INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  STEAUA

Dacă Steaua nu trece de Trnava, ar fi cea mai mare ruşine. All time!

Dincolo de calificare, Steaua va juca la Trnava pentru a evita o umilinţă fără precedent
Dincolo de calificare, Steaua va juca la Trnava pentru a evita o umilinţă fără precedent

Articol de - Publicat sambata, 04 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 august 2012 19:44

Niciodată, în istoria de peste 65 de ani a clubului, nu s-a pierdut calificarea într-un tur preliminar şi niciodată echipa n-a fost eliminată devreme de un "no name" european, aşa cum e Spartak.

0-1 cu Spartak Trnava şi echipa de azi a Stelei e în pericol să scrie cea mai neagră istorie pentru clubul înfiinţat în iunie 1947. Deşi a bifat 250 de meciuri în Europa în tot palmaresul ei, echipa din Ghencea n-a fost niciodată eliminată de un nume atît de mic şi care să nu însemne nimic în cupele europene.

Mai mult, ar fi pentru prima dată, de cînd au fost introduse tururile preliminare, cînd Steaua ar pierde o astfel de dispută şi ar ieşi definitiv din competiţie înainte ca aceasta să înceapă propriu-zis! De exemplu, în 1997, Steaua a fost eliminată de PSG, în Ligă, însă a mers în Cupa UEFA, acelaşi lucru fiind valabil şi sezonul următor, cînd s-a pierdut cu Panathinaikos Atena.

În cei peste 65 de ani de existenţă, cu greu pot fi găsite alte episoade care să poată egala o eventuală umilinţă prin care Steaua ar trece dacă joia viitoare, după manşa secundă cu Spartak Trnava, ar rămîne pe dinafara cupelor europene.

1. Acum 50 de ani a fost ruşinea cu Plovdiv
În primul tur al Cupei Cupelor, sezonul 1962-1963, Steaua a fost eliminată de Botev Plovdiv cu scorul general de 7-4. În tur, Steaua a cîştigat la Bucureşti cu 3-2, dar a fost spulberată la Plovdiv cu 5-1, meci în care Asparuhov, fost internaţional bulgar, a reuşit să marcheze 3 goluri. În echipa de atunci a Stelei, antrenată de Ştefan Onisie, evoluau Zavoda II, Hălmăgeanu, Ivănescu, Emeric Ienei, Creiniceanu, Gheorghe Constantin, Florea Voinea, Nicolae Tătaru.

2. Acum 11 ani a fost ruşinea cu St. Gall
Din sezonul 1962-1963 şi pînă acum unsprezece ani au urmat 4 decenii în care, deşi Steaua a mai pierdut calificări la început de drum, niciodată nu a făcut-o în faţa unor echipe anonime. În 2001-2002 însă, după ce a fost eliminată în play-off-ul Champions League de Dinamo Kiev, a mers în turul 1 al Cupei UEFA, unde a pierdut în faţa elveţienilor de la St. Gall: 1-2 în deplasare şi 1-1 acasă, St. Gall fiind o obscură echipă din Ţara Cantoanelor. Antrenor în Ghencea era Piţurcă, iar printre jucători Rădoi, Liţă, Dănciulescu, Trică, Miu, Florentin Dumitru.

Invincibili în 11 "preliminarii" consecutive
Dacă va pierde calificarea, Steaua îşi va strica şi recordul de invincibilitate în privinţa "dublelor" din tururile preliminare ale cupelor europene. În perioada 2005-2012, Steaua n-a ratat nici o calificare, deşi a jucat nu mai puţin de 11 partide cu calificarea pe masă, în Champions League şi Cupa UEFA sau Europa League. Ultimul tur preliminar pe care l-a pierdut a fost cu Rosenborg, 1-1 şi 2-3, în august 2005, în play-off-ul Ligii Campionilor.

Pe hîrtie, de 6 ori mai valoroasă
Cea mai mare diferenţă între Steaua şi Spartak Trnava e dată de cotaţia jucătorilor din lot. Conform site-ului de specialitate transfermarkt.de, lotul roş-albaştrilor valorează 31,4 milioane de euro, în timp ce gruparea slovacă face de aproape 6 ori mai puţin, doar 5,5 milioane. Singura echipă din Liga 1 care e sub acest plafon, de 5,5 milioane, e nou-promovata CS Severin, evaluată la 5,47 milioane de euro.

8 ani trecuseră de la precedenta înfrîngere pe teren propriu, suferită într-un tur preliminar, 1-2 cu Zeleznik Belgrad, însă atunci s-a obţinut calificarea deoarece Steaua cîştigase în prima manşă cu 4-2

8 calificări consecutive are Steaua în grupele unei competiţii europene, performanţă reuşită în perioada 2004-2011

ALTE ŞTIRI DESPRE STEAUA:

Se întoarce Andrei Ionescu
Fostul mijlocaş al Stelei, Andrei Ionescu (24 de ani), care a jucat la Royal Antwerp, în liga secundă din Belgia, în sezonul trecut, negociază cu conducerea clujenilor un contract pe un sezon cu drept de prelungire. "Sper să reuşim să-l convingem să semneze cu noi, deşi mai are şi alte oferte din ţară", a explicat managerul general, Aurelian Băbuţan. "Micul Balaci" a părăsit anul trecut Steaua cu scandal după ce Gigi Becali a plătit pentru el 500.000 de euro Universităţii Craiova în iarna lui 2008.

Antena 1 şi GSP TV peste concurenţă
Meciul Steaua - Spartak Trnava, dar şi reacţiile de după terminarea lui au făcut audienţă mare pe cele două posturi ale grupului Intact. Antena 1, care a transmis în direct partida de pe Arena Naţională, a realizat un rating mediu de aproape 9 puncte, dublu faţă de concurentul direct, ProTV şi tot de două ori peste audienţa realizată de TVR 1 joi, pe intervalul orar în care a transmis finala la individual compus, unde au concurat Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache. Studioul de după meci, de pe GSP TV, a realizat un rating de peste 0.8, de aproape 3 ori mai mult decît concurentul său principal, Sport.ro.

5 lei la peluze cu U Cluj
Pentru meciul de mîine seară, cu U Cluj, din etapa a treia a Ligii 1, Steaua a pus preţuri minime la bilete. Un tichet la peluze costă 5 lei, unul la tribuna a II-a şi la tribuna I costă 10 lei, în timp ce la VIP sînt între 40 şi 50 de lei. Steaua - U Cluj va avea loc pe Arena Naţională, cu începere de la ora 21:30.

Tănase, două sau trei etape out
Pentru gestul nesportiv pe care l-a făcut în finalul meciului cu Spartak şi pentru care a fost eliminat, Tănase va fi suspendat de UEFA şi nu va putea evolua în retur. Mai mult, dacă Steaua se va califica, va lipsi sigur şi în prima manşă din play-off, deoarece va încasa o suspendare de minimum două etape, însă nu mai mare de 3 deoarece nu e recidivist în Europa.

"Mă retrag după meciul cu Steaua"
Anamaria Prodan ameninţă că se va retrage din postul de preşedinte al Universităţii Cluj după meciul de mîine seară, cu Steaua. "Pe nimeni din Cluj nu interesează de această echipă! Am fost şi la primarul Emil Boc, la Consiliul Judeţean, la cel Local, nimeni nu dă doi bani. După meciul cu Steaua eu trebuie să achit salariile şi n-am bani, e posibil să mă retrag după acest joc", a declarat Anamaria Prodan.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
terminatorul2
terminatorul2  •  04 August 2012, 17:12

Ce rusine băi ? Că am fost 8 ani consecutivi in Europa , nu se mai pune ? Sint alte echipe care sint rușinea Romăniei in cupele europene !!!!

terminatorul2
terminatorul2  •  04 August 2012, 17:12

Ce rusine băi ? Că am fost 8 ani consecutivi in Europa , nu se mai pune ? Sint alte echipe care sint rușinea Romăniei in cupele europene !!!!

saviola2_8
saviola2_8  •  04 August 2012, 17:06
Postat de tigruzzu pe 04 August 2012, 02:30

Cum cine e Spartak Trnava??? Hombre, Trnava asta e marea echipă care a eliminat oile după un 4:0 pe terenul propriu, un 4-0 de mai mare rușinea!!! Apropo, ”Zeleznik” din sărbă se traduce ”Feroviarul”.

trnava e o echiba minuscula, totusi ea are 5 titluri de campioana, rapid cate cate campionate are? trnava astia asa amarati cum sunt au o semifinala de cupa a campionilor, chiar in anul in care a eliminat steaua!:))) rapid are vreo semi-finala de cupa a camp? a ha, ha, hai sa radem:)) heerneven aia care v-au batut doar cu 4-0, cate campionate aa castigat in olanda?:)) purceaua e moarta in julesti,, ma rog in cotets si voi aveti chef de mistouri ieftine, asta defineste multi rapidisti, nesimtirea si tupeul, plus ca sunteti mai mult anti-stelisti decat rapidisti, cu echipa aia tineti doar de forma!:)))

Vezi toate comentariile (17)
Comentează