INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  PLAY-OFF

RAPID VIENA - FCSB / DUDELANGE - CFR CLUJ. FCSB și CFR Bank salvează Liga 1! Câți bani ar aduce în plus în campionatul românesc calificările roș-albaștrilor și ardelenilor

Articol de GSP - Publicat joi, 23 august 2018 09:55

FCSB și CFR Cluj joacă astăzi manșa tur din play-off-ul Europa League pentru întreg fotbalul românesc, nu numai pentru ei. Competiția internă depinde de drepturi TV și de ”injecțiile” celor doi granzi care împart bani către mai toate cluburile. 

  • FCSB joacă astăzi în deplasare cu Rapid Viena, de la ora 21:30. Partida e liveTEXT cu foto pe GSP.ro și în direct pe Pro TV.
  • CFR Cluj joacă în Luxemburg, contra lui Dudelange, de la ora 21:00. Partida nu e la TV și va fi liveTEXT pe GSP.ro.

FCSB și CFR atrag bani europeni și-i distribuie în competiția autohtonă, în care echipele depind de investițiile celor doi uriași. Implicit, și de încasările pe care le generează steliștii și clujenii. De aceea disputele din play-off-ul Europa League sunt importante pentru toată Liga 1, nu numai pentru cele două formații implicate direct.

tabel

Să ajungă la toată lumea!

Campioana și vicecampioana au investit, doar ca să-și alcătuiască loturile actuale, 12,9 milioane de euro în fotbaliști cumpărați din campionatul românesc. Bani pe care i-au împărțit către cluburi care supraviețuiesc și datorită acestor afaceri. Viitorul s-a ales cu peste 7 milioane de euro de la FCSB și de la CFR! Dinamo a luat și ea un milion. Astra a încasat 1,3 milioane de euro. Nu mai luăm în calcul și alte milioane de euro plătite de steliști și de clujeni pe jucători pe care nu-i mai au acum în loturile lor, i-au vândut mai departe între timp ori au renunțat la ei, pur și simplu.

Ei nu fug cu banii

Becali și-a permis să consume mult pe achiziții din prima divizie tocmai datorită încasărilor de pe urma aventurilor europene ale Stelei. CFR nu a mai câștigat din Europa în istoria recentă, dar conducerea din Gruia a arătat că e interesată, la fel ca Gigi, să cumpere tineri români.

Nu doar să recruteze străini foarte buni, în acord cu tradiția care le-a adus succes vișiniilor. Costache, Alex Ioniță, Țucudean, Mailat sunt fotbaliști pe care Clujul i-a atras de la alte formații din competiția internă, afaceri prin care a împărțit bani în campionat.

Planul din Gruia pare unul stabil, e de așteptat ca el să meargă mai departe, așa că o bucățică din premiile Europa League ar fi distribuită mai departe. Becali a arătat deja că nu e interesat să fugă cu banii de la UEFA, cum au procedat proprietarul Unirii Urziceni și al Oțelului Galați. El a continuat să consume în fotbal sumele pe care le-a primit din cupele europene.

Dacă se vor califica și FCSB, și CFR, vor fi cam 20 de milioane de euro în plus în campionatul românesc! Atât ar fi premiile cumulate pentru ambele formații. Un motiv să-și frece palmele de bucurie și ceilalți 12 conducători de cluburi din Liga 1, din moment ce banii vin și pentru ei. 

"Eu cumpăr jucători doar din România fiindcă străini buni nu prea mai ai cum să nimerești. Cluburile de afară îi urmăresc pe toți, îi știu bine, n-are cum să le scape un fotbalist bun pe care să-l vedem doar noi!"
Gigi Becali, patron FCSB

Jumătate din drepturile TV

FCSB și CFR au injectat în L1 aproape 13 milioane de euro, atât au consumat ca să-și compună loturile actuale. Suma e uriașă, raportată la nivelul economic obișnuit din campionatul românesc. Înseamnă jumătate din valoarea drepturilor TV, adică 50 la sută din principala sursă de venit a fotbalului. Becali a plătit către cluburi din campionatul intern 10,55 milioane de euro, Varga de la Cluj a achitat 2,35 milioane de euro. 

Au salvat cluburi mari

Viitorul lui Hagi constituie un proiect minunat, o școală de fotbal care promovează tineri în prima ligă, dar echipa-laborator a lui Gică mai există și datorită lui Gigi, care a transferat de-a lungul timpului spre 10 milioane de euro în Dobrogea, pe jucătorii pe care i-a cumpărat de acolo. Fără acești bani, Hagi nu s-ar mai fi dezvoltat la fel. Astra a fost și ea salvată de exporturile masive către FCSB. Dinamo, care supraviețuiește acum la limită, ar fi dus-o și mai rău fără milionul de euro primit de la FCSB și de la CFR pe Gnohere și pe Valentin Costache. Becali tocmai a manifestat oficial interes pentru Dan Nistor, deci e posibil ca roș-albii să mai beneficieze de fonduri de la "băncile mari" din fotbalul românesc, Steaua și Cluj. 

echipele probabile  Rapid Viena - FCSB

06 07

Click AICI pentru a mări imaginea.

echipele probabile Dudelange - CFR Cluj

Click AICI pentru a mări imaginea.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
valiza.epo
valiza.epo  •  23 August 2018, 18:19
Postat de GrandeTorito GrandeTorito pe 23 August 2018, 17:29

"FCSB și CFR Bank salvează Liga 1! " Cine e CFR Bank?!

Si cine o fi acel Varga?!

sexilian
sexilian  •  23 August 2018, 18:13

CFR da,ficisibi nu............

179845362547264
GrandeTorito GrandeTorito  •  23 August 2018, 17:29

"FCSB și CFR Bank salvează Liga 1! " Cine e CFR Bank?!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează