INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  LA FIX 10 ANI DE LA CELEBRA FINALA DE LA DORTMUND, CONTRA LUI LIVERPOOL, FOSTA TRUPA A LUI CONTRA MOARE

Hasta la vista, Alaves!

Articol de - Publicat marti, 17 mai 2011 00:00 / Actualizat marti, 17 mai 2011 11:23

Contra stă lîngă Javi Moreno. Soţia l-a anunţat pe iberic că va fi tată, e extrem de bucuros. În faţa lor e Delfi Geli, fost la FC Barcelona, fost la Atletico, campion al Spaniei. Karmona, basc din tată-n fiu, căpitanul, "fierbe". Cruyff cel mic vrea să rupă uşa şi să iasă mai repede pe teren. A jucat la Manchester, a bifat meciuri la Barcelona, dar nu a prins nici un ultim act ca ăsta... În vestiar miroase a unguent, a iarbă şi a orgoliu. "Mă băieţi, voi vă daţi seama pînă unde am ajuns?". Nimeni nu poate răspunde la întrebarea antrenorului Mane, pentru că, sincer, chiar nimeni nu-şi dă seama. Totul a pornit, aşa, dintr-o joacă, şi uite, Deportivo Alaves a ajuns în finala Cupei UEFA, contra lui Liverpool, la Dortmund!

16 mai 2001. Mulţi spun, şi astăzi, că partida aceea contra "cormoranilor" a fost cea mai frumoasă întîlnire din UEFA jucată în perioada modernă. Babbel a deschis scorul, un Gerrard tinerel, l-a majorat. Spaniolii n-au murit, Contra a croşetat pe dreapta, i-a rupt frînele lui Murphy, a centrat pentru...capul lui Ivan Alonso şi s-a făcut 2-1. Owen a scos un penalty, dar e prea mic pentru a-l rezolva pînă la capăt şi McAllister, omul meciului, execută pentru 3-1.

Dar bascii formează o trupă unită. În 1998 erau în Segunda, acum joacă o partidă transmisă în direct în 61 de ţări. N-ar fi păcat? Cosmin trage trupa după el. Alt goblen, tot pe dreapta, centrare şi Javi Moreno nu ratează. Camerele merg pe gura lui "Guriţă". "Vamooossss!!!" Javi o dă prin zid, Westerveld o scoate din plasă. E 3-3 şi tot stadionul e în picioare. Fowler dă din pene, aprinde beculeţele de la tabelă de 4-3, dar Jordi trimite jocul în prelungiri.

 

Bascii marcheză ultimii, englezii cîştigă
Mane, antrenorul spaniolilor, în transă la vestiar. Urlă. "Hai, mă copilaşi, mai avem puţin! Nu uitaţi că suntem o echipă. Nu uitaţi de ieşirile noastre de joi seara! Nu uitaţi de antrenamentele de vineri, cînd, în vestiar, toţi în picioare haleam pintxos, sendvişurile noastre tradiţionale, pînă goleam tava! Nu uitaţi că aţi făcut minuni cu Inter, nu uitaţi de acel 9-2 cu Kaiserslautern!"

Se revine în arenă.  Karmona pleacă la vestiare mai devreme. Ce mai contează o eliminare, pot juca şi în trei, au dorinţa prea mare de a cîştig! Dar cheliosul de MCAllister centrează, Geli bagă capul. Mingea îl şterge, Martin Herrera e bătut, iar comentatorii englezi urlă "Unbelievableeee!" Contra plînge pe iarbă, cum o va face şi un an mai tîrziu, după meciul naţionalei cu Slovenia, din noiembrie, de la Bucureşti. Liverpool e noua deţinătoare a titlului!

 

Grave probleme financiare
Ca un blestem, după acel sezon, Alavesul nu s-a mai regăsit. A urmat, anul următor, un loc şapte în Primera, dar era clar că lucrurile mergeau din inerţie. Apoi...Retrogradarea, din nou un an pe prima scenă, din nou retrogradarea şi...a treia ligă. Antrenorul a mai rezistat pînă în 2003, băieţii au plecat, rînd pe rînd, n-a mai rămas nimic. S-a încercat un experiment cu jucători din pepinieră, dar treaba n-a mers. Azi, 17 mai 2011, la fix 10 ani de atunci, un tribunal din Vitora va decide dizolvarea clubului. 20 de foşti fotbalişi ori antrenori reclamă neplata a 560.000 de euro. Nu-s mulţi, dar visteria e goală şi trebuiau achitaţi din noiembrie anul trecut. În plus, gruparea a fost păsuită pe şi pe 24 martie, şi pe 14 aprilie, iar avocaţii ştiu că va fi ultima strigare. La un deceniu de la cel mai frumos meci din Cupa UEFA al ultimilor ani, Deportivo va înceta să mai existe...

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
bogdano99
bogdano99  •  17 Mai 2011, 11:55

spuneti numai pro_stii . alaves nu se desfinteaza , sambata va juca play offul pt promovarea in segunda . au terminat pe cred in tercera division si au intrat in play off . au fost si pogramati cum naiba sa se desfinteze echipa

Vezi toate comentariile (1)
Comentează