și doi apărători. 

Pe teren, doar portarul Glazer, fundașii Dasa și Goldberg, plus Lavi în linia mediană au fost în primul minut și în Kosovo. Elvețienii, fără stoperul Schar (probleme musculare) și cu Shaqiri rezervă. Cotidianul Blick îi reamintea lui Murat Yakin că, în 2004, un meci cu Israelul a însemnat capătul carierei sale internaționale ca jucător. 

Și l-a avertizat. O înfrângere acum ar fi putut fi începutul sfârșitului pentru el ca selecționer.

Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
+3 FOTO

Start cu teren roșu!

După minutul de reculegere pentru victimele războiului din Orientul Mijlociu, roșul a acoperit dintr-odată terenul. Start ca în toate duelurile elvețienilor în această grupă, cu mingea la ei, cu ocaziile lor. Și totuși, într-o serie în care ar fi trebuit să defileze, încă nu aveau calificarea asigurată. Viteza acțiunilor echipei lui Yakin i-a cam amețit pe adversari, iar șansele de gol n-au lipsit. 

Okafor, în minutul 4, apoi Vargas (7). De fiecare dată, Glazer a blocat salvator, ca împotriva kosovarilor. A înscris Vargas (21), însă arbitrul englez Anthony Taylor a dictat fault în atac. Vargas îl împinsese pe Goldberg. La jumătatea primei reprize, oaspeții aveau 64% posesie și 3-0 la șuturi pe poartă. În tur, la Geneva, elvețienii au învins cu 3-0.

Gol, Vargas. Elvețienii, și două bare

Încurajați la Felcsut de câteva mii de fani veniți de acasă, inclusiv peste 100 de copii rămași orfani după atentatul Hamas din 7 octombrie, israelienii au reacționat, pe contraatac. În minutul 30, la întâia fază fluentă, lucrată, a jucătorilor lui Hazan, Freuler a plonjat în careu în fața balonului. Barieră! 

Nu mult mai târziu, Turgeman l-a observat pe Sommer ieșit la marginea careului mare și a tras din terenul său, de la peste 50 de metri. Nu a fost gol. A fost însă la poarta cealaltă. Uitat nemarcat la o centrare, în spatele căpitanului Dasa, Vargas a înscris cu capul, ușor, ca la antrenament. 0-1 (36). Același Vargas putea face 0-2. Singur cu Glazer, bară! 

Aceeași transversală s-a opus și la Okafor, și la Vargas. În prelungiri, Goldberg a cerut penalty. Nu a fost și nici "centralul" britanic nu a dat nimic. 0-1 la pauză, cu elvețienii având 5-1 la mingi cadrate!

Ce penalty le-a refuzat Taylor israelienilor!

Imediat cum a pornit repriza secundă, Israel putea egala. Bară, Khalaili (47)! La debutul în tricoul naționalei mari, un gol ar fi fost perfect pentru atacantul în vârstă de 19 ani. Peste alte cinci minute, momentul controversat al partidei: Zesiger a oprit mingea cu mâna, foarte clar. Taylor a refuzat penaltyul, explicându-le jucătorilor lui Hazan că fundașul a încercat să respingă balonul cu capul. 

Totuși, 11 metri! Dar brigada engleză a spus NU. Și VAR-ul Stuart Atwell! Influența lui Kyros Vassaras la UEFA și-a atins scopul. Ca o compensație mică, arbitrul nu i-a arătat al doilea "galben" lui Davidzada. L-a lăsat să continue după un tackling agresiv.

Weissman a egalat. Și nu a fost ofsaid

Zahavi și Gloukh au apărut și ei la gazde, oferind încă un plus. A intrat și Weissman, care a reușit egalarea. În minutul 88, atacantul a profitat de mingea venită de la adversar și poziția sa inițială de ofsaid a fost anulată. Analiza VAR nu putea schimba ceva. A rămas gol, 1-1. Așa s-a încheiat, după ce elvețianul Fernandes a fost eliminat. Roșu direct (90+4)! 

Elveția nu e calificată încă, Israel rămâne în cursă, la fel Kosovo. Dar România se califică și cu un egal sâmbătă, contra echipei lui Alon Hazan.

Clasamentul grupei I

FINAL. Israel - Elveția 1-1

  • Au marcat: Weismann 87 / Vargas 36'
  • La acest scor, România se califică la EURO cu un meci înainte de finalul preliminariilor dacă nu pierde cu Israel
  • AICI live + statistici
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
Israel - Elveția/ FOTO: Guliver/GettyImages
+3 FOTO
  • Israel trebuia să primească un penalty în minutul 53. Freuler a lovit mingea cu mâna după o centrare din dreapta, însă Anthony Taylor nu a dat nimic. Faza a fost verificată în camera VAR, însă decizia din teren a rămas. În camera VAR sunt Stuart Attwell și Jarred Gavan Gillett.
Final dramatic în Israel - Elveția » Rezultat bun pentru România + clasamentul grupei
Hențul lui Freuler
  • Israel a început bine repriza a doua și a avut o bară în minutul 46 prin Kalailii. El a trimis cu capul în transversală, Sommer era învins
  • GOL Elveția, minutul 36: Edimilson Fernandes centrează din flancul drept al atacului elvețian. Ruben Vargas vine complet nemarcat la bara a doua și înscrie cu o lovitură de cap bine plasată. La acest scor, România se califică la EURO cu un meci înainte de finalul preliminariilor dacă nu pierde cu Israel sâmbătă
  • Gol anulat pentru Elveția în minutul 21. Vargas l-a împins pe Golberg înainte să împingă mingea în poarta goală, după ce aceasta ricoșase din bară
  • Ocazie uriașă pentru Vargas, în minutul 8. Atacantul Elveției a scăpat singur cu portarul Glazer, dar l-a luat la țintă
Final dramatic în Israel - Elveția » Rezultat bun pentru România + clasamentul grupei
Ocazia lui Vargas

Israel - Elveția, echipe de start

Israel: Glazer - Dasa, Shlomo, Goldber, Davidzada - Fani, Lavi, Safuri - Gorno, Turgeman, Khalailii
Rezerve: Peretz, Jarafi, Glazer, Zahavi, Weissman, Baribo, Arad, Kaichowsky, Gloukh, Kinda, Cohen, David
Antrenor: Alon Hazan

  • Israel are 7 jucători noi față de meciul cu Kosovo: Scholom, Davidzada, Abu Fani, Safuri, Gorno, Turgeman, Khalailii. Vedetele Gloukh și Zahavi sunt păstrați pentru meciul cu noi

Elveția: Sommer - Fernandes, Zesiger, Akanji, Rodrigues - Xhaka, Zakaria, Freuler - Vargas, Amdouni, Okafor
Rezerve: Mvogo, Kobel, Benito, Elvedi, Steffen, Zaqiri, Garcia, Comert, Ndoye, Aebischer, Ugrinic, Shaqiri
Antrenor: Murat Yakin

Israel și Elveția au câte 7 meciuri, cu unul mai puțin decât restul echipelor din grupă. Și ambele au șanse de calificare. Elvețienii sunt pe 2, cu 15 puncte, cu unul mai puțin decât România. Israel e pe 3, cu 11 puncte.

Clasamentul din grupa României

Calcule pentru calificarea României la EURO 2024

„Tricolorii” se pot califica dacă se impun în ultimele două meciuri! Mai mult, dacă Israel se va încurca și în următorul meci, cu Elveția, aflată și ea într-o situație critică în lupta pentru calificare, România va mai avea nevoie doar de un punct pentru calificare!

Practic, dacă Israel nu câștigă cu Elveția, România va avea și varianta egalului în derby-ul de la Budapesta! Iar meciul din ultima etapă cu Elveția va mai conta doar pentru stabilirea urnelor pentru turneul final.

Situația se complică dacă Israel reușește să învingă Elveția. În acest caz, România ar fi obligată să câștige meciul direct de la Budapesta. Un egal nu ar mai fi suficient pentru calificare, iar totul s-ar decide în ultima etapă. 

Deși am avea 2 puncte în plus față de Israel, ei au meci cu Andorra, în timp ce noi înfruntăm Elveția, pentru care meciul ar putea deveni decisiv! O victorie cu Elveția ne-ar califica, dar șansele reale sunt minime.

Dacă Elveția o învinge pe Kosovo, atunci în ultima etapă și-ar permite un egal pe Arena Națională, rezultat care poate califica ambele echipe. Am încheia grupa pe locul 2, la egalitate de puncte cu Israel, 18, unul sub Elveția, iar departajarea s-ar face la golaveraj (în acest moment +9 noi, -1 ei). Doar un scor-fluviu cu Andorra ar putea trimite Israelul la Euro în acest scenariu.

Programul încărcat al Israelului: 

  • Kosovo - Israel 1-0
  • miercuri, 15 noiembrie: Israel - Elveția 1-1
  • sâmbătă, 18 noiembrie: Israel - România (la Felcsut)
  • marți, 21 noiembrie: Andorra - Israel

Programul României:

  • sâmbătă, 18 noiembrie: Israel - România (la Felcsut)
  • marți, 21 noiembrie: România - Elveția

Următoarele meciuri:

 

  • 18 noiembrie: Belarus – Andorra (19:00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21:45)
  • 21 noiembrie: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21:45)

VIDEO Totul despre Israel - Elveția

Citește și: 

FRF rupe în bucăți Generația de Aur: a trimis invitații, la meciul cu Elveția, doar preferențial jucătorilor de la World Cup '94! Pe cine a tăiat de pe listă
ECHIPA NAȚIONALĂ
FRF rupe în bucăți Generația de Aur: a trimis invitații, la meciul cu Elveția, doar preferențial jucătorilor de la World Cup '94! Pe cine a tăiat de pe listă
Ionuț Lupescu confirmă dezvăluirea GSP: n-a fost invitat la România - Elveția » „M-au trimis la «corner» în trecut, mai bine stau la TV”
NAȚIONALĂ
Ionuț Lupescu confirmă dezvăluirea GSP: n-a fost invitat la România - Elveția » „M-au trimis la «corner» în trecut, mai bine stau la TV”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (86)
adybumbescu
adybumbescu  •  17 Noiembrie 2023, 22:24
Postat de gojgaru pe 16 Noiembrie 2023, 16:44

Sper ca ti-ai pus casa pe Elvetia :)))

bate elvetia dar noi trebuie sa ii batem acasa

Catalynn_12
Catalynn_12  •  16 Noiembrie 2023, 18:11
Postat de garywise pe 16 Noiembrie 2023, 16:45

antiromanule,pensionare ramolit. dar medicamentele ti le-ai luat?

Probleme bă Randumb!? Eu sunt antifcsbist, nu antiromân! Dar să trecem: ai vreun “pont” pt meciul de Sâmbătă!? Echipa asta a Federației e un fel de Fcsb, deci e posibil să o îngropi ca și pe cea a lu’ ne-a jjijji … :-))))

garywise
garywise  •  16 Noiembrie 2023, 16:45
Postat de Catalynn_12 pe 16 Noiembrie 2023, 11:20

Nu-i nimic, batem Elveția și ne calificăm! Oricum îi prefer pe israeliți decât pe albanezii ceasornicari. :-)))

antiromanule,pensionare ramolit. dar medicamentele ti le-ai luat?

Vezi toate comentariile (86)
Comentează