INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FC ZURICH - STEAUA, AZI, 22:05, DOLCE1, GSP.RO

Corespondență din Elveția » FOTO Templul fotbalului » Zurich găzduiește Fifa World Football Museum: un obiectiv de neratat de suporteri

Muzeul e vizitat și de copii însoțiți de mămici +43   FOTO
Muzeul e vizitat și de copii însoțiți de mămici

Articol de , - Publicat joi, 03 noiembrie 2016 00:00

Zurich găzduiește Fifa World Football Museum, o capodoperă pe care niciun iubitor al fotbalului nu trebuie să o rateze.

Cum faci primii pași în afara Bahnhof Enge, pe diagonală aproape că te copleșește o clădire cu o arhitectură modernă, impecabilă. Însă învelișul este doar 1% din potențialul acestui loc.

Încă de la intrare ești înconjurat de monitoare gigant pe care se proiectează de la faze esențiale din istoria sportului-rege la scene de fotbal din spatele blocului filmate din diverse colțuri ale lumii.

Una dintre încăperi este dedicată în totalitate ultimei ediții a Cupei Mondiale, cea din Brazilia  2014. Fragmentele din istoria braziliană, printre care și celebra bentiță a lui Socrates, se întrepătrund cu evenimentele recente din "Țara Cafelei".

Ghetele lui Klose, pământ de pe Maracana

Pe lângă tricourile participantelor, în această încăpere se găsesc și obiecte precum ghetele lui Miro Klose cu care a marcat cel de-al 16 gol al său de la Cupele Mondiale, mănușile lui Claudio Bravo sau chitara la care a interpretat Carlos Santana câteva piese ce au întreținut ritmul turneului final.

Poate cel mai impresionant lucru este o bucată din stadionul Maracana, arena pe care s-a desfășurat finala câștigată de Germania în fața Argentinei, 1-0. Bucata se păstrează până astăzi în condiții ireproșabile.

Părăsind acest loc, ajungi în spațiul dedicat fotbalului în general. Acolo poți vedea tricourile fiecărei echipe naționale din lume și evoluția acestui sport. Firesc aluneci către încăperile de la subsol, unde mediul ultratehnologizat te face să te simți ca în Star-Trek.

Există o cameră în care poți alege despre ce țară vrei să primești informații și brusc întreaga încăpere se transformă în universul acelei națiuni.

Cupa Mondială la 15 franci

Nu trebuie ratat nici device-ul în care îți faci selfie pe stadione renumite din lume și îl poți trimite instant pe mail familiei sau prietenilor. Mergem ușor către sala de cinema, unde putem alege pe ce scaun de pe orice mare arenă din lume vrem să stam și să privim momente importante din finalele Cupelor Mondiale, marile execuții sau tristețea marilor ratări.

Realitatea virtuală se împletește cu realitatea, ca într-un basm, pe tot parcursul turului, etajul superior este dedicat jocurilor pentru copiii de toate vârstele, iar finalul prezintă magazinul din care poți pleca cu un suvenir.

Dacă ți-au mai rămas banii după achitarea celor 10 franci de la intrare, poți pleca cu o replică a Cupei Mondiale care începe de la 15 franci și poate ajunge până la 180, în funcție de dimensiune.

Hagi și cutia Belo

România este prezentă în acest muzeu, însă nu ocupă un loc reprezentativ. Pe lângă tricoul primei reprezentative, mai poți vedea imaginea lui Hagi pe afișul ce prezenta Cupa Mondială din 1994 sau un timbru al Poștei Române dedicat fotbalului.

Înainte să începi turul, nu uita să vizitezi vestiarele! Aici îți poți lăsa bagajul în cutia cu numele lui Belodedici. Spor la căutat! Îți dăm un indiciu, e în încăperea a doua. ;)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  03 Noiembrie 2016, 09:52

In sfirsit o "corespondenta" care nu pomeneste de bordeluri, salarii si alte timpenii.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează