INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  DINAMO - ATHLETIC BILBAO 1-1

Dinamo - Bilbao 1-1: "De unde a scos fiul lui Rivaldo șutul magic? Doar execuțiile astea nu se transmit genetic!" » Cronica partidei + Notele GSP

Rivaldinho a reușit joi seară un gol în stilul celebrului său tată // FOTO: Ștefan Constantin
Rivaldinho a reușit joi seară un gol în stilul celebrului său tată // FOTO: Ștefan Constantin

Articol de - Publicat vineri, 28 iulie 2017 11:05

Ambiția a ținut-o pe Dinamo aproape de Bilbao, golul fantastic al lui Rivaldinho a egalat și menține visul că roș-albii s-ar putea califica.

MADE BY RIVALDO

Ce-i face pe oameni să umple peluza uriașă? Cum a devenit o modă prezența în galeria unui club care mai e mare doar datorită trecutului? Dinamo n-a mai câștigat campionatul și n-a mai fost în primăvara europeană de un deceniu! 

"Pentru că m-am născut și-am să mor câine!" e răspunsul peluzei. Roș-albii revin în Europa după cinci ani. Numele adversarului contribuie la atmosfera spectaculoasă de pe Arena Națională, pentru că Athletic Bilbao era cel mai puternic oponent din urne și o fostă finalistă de Europa League, învinsă de Atletico în ultimul act chiar la București. 

"Câinii" din cutie

Marca Bilbao a atras spectatorii și l-a speriat pe Contra. Dinamo începe ca o formație de Liga a 2-a împerecheată în cupă cu una din primul eșalon.
"Câinii" nu au presing, coboară în jumătatea lor și asistă la construcția bascilor până la 40 de metri de poarta lui Penedo.

Tacticile din teorie, de la start, nu sunt confirmate, pentru că jocul modifică sistemele și adaptează echipele la cursul lui.

Dinamo se apără în șase, cu cei patru fundași încadrați de extremele retrase, Hanca și Salomao. În fața lor mai e o linie de trei gardieni, Mahlangu-Busuladzici-Nascimento. Și Nemec pierdut în posesia pe care o pornesc Etxeita și Laporte.
Bilbao atacă în 2-4-4, cu cei trei mijlocași ofensivi alături de vârful Aduriz și cu fundașii laterali deveniți mijlocași.

Căderea

Bilbao își împinge adversarul din ce în ce mai mult și îi arată lui Contra că studiul nu constituie o condiție suficientă pentru o apărare perfectă. Cosmin a repetat o săptămână că Athletic e senzațională la mingile înalte și bascii marchează în urma unei demonstrații de joc aerian.

Etxebarria centrează din corner, Etxeita câștigă mingea în careu și o deviază cu capul la bara a doua, unde e Laporte. 0-1. Fundașul pe care-l vor Barcelona, Real Madrid și toată Anglia nu poate fi oprit doar fiindcă știi că e foarte bun! 

Ri-val-dinho!

Bilbao rămâne stăpâna jocului, parcă fără un efort fantastic. Dominarea spaniolilor decurge natural din fiecare duel de pe teren. Ibericii sunt mult mai tehnici, pasele lor se leagă mai ușor. E nevoie de Hanca și de Romera ca să fie stopat Muniain, iar Laporte conduce mingea ca un mijlocaș ofensiv când avansează din apărare.

Oamenii lui Contra continuă să se agațe de adversari, ca un pitic intrat în ring cu un luptător adevărat. Ambiția imensă a "câinilor" nu egalează talentul top class al bascilor obișnuiți să lupte în fiecare sezon cu Messi, cu Cristiano și cu Griezmann.
Contra își aruncă la gunoi planul A și schițează altul, pentru misiunea de o repriză pornită de la 0-1. Intră Rivaldinho și iese cel mai defensiv mijlocaș, Busuladzici.

Nu e timp pentru studiat ce influență tactică are modificarea. Brazilianul conduce balonul un pic și-l expediază în vinclu! Șutul n-are pic de efect, mingea e realmente catapultată pe lângă Herrerin, al cărui plonjon nici măcar nu se apropie de ea!

Mai mult nu s-a putut

Da, e posibil! Schimbarea lui Contra sau golul lui Rivaldinho injectează curaj și energie în echipă. Ne obișnuiserăm că brazilianul lovește cu capul. De unde a scos fiul lui Rivaldo șutul magic cu care a marcat? Doar execuțiile astea nu se transmit genetic!

Dinamo atacă mai des, Nemec marchează un gol anulat pentru ofsaid. Bascii și-au adaptat ei jocul pentru ultima jumătate de oră. Nu mai riscă, 1-1 e un rezultat bun pentru oaspeți, caută doar contre cu care să surprindă apărarea "câinilor".

Galeria formidabilă împinge echipa să atace și Dinamo păstrează controlul finalului, fără să mai înscrie.

Peluza e de Champions, echipa se află încă departe de grupele Europa League. Avem, deocamdată, rezultatul decent și golul-minune al lui Rivaldinho. La Bilbao e nevoie de victorie, o minune întreagă!

837783 1

837782 clipboard04cifre

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
pantokrator
pantokrator  •  28 Iulie 2017, 18:15

Nea Vanea tu esti?? Un articol excelent. felicitari....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează