INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FC SEVILLA - BENFICA 0-0, 4-2 LA PENALTY-URI

Betoreador » Portughezul detestat de Lisabona continuă tradiţia portarilor-eroi la Sevilla: după Palop, vine Beto!

Născut la Lisabona, Beto, 32 de ani, repetă triumful în EL din 2011, cu Porto // Foto: Reuters +3   FOTO
Născut la Lisabona, Beto, 32 de ani, repetă triumful în EL din 2011, cu Porto // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 16 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 15 mai 2014 23:13

Fostul goalkeeper al lui CFR Cluj, care respinsese penaltyul decisiv cu Betis, în ”sferturi”, le-a adus andaluzilor al treilea trofeu european: ”Le-am strigat colegilor că vom fi patru în poartă”.

Dacă Benfica pierde finale la foc automat, opt în serie, cu sau fără blestemul Guttman, Sevilla arată cum se cîştigă trofee fără greşeală. Triumful dramatic de la Torino, ce i-a adus a treia Cupă UEFA sau Europa League, a mai propulsat în istorie un portar. După Palop, esenţial la primele două cupe cucerite (2006, 2007), Beto a îmbrăcat mănuşile eroului, jucîndu-se la 11 metri cu "vulturii" lusitani.

La fel ca Nono, în "sfertul" cu Betis", Cardozo şi Rodrigo i-au căzut în capcană, ratînd penaltyurile. Fostul goalkeeper al lui CFR, campion al Ligii 1 în 2012, s-a răzbunat pe lusitani şi pe Jorge Jesus, care pe vremea cînd era la Braga a spus că nu va ajunge niciodată mare. A ghicit colţul la jumătate din lovituri, confirmînd intuiţia sa la execuţiile de la punctul cu var.

Aşa a calificat-o pe Braga în grupele Ligii, eliminînd-o în 2012 pe Udinese, aşa a scos-o cu Leixoes pe Benfica şi din Cupa Portugaliei în 2008, aşa a salvat-o peste 2 ani pe FC Porto, cu Belenenses, într-o bătălie epică tranşată abia după 30 de penaltyuri!

"Trofeu şi pentru Rusescu"
Căpitanul Rakitici şi-a adus aminte după ce a ridicat cupa de Rusescu (foto). "E şi meritul lui. Ne-a ajutat să ajungem în grupe, a dat cîteva goluri la debutul campaniei şi, deci, îi dedicăm şi lui victoria. Sper să revină la Sevilla", a declarat MVP-ul finalei, la Dolce Sport. Raul a înscris două goluri în play-off, cu Mladost Podgorica, şi unu în grupe, cu Freiburg.

Record negativ de asistenţă!
8 mii de scaune din totalul de 41.000 au rămas neocupate la Torino. Sponsorii şi partenerii UEFA nu s-au înghesuit la meci, asistenţa oficială fiind de doar 33.120 de spectatori! În condiţiile în care finalistele au avut cîte 9.000 de tichete. Cea mai mică din 1998, de cînd Cupa UEFA/EL îşi dispută ultimul act într-o unică manşă. Acum 19 ani fuseseră mai puţini, 22.062, la Parma - Juve 1-0 din tur.

Sărutul pasional al andaluzilor
Rakitici s-a bucurat fără limite şi prejudecăţi pentru trofeul cucerit. După ce a ridicat cupa deasupra capului, mijlocaşul croat l-a pupat pe gură pe portughezul Daniel Carrico (foto 4)! Gestul a copiat însă episodul Istanbul 2005, cînd Xabi Alonso şi Gerrard au sărbătorit la fel triumful în Ligă cu Liverpool.

3 lovituri de departajare a parat Beto în această ediţie în Europa League: una cu Betis, în "sferturi", şi două în finala cu Benfica

"Este o fericire imensă, dedic acest trofeu tatălui meu. Ştiu c-a fost alături de mine în poartă şi cred că acolo, în ceruri, se simte foarte mîndru de mine" (Beto, portar FC Sevilla)

"M-a acuzat Jorge Jesus că am ieşit cîţiva paşi din poartă la penaltyuri? Şi el a depăşit de mai multe ori suprafaţa tehnică şi nu-mi amintesc să fi păţit ceva" (Beto, portar FC Sevilla)

"Beto Guttman. Portarul portughez al Sevillei prelungeşte cu altă finală blestemul Benficăi, devenind protagonistul indiscutabil al meciului de la Torino" (Marca, ziar spaniol)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
neaga1900
neaga1900  •  16 Mai 2014, 22:54

Ttovarasei , lb romana foloseste VIRGULE , iar in scoala de cativa ani s-a introdus o noua regula: sunt, suntem, sunteti...Nu induceti copii in eroare!

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  16 Mai 2014, 12:52

Daca nu trecea prin Ro ...nu ajungea sa castige E.L.

valiza.epo
valiza.epo  •  16 Mai 2014, 09:50

Sezonul petrecut la CFR Cluj, cu care a castigat campionatul nostru, i-a relansat cariera lui Beta. Ne bucuram pentu succesul lui si ii dorim tot binele posibil!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează